193
Στο Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσης αναφέρεται ότι η λέξη «μπαρμπούνι» προέρχεται από την ενετική «barbon» που είναι ή γενειάδα | BHL / Flickr

Τρίγλη ή Μπαρμπούνι: μια γαστρονομική περιήγηση

Νίκος Μορόπουλος 15 Οκτωβρίου 2017, 09:00
Στο Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσης αναφέρεται ότι η λέξη «μπαρμπούνι» προέρχεται από την ενετική «barbon» που είναι ή γενειάδα
|BHL / Flickr

Τρίγλη ή Μπαρμπούνι: μια γαστρονομική περιήγηση

Νίκος Μορόπουλος 15 Οκτωβρίου 2017, 09:00

«Η διαφορά ανάμεσα στο σκουμπρί και το μπαρμπούνι είναι τόση όσο εκείνη ανάμεσα στον μυλωνά και τον επίσκοπο.», Βαρώνος Μπρις (1813-1876)

Το μπαρμπούνι μαζί με το ξαδερφάκι του, την κουτσομούρα, είναι από τα νοστιμότερα ψάρια που μπορεί να γευθεί κανείς στο Αιγαίο. Σήμερα πάω ένα ταξίδι με την τρίγλη, χωρίς πρόγραμμα. Η εξοικείωση με ένα λαχταριστό ψάρι, αυτό που λένε οι Αγγλοσάξωνες «ποιοτικός χρόνος», είναι απαραίτητη για την ολοκληρωμένη γαστρονομική απόλαυση. Έτσι, λοιπόν, δεν έχομε μαγειρέματα, απλά περιπλανώμεθα.

Το μπαρμπούνι έχει την επιστημονική ονομασία «Mullussurmuletus» ενώ το ξαδερφάκι του, η κουτσομούρα, έχει την ονομασία «Mullusbarbatus». Όπως προδίδει αυτή η ονομασία, η ορατή διαφορά των δύο ψαριών είναι ότι η κουτσομούρα έχει «κοφτή» μούρη σε σχέση με το μπαρμπούνι.

Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης στο Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσης αναφέρει ότι η λέξη «μπαρμπούνι» προέρχεται από την ενετική «barbon» που είναι ή γενειάδα. Σημειώνω ότι στα ισπανικά «barbon» σημαίνει άντρας με μεγάλη γενειάδα και ότι η τρίγλη αναφέρεται ως «μυστακοφόρος» αλλά ενίοτε (από  αρχαιοτάτων χρόνων) και «γενειοφόρος». Στην ιχθυαγορά του Ριάλτο στην Βενετία τα μπαρμπούνια αναφέρονται ως «barboni». Στα τουρκικά είναι «barbunya» ενώ στα αλβανικά είναι «barbun», στα αγγλικά είναι «redmullet» και στα γαλλικά «rouget».

Δείτε ολόκληρο το κείμενο εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...