971
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος | REUTERS / Yves Herman (Φωτογραφία αρχείου)

Το χρέος μας και το χρέος τους ζυγίζεται στο Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2018, 20:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/6/2018, 00:20
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος
|REUTERS / Yves Herman (Φωτογραφία αρχείου)

Το χρέος μας και το χρέος τους ζυγίζεται στο Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2018, 20:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/6/2018, 00:20

Με τη στάση της Γερμανίας να παραμένει ιδιαίτερα σκληρή, το Eurogroup, που ξεκίνησε στις 16.30 το απόγευμα της Πέμπτης, συνεχιζόταν και, όπως όλα έδειχναν, θα τραβούσε μέχρι αργά τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

“Το πράγμα κόλλησε το απόγευμα, όταν οι Γερμανοί άρχισαν τα δικά τους” ανέφερε αρμόδια πηγή, που επικαλέστηκε το newmoney.gr, περιγράφοντας τη διαφωνία ανάμεσα στο Βερολίνο και στο μπλοκ των χωρών που υποστηρίζουν την Ελλάδα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Ακολούθησε τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς και της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ.

Η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017 ανέφερε ότι τα δάνεια του EFSF θα επιμηκυνθούν από 0 έως 15 έτη. Η Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες επέμενε στην πολύ σκληρή γραμμή που έδινε επιμήκυνση 3-5 χρόνια μάξιμουμ. Για μία ακόμη φορά, η Γαλλία προσπαθούσε να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσολαβητή, με τον Μπρούνο Λεμέρ, τον υπουργό Οικονομικών, να γίνεται ο ενδιάμεσος.

Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία και η Ισπανία είχαν συνταχθεί με την Ελλάδα και ζητούσαν επιμήκυνση για τουλάχιστον δέκα έτη. Στην πλευρά αυτή βρίσκονταν επίσης το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.

Όλα θα κρίνονταν αργότερα -στην Παρασκευή, πια- και, βέβαια, όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, θα εξαρτιόταν από τη διάθεση του Βερολίνου να κάνει ή όχι μία υποχώρηση της τελευταίας στιγμής, για να κλείσουν όλα τα θέματα και να εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, το απόγευμα της Πέμπτης -στο περιθώριο του Eurogroup- μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτου και δύο ομολόγων του, του γάλλου Μπρουνό Λεμέρ και του γερμανού Ολαφ Σολτς, «παιζόταν» το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF. Το Eurogroup, ως σώμα, εκείνη την ώρα συζητούσε άλλα θέματα.

Ακριβώς εκεί, στο περιθώριο του Eurogroup, που βρισκόταν σε εξέλιξη, η διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε: «Μη με ρωτήσετε για την Ελλάδα γιατί δεν θα σας απαντήσω»,

«Οι συζητήσεις για την Ελλάδα υποθέτω ότι θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο της βραδιάς», ανέφερε.

Η Λαγκάρντ, επιβεβαίωσε με τον τρόπο της, τη μακρά συζήτηση που θα ακολουθούσε, καθώς υπήρχε – όπως σημειώσαμε πιο πάνω- διαφωνία σχετικά με τον χρόνο επιμήκυνσης των δανείων.

«Οι θέσεις εργασίας θα επιστρέψουν»…

Το μήνυμα ότι μετά από 8 χρόνια προγραμμάτων η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης και ότι η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας επιστρέφουν και θα μπορέσει σύντομα η χώρα να σταθεί στα πόδια της, στέλνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Μάλιστα σε διαγράμματα απεικονίζονται και τα εξής μακροοικονομικά στοιχεία: Μεταξύ 2015 και 2018 δημιουργήθηκαν πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας, η ανεργία μειώθηκε από 27,9% το 2013 στο 20,1% το 2018, τα δημοσιονομικά από -15,1% το 2009 διαμορφώθηκε στο +0,8% το 2017, το ΑΕΠ από -9,1% το 2011 αυξήθηκε στο 1,9% το 2018 και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 2,3% το 2019.

Το κείμενο συνοδεύει και ένα βίντεο στο οποίο με φόντο κυρίως ελληνικά τοπία και σημεία αναφοράς, η Κομισιόν επιχειρεί έναν απολογισμό.

Βάσει των μεταδοθέντων νωρίτερα, η αισιοδοξία για θετική έκβαση της συνεδρίασης, όσον αφορά την Ελλάδα, ήταν δεδομένη σε επίπεδο δημοσίων δηλώσεων, ιδίως αφού οι Λεμέρ και Σολτς απένειμαν επαίνους και έσπειραν ελπίδες για ικανοποιητική λύση στο ζήτημα του χρέους.

«Για την Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έκανε τη δουλειά της και πρέπει να βρούμε την καλύτερη λύση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους» δήλωσε ο κ. Λεμέρ.

Από την πλευρά του, ο κ. Σολτς παραδέχτηκε ότι έγινε καλή δουλειά από την κυβέρνηση και τον λαό και «είναι πραγματικά πιθανό να έχουμε σήμερα λύση, ώστε να οργανώσουμε τον χρόνο μετά το πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να στέκεται στα πόδια της». Ωστόσο, ο κ. Σολτς απέφυγε την όποια συγκεκριμένη αναφορά στο περιεχόμενο της σχεδιαζόμενης συμφωνίας.

Η παρακολούθηση θα συνεχιστεί

Στο ίδιο πνεύμα, των αβρών γενικοτήτων, ήταν όλες οι δηλώσεις και όλα τα σχόλια που προηγήθηκαν. Ωστόσο υπήρξε και μία σαφής δήλωση: αφορούσε τη συνέχιση της παρακολούθησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας και μετά το τέλος του προγράμματος.

«Σήμερα είναι η ιδανική ημέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup. Μπορεί να σημάνει μία νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Ο κ. Σεντένο είπε επίσης ότι ο ESM έχει δανείσει στη χώρα μέχρι σήμερα 47 δισ. ευρώ, ένα ποσό που αναμένεται να ανέβει σημαντικά καθώς προετοιμάζεται η εκταμίευση μιας «σημαντικής» τελικής δόσης, μόλις ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση. Ανέφερε ακόμη ότι πέρα από το χρηματοδοτικό σκέλος, ο ESM εμπλέκεται και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ μετά το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

«Μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, θα είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία του που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δεν θα έχει τρέχον πρόγραμμα» ήταν η δήλωση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αξιόπιστο πακέτο για το χρέος

«Πρέπει να θυμηθούμε όλοι πόσες ημέρες και ώρες δαπανήσαμε για την Ελλάδα. Εϊναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη που σήμερα θα δοθεί ένα τέλος» δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Είναι τώρα σειρά των εταίρων της Ελλάδας να κάνουν το χρέος τους, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα. Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο για το χρέος» είπε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Είναι η ώρα της κρίσης για την Ελλάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζιμίρ, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

«Είμαστε κοντά σε ένα πακέτο που όλοι περιμένετε» σημείωσε. «Ενα επεισόδιο δέκα σχεδόν ετών έρχεται στο τέλος του, αλλά δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια δίκαιη για όλους συμφωνία μετά το τέλος του προγράμματος, για την Ελλάδα και για τους πιστωτές, με την Ελλάδα να μένει σταθερή στην πορεία των μεταρρυθμίσεων» σημείωσε. Και κατέληξε: «Στο τέλος, μόνο μια αξιόπιστη συμφωνία θα διασφαλίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...