304
Η Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον (σοσιαλδημοκράτη) Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο πρόεδρος δεν μίλησε για εκλογές. | REUTERS/Axel Schmidt

Υπέρ νέων εκλογών τάσσεται η πλειοψηφία των Γερμανών

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 23:41
Η Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον (σοσιαλδημοκράτη) Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο πρόεδρος δεν μίλησε για εκλογές.
|REUTERS/Axel Schmidt

Υπέρ νέων εκλογών τάσσεται η πλειοψηφία των Γερμανών

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 23:41

Νέες εκλογές προκρίνει η πλειοψηφία των Γερμανών μετά την αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών για κυβέρνηση «Τζαμάικα», σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τη Δευτέρα από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Στη ίδια δημοσκόπηση η κοινή γνώμη φαίνεται ότι επιρρίπτει την ευθύνη στους Φιλελευθέρους (FDP) κατά το 32%, στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) κατά το το 18%, στους Πράσινους κατά το 15% και στους Χριστιανοδημοκράτες κατά το 9%.

Εξάλλου, λυπηρή βρίσκει την αποτυχία των διαπραγματεύσεων το 57%, ενώ τη χαιρετίζει το 31%.

Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας τοποθετείται το 29%, ενώ νέες εκλογές προτιμά το 63% των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), το 50% προτιμά να μείνουν εκτός κυβέρνησης, ενώ το 44% ζητά να συμμετάσχουν σε μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Στο μεταξύ, «Ναι» σε νέες εκλογές λέει η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δηλώνει πως προτιμά τις κάλπες από τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά τον δρόμο της κυβέρνησης μειοψηφίας. Δεν ήταν στον σχεδιασμό μου, αλλά τώρα θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες. Ο δρόμος των νέων εκλογών είναι ένας και ο δρόμος της κυβέρνησης μειοψηφίας είναι για μια σταθερή χώρα ένας άλλος δρόμος, τον οποίο πρέπει να σκεφτεί κανείς πολύ προσεκτικά. Δεν θέλω απόψε να πω “ποτέ”, αλλά είμαι πολύ επιφυλακτική και πιστεύω ότι οι νέες εκλογές θα ήταν ο καλύτερος δρόμος», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή «Brennpunkt» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Ερωτηθείσα αν θέλει να είναι εκ νέου υποψήφια καγκελάριος, απάντησε καταφατικά. «Πριν από έναν χρόνο ανακοίνωσα ότι θα είμαι υποψήφια για μια ακόμη θητεία. Θα ήταν αστείο αν μετά την αποχώρηση του FDP από τις διαπραγματεύσεις αποχωρούσα κι εγώ και δυο μήνες μετά τις εκλογές έλεγα στους ψηφοφόρους «αυτό δεν ισχύει πια», ανέφερε.

«Βρισκόμασταν στην τελική ευθεία» των διερευνητικών συνομιλιών για τον συνασπισμό «Τζαμάικα», δήλωσε η καγκελάριος και επέρριψε την ευθύνη της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στους Φιλελεύθερους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...