Oι παράξενες πόρτες (αυτοκτονίας) σε αυτοκίνητα

Πώς συνδυάζονται οι αυτοκτονίες με αυτοκίνητα, φαντάσματα, ομπρέλες, γκάνγκστερ, αστικούς μύθους, μεντεσέδες, μόδα και στιλ; Δείτε, λοιπόν, κομμάτια ιστορίας από λαμαρίνα, όπως και το ποια μοντέλα έχουν… παράξενες πόρτες.

Σπύρος Σεραφείμ 25 Μαΐου 2017, 16:01
2

Φήμες και (αυτοκτονικές) αλήθειες στην ιστορία των «suicide doors»

Κάρτα 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 από 22

Οπως αναφέρει ο Κεν Γκρος, ένας ιστορικός της αυτοκινητοβιομηχανίας, «πόρτες αυτοκτονίας» τοποθετήθηκαν σε προπολεμικά αυτοκίνητα, σε όλη τη δεκαετία του ‘30. Ενας αστικός μύθος υποστηρίζει ότι οι γκάνγκστερ εκείνης της δεκαετίας βρήκαν χρηστικό αυτόν τον  τρόπο που άνοιγαν οι πόρτες, επειδή μπορούσαν να πυροβολούν πολύ εύκολα κάποιον, εν κινήσει. Αν αυτό ήταν αλήθεια, όμως, δεν θα ήταν πιο σωστός ο όρος «πόρτες ανθρωποκτονίας»; Είπαμε, είναι αστικός μύθος…
Το βέβαιο είναι ότι η Rolls-Royce χρησιμοποίησε «πόρτες αυτοκτονίας» σε πολλά από τα αυτοκίνητά της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην πρώτη γενιά της Phantom -αντικατέστησε τη Silver Ghost («Φάντασμα»)- του 1925.

1925-Rolls-Royce-Phantom-1-Jonckheere-Coupe

Τις αντικριστά ανοιγόμενες πόρτες τις έχουμε ξαναδεί ακόμη και σε μοντέλα όπως το Mazda RX-8, με τη διαφορά όμως ότι σε αυτό δεν είναι ανεξάρτητες, αφού για λόγους ασφαλείας οι πίσω δεν ανοίγουν, αν δεν ανοίξουν πρώτα οι εμπρός πόρτες. Βέβαια, όλοι έχουμε δει σε ταινίες από τις δεκαετίες του ‘30 και του ‘40, αυτοκίνητα τα οποία είχαν τέτοιες πόρτες. Με δεδομένη όμως την πολύ μικρή στρεπτική ακαμψία που είχαν τα αυτοκίνητα τότε, είχαν συμβεί πολλά ατυχήματα: οι επιβάτες έπεφταν έξω από τα αυτοκίνητα, καθώς άνοιγαν οι πόρτες από τις στρεβλώσεις στο αμάξωμα. Γι’ αυτό πήραν την ανεπίσημη ονομασία «suicide doors», δηλαδή «πόρτες αυτοκτονίας». Το 1961 πρώτη η γερμανική κυβέρνηση τις απαγόρευσε με νόμο – ο οποίος υιοθετήθηκε, λίγο αργότερα, και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2004, οπότε η εξέλιξη της τεχνολογίας επέτρεψε στη Rolls-Royce να πείσει την ΕΕ, ότι -υπό προϋποθέσεις- ένα σύγχρονο αυτοκίνητο μπορεί να φέρει ανεξάρτητες αντικριστά ανοιγόμενες πόρτες, χωρίς κίνδυνο για τους επιβάτες.

bcend-34ford2
Το χαρακτηριστικό αυτοκίνητο των Μπόνι και Κλάιντ, από την ομώνυμη ταινία του 1967 με τον Γουόρεν Μπίτι και την Φέι Ντάναγουεϊ

Δεν είναι μόνο θέμα στυλ, εδώ υπάρχει και πρακτικότητα: καθώς η πόρτα ανοίγει σταδιακά, ρίχνετε μια ματιά στο πεζοδρόμιο χωρίς να χρειαστεί να γυρίσετε το κεφάλι σας προς τα πίσω, ενώ μπορείτε να κατεβάσετε το φόρεμά σας ή να ισιώσετε το κασμίρ παλτό σας. Με άλλα λόγια, με αυτή την αρχιτεκτονική στις πόρτες, έχει τελειοποιηθεί η εύκολη αναχώρηση.