185
Μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές παραδοσιακές συνταγές της Παντελλερία, είναι και η ινσαλάτα παντέσκα | mysicily.wordpress.com

Τα ιταλικά: πατατοσαλάτα από την Παντελλερία

Bostanistas Bostanistas 5 Μαΐου 2016, 15:02
Μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές παραδοσιακές συνταγές της Παντελλερία, είναι και η ινσαλάτα παντέσκα
|mysicily.wordpress.com

Τα ιταλικά: πατατοσαλάτα από την Παντελλερία

Bostanistas Bostanistas 5 Μαΐου 2016, 15:02

Η Παντελλερία (Pantelleria) ή Κοσσύρα των αρχαίων Ελλήνων, είναι ένα μικρό, ηφαιστειογενές, γραφικό νησάκι, που βρίσκεται στο Στενό της Σικελίας, δηλαδή ανάμεσα στην Σικελία και την Τυνησία. Αγαπημένος τουριστικός προορισμός των Ιταλών και των Ευρωπαίων, είναι φημισμένη για τα κρασιά της, ιδίως τα λικερώδη (φημισμένο διεθνώς το Passito di Pantelleria), την κάππαρη (με πιστοποίηση IGP), τη σταφίδα αλλά την εκτροφή γαϊδουριών! Μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές παραδοσιακές συνταγές της Παντελλερία, είναι και η ινσαλάτα παντέσκα ή ινσαλάτα αλά παντέσκα, που συγκεντρώνει τις γεύσεις και τα αρώματα αυτού του ιδιαίτερου νησιού. Μια χορταστική σαλάτα με βάση τις πατάτες, γαρνιρισμένες με τα τοπικά προϊόντα: κάππαρη, ντοματίνια πακίνο (ιδιαίτερα φημισμένα για τη νοστιμιά τους), κόκκινα γλυκά κρεμμύδια, ρίγανη, βασιλικό, ελιές και ελαιόλαδο. Εχει γεύση έντονη, που μπορεί να συμπληρωθεί με ψάρι, συνήθως σκουμπρί λακέρδα, αλλά σε πιο σύγχρονη εκτέλεση, και τόνο ή σολομό και πιο σπάνια τυρί (ξηρή ρικότα ή φέτα). Αν και από μόνη της αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, έχει αρκετά έντονη γεύση και εγώ θα την προτιμούσα ως ορεκτικό, μαζί με κρασάκι ή ουζάκι – είναι τέλειος τσιπουρομεζές, δοκιμάστε την!

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...