Ο Guardian για τον Μαύρο Ιππότη της πολιτικής / Οι Financial Times για την απελπιστική αλλά σωτήρια βραδύτητα μιας καγκελαρίου / Το Politico για την πρώτη γυναίκα του ΝΑΤΟ / Το Quartz για τη λογοκρισία σε μια Λαίδη / Και η Figaro…
  • The Guardian

    Κι όμως συνεχίζει

    Θυμάται κανείς το «Οι ιππότες της ελεινής τραπέζης» των Μόντι Πάιθον και την ξεκαρδιστική σκηνή με τον Μαύρο Ιππότη που θέλει να  συνεχίσει τη μονομαχία παρά το γεγονός ότι έχει μείνει χωρίς χέρια και πόδια; Ο Guardian, πάντως, τη θυμήθηκε με αφορμή τον Τζέρεμι Κόρμπιν: ο ηγέτης των Εργατικών επιμένει να παραμένει στη θέση του παρά το γεγονός ότι πρώτα έχασε 28 σκιώδεις υπουργούς και 11 κοινοβουλευτικούς γραμματείς και στη συνέχεια τη στήριξη των 172 από τους 225 βουλευτές του κόμματος.

    Η εξήγηση που δίνει ο Γκάμπι Χίνσλιφ στη βρετανική εφημερίδα γι’ αυτό το πείσμα είναι η εξής: «Δεν περιμένεις μια ολόκληρη ζωή να συμβεί κάτι για να παραδοθείς μετά χωρίς να παλέψεις. Και ο Κόρμπιν περίμενε τρεις ολόκληρες δεκαετίες για να αποκτήσει η ριζοσπαστική Αριστερά αυτή τη δύναμη που έχει σήμερα στους Εργατικούς».  Συμπέρασμα; Ο Μαύρος Ιππότης της πολιτικής δεν πρόκειται να παραδοθεί παρά το γεγονός ότι «το πείραμα του Κόρμπιν μπορεί να θεωρηθεί τελειωμένο» – κι αυτό το γράφει ο φιλεργατικός Guardian στο κύριο άρθρο του.

  • Financial Times

    Θα βρούμε τον άλλον;

    «Από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο και από τις Αζόρες ως τη Βαλτική: Καγκελάριε, μια ήπειρος περιμένει από εσάς να κάνετε αυτό που μπορείτε καλύτερα, δηλαδή τίποτα». Ακούγεται ειρωνική, σχεδόν προσβλητική η προτροπή του Αλαν Μπίτι προς την Ανγκελα Μέρκελ. Αλλά ο αρθρογράφος των FT σοβαρολογεί. Γιατί μόνο τα υποτιθέμενα  ελαττώματα της γερμανίδας ηγέτιδας – «η τάση της να αναβάλει, να αργοπορεί, να υπεκφεύγει» – μπορεί να σώσει την Ευρώπη και τη Βρετανία από την καταστροφή του Brexit.

    Η απελπιστική βραδύτητα με την οποία η Ανγκελα Μέρκελ συνηθίζει να απαντά στις πιο σοβαρές κρίσεις – οι ίδιοι οι Γερμανοί εφηύραν ένα ρήμα σχετικά, το merkeln – είναι τελικά το χαρακτηριστικό μιας πολιτικής ιδιοφυΐας. Η οποία, όταν το τοπίο είναι θολό, περιμένει με υποδειγματική ψυχραιμία μια εξέλιξη, μια λύση, μια ιδέα. Αυτό ακριβώς είναι που απαιτείται τώρα, υποστηρίζει ο Μπίτι. Η Βρετανία χρειάζεται χρόνο – σημειώνει – για να πάρει μορφή και σχήμα το Bregret. Σε αυτό το σημείο δεν θα ήταν καθόλου παράλογη μια συμφωνία παρόμοια με το σημερινό στάτους κβο. Στο μεταξύ, χρειάζεται ένας βρετανός πρωθυπουργός που θα ξαναφέρει τους Βρετανούς κοντά στην Ευρώπη και μια καγκελάριος που θα του βάλει πλάτη.

    Την μία την έχουμε. Τον άλλον;

     

  • Politico

    Συμμαχία γένους θηλυκού

    Μιλάει ρωσικά, το 2010 συμμετείχε στις εργασίες του New Start II, τη συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα για τη μείωση των πυρηνικών κεφαλών, ο Μπαράκ Ομπάμα την εκτιμά πολύ. Καθόλου τυχαία λοιπόν η Ρόουζ Γκοτμίλερ έγινε η πρώτη γυναίκα που θα καθίσει στη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.  Υφυπουργός με αρμοδιότητα τον έλεγχο των όπλων και την εθνική ασφάλεια στην κυβέρνηση Ομπάμα, η Γκοτμίλερ επικράτησε της υποψηφιότητας του Μάρτιν Ερντμαν, γερμανού διπλωμάτη που σήμερα υπηρετεί στην Τουρκία και ο οποίος έχει δεκαοκτώ χρόνια εμπειρίας στο εσωτερικό της Συμμαχίας.

