417
Τα απομεινάρια μιας λίμνης (Τάκης Τλούπας, 1962) | ΠΙΟΠ/Τάκης Τλούπας

Υδάτινες διαδρομές στη Λίμνη Κάρλα μέσα από καρέ ιστορίας

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2017, 08:00
Τα απομεινάρια μιας λίμνης (Τάκης Τλούπας, 1962)
|ΠΙΟΠ/Τάκης Τλούπας

Υδάτινες διαδρομές στη Λίμνη Κάρλα μέσα από καρέ ιστορίας

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2017, 08:00

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αγριων Ζώων (3/3), εγκαινιάζει την Παρασκευή 3 Μαρτίου (ώρα 19:00) έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Υδάτινες Διαδρομές: Λίμνη Κάρλα», στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στον Βόλο.

Παρουσιάζοντας φωτογραφικό υλικό του Τάκη Τλούπα και του Βαγγέλη Ξένου, η έκθεση θα ταξιδέψει το κοινό στο πολιτιστικό τοπίο της Λίμνης Κάρλας, στο δραματικό τοπίο της αποξήρανσής της, αλλά και στην προσπάθεια ανασύστασής της.

Η Κάρλα ή Λίμνη Βοιβηίδα (παλαιότερα) και κατά την αρχαιότητα Βοιβηίς ή Βοιβιάς ή Βοίβη ή Λίμνη της Πελασγιώτιδος, αποξηράνθηκε το 1962, επειδή την εποχή εκείνη προκαλούσε πλημμύρες στις πέριξ γεωργικές καλλιέργειες, ενώ ορισμένες βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της προκαλούσαν την έντονη παρουσία εντόμων. Βρίσκεται νοτιοανατολικά της Λάρισας, κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου, στα όρια των Νομών Λαρίσης και Μαγνησίας.

Η αποξήρανση της Κάρλας άρχισε στο τέλος Αυγούστου του 1962 με τα εγκαίνια της σήραγγας μήκους 10.150 μέτρων και ήταν από τα σημαντικότερα έργα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Αποδόθηκαν 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στους αγρότες της Θεσσαλίας, σε μία εποχή που η ελληνική γεωργία πραγματοποιούσε τα πρώτα βήματά της προς την εκβιομηχάνιση. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που προσέφερε η αποξήρανσή της. Ετσι, σήμερα, γίνεται προσπάθεια για αναδημιουργία της λίμνης, που θα έχει μέγεθος 38.000 στρέμματα. Η αρχική λίμνη είχε μέγεθος 180-195 χιλιάδες στρέμματα και το βάθος της έφτανε τα 4-6 μ. Τον Δεκέμβριο του 2010 άρχισε η άντληση νερού από τον ποταμό Πηνειό.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανασύσταση της λίμνης ήρθαν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (κοσμήματα, αγγεία, νομίσματα, κλίβανοι, υπολείμματα κτιρίων, αγωγοί, τάφοι). Το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε, μάλιστα, τη διατήρηση και μετατροπή σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ενός τμήματος προϊστορικού οικισμού, έκτασης 3,5 στρεμμάτων, του τέλους της Νεολιθικής Εποχής.

Ο Τάκης Τλούπας (1920-2003), από τους σημαντικότερους έλληνες φωτογράφους, κατέγραψε τη ζωή στη Λίμνη Κάρλα «οργώνοντας τη Θεσσαλία» ενώ απαθανάτισε και την αποξήρανσή της. Με το έργο του θέλησε να αφυπνίσει συνειδήσεις και να ξεπεράσει το φυσικό γεγονός, ανακαλύπτοντας και αποκαλύπτοντας πίσω από αυτό την ουσία της ανθρώπινης παρουσίας.
Ο Βαγγέλης Ξένος (γεννηθείς το 1958) καταγράφει την αναγέννηση της λίμνης με φωτογραφικές λήψεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε πολλές και διαφορετικές ώρες της ημέρας. Τις δυνατές εικόνες τού χθες διαδέχονται οι έντονες και ζωηρές χρωματικές «διηγήσεις» της επαναδημιουργίας της λίμνης, δείχνοντας ότι η λύπη για την απώλεια μπορεί να μεταλλαχθεί σε ένα είδος «δεύτερης ευκαιρίας» για τη φύση.

Διάρκεια έκθεσης: 3 Μαρτίου-10 Ιουνίου 2017

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

Tηλέφωνο 24210 29844 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Νότια Πύλη, Βόλος

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...