133
Η κότα γεμίζεται με τα εντόσθιά της, κεφαλογραβιέρα, κουκουνάρι και ψίχα χωριάτικου ψωμιού | Flickr / jules

Ζάκυνθος: Η γεμιστή κότα των Χριστουγέννων

Αγγελική Μαρίνου 20 Δεκεμβρίου 2017, 10:12
Η κότα γεμίζεται με τα εντόσθιά της, κεφαλογραβιέρα, κουκουνάρι και ψίχα χωριάτικου ψωμιού
|Flickr / jules

Ζάκυνθος: Η γεμιστή κότα των Χριστουγέννων

Αγγελική Μαρίνου 20 Δεκεμβρίου 2017, 10:12

Δεν ξέρω αν είναι ζακυνθινή η συνταγή, εννοώ δεν ξέρω αν την κάνουν σε όλο το νησί, το βέβαιο είναι ότι την έφτιαχνε η ζακυνθινή γιαγιά μου.

Αν μη τι άλλο είναι βέβαια οικογενειακή συνταγή, δεν την έχω γευτεί πουθενά αλλού παρά μόνο στα σπίτια του σογιού. Σε δύο παραλλαγές: τα Χριστούγεννα κότα γεμιστή και τον Δεκαπενταύγουστο πάπια ή χήνα.

Την δεκαετία του ’70 είχαμε και από αυτά τα ζώα δικά μας. Θυμάμαι τη γιαγιά, τότε που δεν υπήρχαν φούρνοι σπιτικοί, να ψήνει τις χήνες και τις πάπιες με τις ώρες σε χαμηλή κατσαρόλα (πλακερό), οπότε δεν γινόταν σαν βραστή, πάλι σαν ψητή έβγαινε με το γύρω γύρω σε χαμηλή φωτιά σιγοψήσιμο.

Πάμε όμως στη χριστουγεννιάτικη εκδοχή…

Και προσέξτε: όσο πιο “χωριάτικη” είναι η κότα, τόσο πιο νόστιμο θα βγει το φαγητό.

Δείτε τη συνταγή εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...