    Η πλάστιγγα – λένε οι αναλυτές – έγειρε κατά της υποψηφιότητας που προωθούσε το Βερολίνο μετά τη συνέντευξη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στην κυριακάτικη Bild κατά την οποία υποστήριξε την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας και διαλόγου με τη Μόσχα. Η θέση του ερμηνεύθηκε ως κριτική στη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που πραγματοποίησε πρόσφατα το ΝΑΤΟ στην Ανατολική  Ευρώπη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

    Με καταγωγή από το Οχάιο, η Γκοτμίλερ είναι 63 χρονών, ενώ δεν της λείπει η διεθνής εμπειρία. Τη διετία 1993-94 διηύθυνε τις επιχειρήσεις του National Security Council για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρασία ως υπεύθυνη της αποπυρηνικοποίησης της Ουκρανίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας. Από το 1988 έως το 2000 εργάστηκε στην υπηρεσία Defense Nuclear Nonproliferation, ενώ στην κυβέρνηση Ομπάμα εντάχθηκε τον Μάρτιο του 2014. Και τώρα καλείται να βάλει λίγη τάξη στο γεωπολιτικό χάος ως Νο 2 της πιο ισχυρής στρατιωτικής συμμαχίας του πλανήτη. Ωρα δεν ήταν;

  • Quartz

    Η ανοησία στα κινέζικα

    Δεν ξέρουμε πώς γράφεται η Lady Gaga στα κινέζικα, αλλά όπως και να την ψάξει κανείς στο κινεζικό διαδίκτυο δεν θα μπορεί να την βρει πια. Ο λόγος; Η συνάντηση που είχε η διάσημη τραγουδίστρια με τον Δαλάι Λάμα, τον θρησκευτικό ηγέτη του Θιβέτ, και η οποία δεν άρεσε καθόλου στους κινέζους λογοκριτές. Η εντολή του υπουργείου Προπαγάνδας ήταν σαφής: Τραγούδια της Lady Gaga δεν θα πρέπει να μπορεί να βρει κανείς ούτε με το μικροσκόπιο. Ενώ απαγορεύτηκε η αναμετάδοση οποιασδήποτε πληροφορίας για τη συνάντησή της με τον Δαλάι Λάμα. Ισως ήρθε η ώρα να μάθουμε πώς γράφεται η ανοησία στα κινέζικα (愚蠢, σύμφωνα με το google translate).

  • Le Figaro

    Η αιώνια συζήτηση

    «L’état matraquant la liberté»: «Το κράτος ξυλοκοπώντας την ελευθερία». Είναι ο τίτλος ενός έργου τέχνης του δρόμου που υλοποίησε ο Γκουάν σε έναν τοίχο της Γκρενόμπλ και στο πλαίσιο του φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην πόλη από τις 8 έως τις 26 Ιουνίου. Στο έργο εικονίζονται δυο αστυνομικοί με πλήρη εξάρτηση να ετοιμάζονται να ξυλοκοπήσουν με τα γκλομπ τους την Μαριάν, το σύμβολο της Γαλλίας.

    Το μήνυμα, ωστόσο, προκάλεσε την αντίδραση τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς. Εκπρόσωποι των δυο πολιτικών χώρων υπερασπίστηκαν τις δυνάμεις της τάξης, ενώ υπενθύμισαν ότι το φεστιβάλ χρηματοδοτείται με δημόσιο χρήμα. Το γραφείο του δημάρχου Ερίκ Πιόλ απάντησε ότι αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις αλλά δεν έχει καμία πρόθεση να αφαιρέσει το έργο: «Μπορεί να είναι προκλητικό αλλά παραμένει πάντα ένα έργο τέχνης». Ο ίδιος ο καλλιτέχνης δήλωσε ότι πεσμένη στο έδαφος δεν βρίσκεται η Μαριάν, αλλά απλώς μια γυναίκα.

    Η συζήτηση για τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης δεν θα τελειώσει ποτέ.




text
  • Η Ρωσία κατηγορεί τον Κασπάροφ για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης. Λογικό με τόσους ίππους και αξιωματικούς…


    25 Απριλίου 2024, 19:08