301
Aπό τον προϊστάμενο της υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών θα εξεταστεί η νομιμότητα της απόφασης (εκ νέου) κράτησης του τούρκου αξιωματικού για τον οποίο διατάχθηκε από την πρόεδρο του Θ' Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών το προσωρινό «πάγωμα» της απόφασης για χορήγηση ασύλου | Τwitter

Υπόθεση των Οκτώ: Απερρίφθη το αίτημα εξαίρεσης της προέδρου Εφετών

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2018, 18:05
Aπό τον προϊστάμενο της υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών θα εξεταστεί η νομιμότητα της απόφασης (εκ νέου) κράτησης του τούρκου αξιωματικού για τον οποίο διατάχθηκε από την πρόεδρο του Θ' Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών το προσωρινό «πάγωμα» της απόφασης για χορήγηση ασύλου
|Τwitter

Υπόθεση των Οκτώ: Απερρίφθη το αίτημα εξαίρεσης της προέδρου Εφετών

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2018, 18:05

Με (την υπ΄ αριθμ. 773/2018) απόφαση της 7ης Επιτροπής Προσφυγών Ασύλου απορρίφθηκε το αίτημα της τακτικής προέδρου της εν λόγω επιτροπής Ευγενίας Μυλωνοπούλου -και προέδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών-  να παραιτηθεί, λόγω κωλύματος, από την Επιτροπή Προσφυγών που εξετάζει την υπόθεση ενός εκ των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας άσυλο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά Ερντογάν.

Η αίτησή της απορρίφθηκε, «διότι δεν ερείδεται σε καμία διάταξη νόμου ή γενική αρχή του δικαίου», αλλά και «ουδείς προέβαλε οιονδήποτε λόγο εξαίρεσής της».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και παράλληλα τακτική πρόεδρος της 7ης Επιτροπής Προσφυγών Ασύλου, Ευγενία Μυλωνοπούλου, την περασμένη Δευτέρα (8.1.2018), με προσωρινή διαταγή της «πάγωσε» την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, που είχε χορηγήσει άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που μετέφερε τους Οκτώ.

Λίγες μέρες νωρίτερα (4.1.2018) η κυρία Μυλωνοπούλου είχε δηλώσει κώλυμα να συμμετάσχει ως τακτικό μέλος (πρόεδρος) στην Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου που ήδη εξετάζει με τη συμμετοχή της, το αίτημα ενός εκ των τούρκων αιτούντων άσυλο.

Τη Δευτέρα εξάλλου, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών θα εξετάσει τη νομιμότητα της απόφασης του αστυνομικού διευθυντή Αλλοδαπών για την κράτηση του τούρκου συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου (μετά την προσωρινή διαταγή Μυλωνοπούλου).

Σύμφωνα με νομικούς που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι μικρές οι πιθανότητες ο προϊστάμενος υπηρεσίας του Πρωτοδικείου να αποφανθεί ότι είναι εσφαλμένη η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ., καθώς η όλη διαδικασία είναι τυπική και ο δικαστής δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά περιορίζεται στην εξέταση των τυπικών προϋποθέσεων.

Οι δικηγόροι του τούρκου αξιωματικού από τη δικονομία έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ακρόαση από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας πριν ο ίδιος αποφανθεί επί της νομιμότητας της απόφασης του αστυνομικού διευθυντή. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αντιρρήσεις, όπως δικονομικά χαρακτηρίζονται, σε περίπτωση που ο προϊστάμενος επικυρώσει ουσιαστικά την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. για κράτησή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...