303
Σνίτσελ κοτόπουλου γεμιστό με μοτσαρέλα και παρμεζάνα σε σάλτσα ντομάτας | Flickr / Luca Nebuloni

Τα ιταλικά: παρμιτζάνα με κοτόπουλο

Μαρίνα Μαυρομάτη 5 Δεκεμβρίου 2017, 08:00
Σνίτσελ κοτόπουλου γεμιστό με μοτσαρέλα και παρμεζάνα σε σάλτσα ντομάτας
|Flickr / Luca Nebuloni

Τα ιταλικά: παρμιτζάνα με κοτόπουλο

Μαρίνα Μαυρομάτη 5 Δεκεμβρίου 2017, 08:00

Αυτήν την συνταγή σάς την είχα υποσχεθεί εδώ και αρκετό καιρό.  Και σας υπόσχομαι κάτι ακόμη: Tην παρμιτζάνα με το κοτόπουλο θα την λατρέψετε! Φανταστείτε ζουμερά σνίτσελ κοτόπουλου, με λιωμένη μοτσαρέλα από πάνω, ψημένα στο φούρνο μέσα σε πεντανόστιμη σάλτσα ντομάτας. Είναι ένας υπέροχος συνδυασμός γεύσεων σε ένα πιάτο που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Χρησιμοποίησα ένα ολόκληρο στήθος κοτόπουλου, το οποίο έκοψα σε λεπτές φέτες, σαν σνίτσελ. Πιστεύω ότι για την παρμιτζάνα είναι πιο κατάλληλο το στήθος από το κοτόπουλο, την δοκιμάσαμε και με φιλέτο από μπούτι, αλλά δεν μας άρεσε τόσο πολύ.

Για την ιστορία, η παρμιτζάνα είναι ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της ιταλικής κουζίνας, παγκοσμίως που γίνεται συνήθως με μελιτζάνες αλλά σε πιο παλιές εποχές, χρησιμοποιούσαν και κολοκυθάκια ή άλλα λαχανικά. Η καταγωγή του είναι από τον Νότο, το πιθανότερο από την Καμπανία. Συναντάται, όμως, επίσης στο Μολίζε και την Σικελία.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικά επιτυχημένο συνδυασμό από λίγα και απλά υλικά, που δένουν τέλεια μεταξύ τους, έτσι όπως μόνο οι Ιταλοί μάστορες της κουζίνας ξέρουν να τα συνδυάζουν. Δεν πρέπει να συγχέεται με τις «μελιτζάνες με παρμεζάνα», που είναι ένα πιάτο πιο απλό στην παρασκευή του και σίγουρα πιο σύγχρονης επινόησης.

Η παρμιτζάνα συναντάται με την σημερινή της μορφή, στα πρώτα βιβλία μαγειρικής, γραμμένα πριν από δύο αιώνες και βάλε. Το όνομα παρμιτζάνα, δεν υπονοεί ότι το πιάτο εμπεριέχει το νόστιμο αυτό τυράκι. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευσή του. Το λεξικό των Devoto-Oli, ισχυρίζεται ότι το όνομα σημαίνει, το να μαγειρεύεις όπω

Στο ετυμολογικό λεξικό των Cortelazzo-Zolli, πάλι, η «parmisciana» αναφέρεται ως ένα πιάτο με μελιτζάνες τηγανητές και μετά ψημένες στον φούρνο, που εμφανίζεται γύρω στο 1440! Η πιο επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι προέρχεται από την σιτσιλιάνικη λέξη «parmiciana», που σημαίνει τα σανιδάκια στα ξύλινα παντζούρια, και υπονοεί την διάταξη των τηγανητών μελιτζάνων μέσα στο ταψί!

Δείτε τη συνταγή εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...