262
Η μαρμελάδα με ωμά ξερά σύκα συνοδεύει θαυμάσια ένα φρέσκο τυρί με ήπια γεύση | Εύη Σκούρα

Μαρμελάδα με ξερά σύκα: δίχως ζάχαρη, ούτε βράσιμο

Εύη Σκούρα 22 Νοεμβρίου 2017, 11:00
Η μαρμελάδα με ωμά ξερά σύκα συνοδεύει θαυμάσια ένα φρέσκο τυρί με ήπια γεύση
|Εύη Σκούρα

Μαρμελάδα με ξερά σύκα: δίχως ζάχαρη, ούτε βράσιμο

Εύη Σκούρα 22 Νοεμβρίου 2017, 11:00

Σε ανάρτηση για τις ευεργετικές ιδιότητες των σύκων σάς είχα υποσχεθεί μια συνταγή, ώστε να απολαμβάνετε τα πλούσια οφέλη τους όλο τον χρόνο, χωρίς πολύ κόπο. Και επειδή είμαι άνθρωπος που κρατάω τις υποσχέσεις μου, ορίστε, λοιπόν, η συνταγή. Μαρμελάδα από ξερά σύκα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με πλούσια, γεμάτη γεύση, αρωματισμένη με καρδάμωμο.

Πρόκειται για μια μαρμελάδα εύκολη, γρήγορη και προπάντων πολύ υγιεινή. Είναι ιδανική για όσους αποφεύγουν την επεξεργασμένη ζάχαρη, μιας και τη γλυκύτητα της την παίρνει από τα σάκχαρα των σύκων και από το πετιμέζι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μούλτι και 10 λεπτά από τον χρόνο σας και έχετε μια υπέροχη μαρμελάδα, χωρίς βράσιμο, μόνο με υγιεινά υλικά για το πρωινό σας. Εγώ την δοκίμασα και με ήπιας γεύσης τυρί και μου άρεσε εξίσου.

Προτιμήστε βιολογικό πετιμέζι και κατά προτίμηση άθερμο και ξερά σύκα φετινά. Όσο πιο φρέσκα, τόσο λιγότερος ο χρόνος που χρειάζεται για να μουλιάσουν. Εγώ τα μούλιασα σε χυμό μήλου 30 περίπου λεπτά. Τα σύκα που βρήκα στην αγορά ήταν πολύ φρέσκα, μαλακά, νόστιμα και αρωματικά. Στη μαρμελάδα έβαλα τους σπόρους από 6 λοβούς καρδάμωμου. Σε αυτή την ποσότητα το άρωμά του είναι έντονο.

Το άρωμα του καρδάμωμου μού αρέσει πολύ, αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε λιγότερους σπόρους ή να τους προσθέσετε σταδιακά. Σταδιακά θα προσθέσετε και το πετιμέζι, ώστε να επιτύχετε τη γλυκύτητα που θέλετε στην μαρμελάδα. Αν δείτε, την ώρα που την πολτοποιείτε στο μούλτι, πως χρειάζεται κι άλλο υγρό, προσθέστε λίγο από τον χυμό μήλου. Η δικιά μου χρειάστηκε 4 κουταλιές και έγινε πηχτή, όπως μου αρέσει.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...