575
Ο Ντόναλντ Τραμπ με ένα βιβλίο με χιλιάδες προσβολές για κάθε περίπτωση, δια χειρός Ντέιβιντ Φιτζίμονς για το Wahsington Examiner | David Fitzsimmons

Ζητείται σωσίας του Τραμπ για τα debate της Κλίντον

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2016, 16:29
Ο Ντόναλντ Τραμπ με ένα βιβλίο με χιλιάδες προσβολές για κάθε περίπτωση, δια χειρός Ντέιβιντ Φιτζίμονς για το Wahsington Examiner
|David Fitzsimmons

Ζητείται σωσίας του Τραμπ για τα debate της Κλίντον

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2016, 16:29

Σε ένα δύσκολο έργο έχει αποδυθεί το επιτελείο της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον που αναζητά ένα πρόσωπο το οποίο θα κρατά τον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ στις πρόβες για τις πολυαναμενόμενες τηλεμαχίες με τον ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο εν όψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Ο «σωσίας» που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Χίλαρι προτού βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον αληθινό «εχθρό», θα πρέπει να έχει αυτό το «κάτι» του Τραμπ – το οποίο η αλήθεια είναι ότι και δεν αναπαράγεται και δεν αντιγράφεται καθόλου εύκολα.

Ενώ είμαστε σχεδόν ένα μήνα πριν από το debate το πρόσωπο που θα κληθεί να μπει στο ρόλο του μεγιστάνα υποψηφίου (χωρίς να χρειαστεί να φορά και ξανθιά περούκα) ακόμη δεν έχει βρεθεί. Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, ένας σωσίας που θα υποδυθεί πειστικά τον Τραμπ στις πρόβες για τις τηλεμαχίες δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί μέσα στο επιτελείο της Κλίντον: τα στελέχη των Δημοκρατικών είναι αρκετά εκλεπτυσμένα, «υπερβολικά αστοί» για να υποδυθούν έναν άνθρωπο που συνηθίζει τα καυστικά σχόλια και τις άνευ όρων προσωπικές επιθέσεις.

Από τα πιθανά ονόματα που μπορεί να αναλάβουν αυτό το έργο είναι ο επί πολλά έτη στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών Τζέιμς Κάρβιλ (ήταν συνεργάτης και του Μπιλ Κλίντον κατά τις δικές του προεκλογικές αναμετρήσεις το 1992 και το 1996) ή ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Τέρι Μακόλιφ.

Μπορεί ίσως να μην είναι πολιτικός. Ο Μαρκ Κούμπαν, δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης των Ντάλας Μάβερικς στο μπάσκετ, θα μπορούσε να είναι άλλος ένας υποψήφιος «αντι-Τραμπ». Ο Κούμπαν, για πολύ καιρός Ρεπουμπλικάνος που πέρασε στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, μόλις φέτος το καλοκαίρι, αν μη τι άλλο θα είναι μέσα στο πολιτικό κλίμα της παλιάς του παράταξης.

Πιο τολμηρές ιδέες είχε ένα πρώην στέλεχος της καμπάνιας της Κλίντον. Αν ο αντι-Τραμπ ήταν ένας κωμικός ηθοποιός σαν τον Μπιλ Μάρεϊ ή τον Τζιμ Κάρεϊ, πρότεινε. «Κρίμα που δεν είναι μαζί μας ο Ρόμπιν Γουίλιαμς», λέει στους βρετανικούς Times για τον κωμικό ηθοποιό που αυτοκτόνησε πριν από δύο χρόνια.

Ακόμα, όμως, και αν δεν είναι σε θέση να μιμηθούν την ιδιότυπη ρητορική του Τραμπ, τα στελέχη είναι απρόθυμα να χρησιμοποιήσουν τα επιχειρήματα που μπορεί να επικαλεστεί ο Τραμπ.

Δεν θέλουν να αντιπαρατεθούν, έστω και στην προσομοίωση, με την Κλίντον για τις παλιές απιστίες του Μπιλ Κλίντον ή για ό, τι άλλο αποφασίσει να επικαλεστεί ο μεγιστάνας την ώρα του debate. Ανάμεσά τους, τα προβλήματα υγείας, από τα οποία ο Τραμπ αφήνει να εννοηθεί ότι πάσχει η «Διεφθαρμένη Χίλαρι» όπως συνήθως την αποκαλεί.

«Δεν έχω πρόβλημα να δημοσιεύσω τον πλήρη ιατρικό μου φάκελο», έγραφε σε tweet την Κυριακή και συμπλήρωνε με νόημα: «Εσύ Χίλαρι;».

Ο Τραμπ, που δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη ότι θα συμμετάσχει στα debate, έχει παραπονεθεί για κάτι άλλο που τον καίει δημοσκοπικά. Δύο στις τρεις τηλεμαχίες πέφτουν πάνω σε παιχνίδια αμερικανικού ποδοσφαίρου και, καθώς μεγάλο μέρος των οπαδών είναι ακριβώς αυτοί που θα προτιμούσαν το ποδόσφαιρο από την πολιτική, δεν θέλει να τους χάσει.

Το κέρδος, πάντως, από τις δοκιμές είναι για τον εικονικό Τραμπ μια καλή θέση στο υπουργικό συμβούλιο της Κλίντον, εάν βέβαια η εκλεγεί. Πριν από τέσσερα χρόνια, για παράδειγμα, ο τότε γερουσιαστής Τζον Κέρι ήταν αυτός που υποδυόταν τον Μιτ Ρόμνεϊ απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα και σήμερα είναι υπουργός Εξωτερικών.

Ο χρόνος, βέβαια, πιέζει και για τον υποψήφιο εικονικό Τραμπ και για τον πραγματικό Τραμπ.

Μένουν 10 εβδομάδες ως τις εκλογές και η Κλίντον διατηρεί ένα σχετικά ασφαλές προβάδισμα που κάποιες δημοσκοπήσεις το φέρνουν και τις έξι μονάδες. Αν διατηρηθεί μπορεί να βλέπει με ασφάλεια την αναμέτρηση της 9ης Νοεμβρίου, αν όχι η αναμέτρηση αναμένεται σκληρή. Σίγουρα όμως είναι από τις πλέον απρόβλεπτες των τελευταίων ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...