240
|

Υπάρχει διχογνωμία για τους οκτώ Τούρκους;

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2017, 20:08

Υπάρχει διχογνωμία για τους οκτώ Τούρκους;

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2017, 20:08

To μεσημέρι της Πέμπτης θα γνωρίζουμε αν η ελληνική Πολιτεία, ως σύνολο, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων απορρίπτοντας το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των οκτώ αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Το θέμα των Τούρκων εξετάζεται από τρεις διαφορετικές συνθέσεις και η εισαγγελική εισήγηση –και στις τρεις περιπτώσεις- ήταν κοινή: το αίτημα έκδοσης πρέπει να απορριφθεί καθώς είναι γνωστό πως οι συνθήκες στην Τουρκία δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή μίας δίκαιης δίκης. Αλλωστε οι συνήγοροι των Τούρκων έχουν παρουσιάσει στις δικαστικές αίθουσες αδιαμφισβήτητες αποδείξεις για το καθεστώς λειτουργίας της Δικαιοσύνης στη γειτονική χώρα. Παράλληλα και ο διεθνής Τύπος, που παρακολουθεί το θέμα, έχει επισημάνει ότι ουσιαστικά η Ελλάδα καλείται να επιβεβαιώσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δηλαδή την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του, αυτονόητου, δικαιώματος σε μία δίκαιη δίκη.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου επρόκειτο να εκδοθεί τη Δευτέρα. Τελικώς, λόγω ασθένειας ενός μέλους, αναβλήθηκε για την Πέμπτη. Αυτό κάνει νομικούς κύκλους να εικάζουν ότι υπάρχει διχογνωμία. Η απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη και για τα τρία τμήματα. Αν ήταν ομόφωνη, θα μπορούσε να ανακοινωθεί τη Δευτέρα και να καθαρογραφτεί στη συνέχεια. Αυτό δεν έγινε, γεγονός που επιτρέπει σε δικαστικές πηγές να αναρωτιόνται, αν τελικά έχουν βάση οι πληροφορίες για την άσκηση πιέσεων προς τους δικαστές προκειμένου να συναινέσουν στην έκδοση. Αν, πάντως, δεν υπάρξει απόφαση την Πέμπτη, τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια, δηλαδή σε μεγαλύτερο σώμα δικαστών, κάτι που αποκλείει ακόμα και το θεωρητικό ενδεχόμενο για άσκηση πιέσεων…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...