256
Με το τρέχον καθεστώς τα καταστήματα ανοίγουν κάποιες Κυριακές των εκπτώσεων | Nick Paleologos / SOOC

«Υπό διαπραγμάτευση» η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2017, 16:09
Με το τρέχον καθεστώς τα καταστήματα ανοίγουν κάποιες Κυριακές των εκπτώσεων
|Nick Paleologos / SOOC

«Υπό διαπραγμάτευση» η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2017, 16:09

Ενα ζήτημα που επανέρχεται κατά καιρούς την περίοδο της κρίσης, αυτό του ανοίγματος των καταστημάτων και τις Κυριακές όλο τον χρόνο, αντί για επιλεγμένες ημέρες όπως σήμερα, είναι στο τραπέζι κατά τις τρέχουσες συνομιλίες για την αξιολόγηση, σχολιάζουν πηγές του υπουργείο Οικονομίας.

«Η διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και θα κλείσει όταν κλείσει κι όλη αξιολόγηση», είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου μετά τη συνάντηση σήμερα Κυριακή με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Το ζήτημα επανήλθε από τους θεσμούς, οι οποίοι ζητούν την κατάργηση των περιορισμών για επιπλέον Κυριακές το χρόνο, είτε αφορούν τον τόπο όπου δραστηριοποιούνται τα καταστήματα, είτε το μέγεθος (δηλαδή, την επιφάνεια) του καταστήματος. Επίσης επιδιώκουν την μείωση του ρόλου των αντιπεριφερειαρχών στον καθορισμό του πότε ανοίγουν τα καταστήματα και την κατάργηση των υποχρεωτικών κανόνων καθολικής ισχύος για όλη τη χώρα.

Σήμερα, το δικαίωμα για άνοιγμα για περισσότερες Κυριακές δίνεται μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, λαμβανομένων υπόψη τοπικών ιδιαιτεροτήτων. Αυτό αφορά εμπορικά καταστήματα με συνολική επιφάνεια μέχρι 250 τ.μέτρα, καταστήματα που δεν ανήκουν σε αλυσίδες και όσα δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ εμμένει στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές όλο το χρόνο αν και φαίνεται η συζήτηση να εστιάζεται στη δυνατότητα των μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου να λειτουργούν τα καταστήματά τους τουλάχιστον τις Κυριακές σε τουριστικές περιοχές το ένα εξάμηνο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικό το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων πέραν των οκτώ Κυριακών το χρόνο (σε γιορτές και εκπτώσεις) που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...