126
Το πιροσκί γίνεται με ζυμάρι για ψωμί και διάφορα είδη γέμισης | Evilmonkey0013 / Wikimedia.Commons

Πιροσκί, αγάπη μου: από τον Βόλγα στη Νεμπράσκα μέσω Ομονοίας

Νίκος Μορόπουλος 8 Οκτωβρίου 2017, 11:30
Το πιροσκί γίνεται με ζυμάρι για ψωμί και διάφορα είδη γέμισης
|Evilmonkey0013 / Wikimedia.Commons

Πιροσκί, αγάπη μου: από τον Βόλγα στη Νεμπράσκα μέσω Ομονοίας

Νίκος Μορόπουλος 8 Οκτωβρίου 2017, 11:30

«Όταν ήμουν παιδί πριν γνωρίσω το δάκρυ

είχα πλάσει μια αγάπη φανταστική…»

Λάθος! Μπερδεύτηκα! Παρόλο ότι οι στίχοι του Κώστα Ψυχογιού και η μουσική του Γιώργου Μανισαλή έδωσαν στον νεαρό Τόλη Βοσκόπουλο μια μεγάλη επιτυχία το 1971, εγώ πήγαινα για αλλού.

Ξαναρχίζω λοιπόν.

Όταν ήμουν παιδί, υπήρχε στην Ομόνοια, επί της Πανεπιστημίου, ένα ζαχαροπλαστείο με το όνομα  «Ρωσσικόν».  Εκεί πηγαίναμε με την μητέρα μου τα απογεύματα που δεν εργαζόταν και απολαμβάναμε πιροσκί με κιμά. Αυτή η ανάμνηση με οδήγησε στο σημερινό πιάτο.

Λίγα λόγια για την προέλευση του πιροσκί

Στην κυριολεξία, στα ρωσικά σημαίνει «μικρή πίττα». Προέρχεται από την λέξη «πιρόγκ», που είναι η κανονική, μεγάλη πίττα. Τηγανίζεται σε λίπος από γουρούνι (λαρδί) Και έχει γέμιση κρέας, ή πατάτες, ή ακόμη και ψάρι.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...