411
(φωτ. αρχείου) | .

Χουλιάρας: «Πιθανός και άλλος σεισμός γύρω στα 4,5 Ρίχτερ»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2018, 09:42
(φωτ. αρχείου)
|.

Χουλιάρας: «Πιθανός και άλλος σεισμός γύρω στα 4,5 Ρίχτερ»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2018, 09:42

Με προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη του φαινομένου μετά τα 4,4 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Αττική το βράδυ της Δευτέρας και αναστάτωσαν τους Αθηναίους.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ προέβλεψε ότι είναι πιθανό να έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 4,5 Ρίχτερ, ίσως και λίγο παραπάνω, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «αυτοί οι σεισμοί δεν δημιουργούν προβλήματα, παρά μόνο ανησυχία».

Είπε ακόμη ότι έχουν ακολουθήσει τουλάχιστον 15 μετασεισμοί από αυτόν το βράδυ της Δευτέρας. Οι περισσότεροι ήταν μικροί, ωστόσο δύο έγιναν αισθητοί, καθώς επρόκειτο για δονήσεις 2,9 και 2,5 βαθμών, περίπου δυο ώρες μετά την πρώτη δόνηση.

Στην ίδια περιοχή πριν από περίπου μια εβδομάδα είχαμε δει μια σεισμική ακολουθία με μικρά μεγέθη 1,2-2 Ρίχτερ στο ίδιο επίκεντρο. «Η εξέλιξη που έχουμε είναι ότι το σμήνος εξελίχθηκε σε σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους, σε 4,4 Ρίχτερ και έχουμε και το 2,9», προσέθεσε ο σεισμολόγος.

Σε ερώτημα για το αν η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, ο κ. Χουλιάρας την χαρακτήρισε «ιστορικά καθαρή» που δεν έχει ανησυχήσει τους σεισμολόγους.

Από την πλευρά του, επίσης στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε ότι δεν είναι ακόμα ασφαλές να πούμε ότι ο σεισμός της Δευτέρας ήταν ο κύριος σεισμός.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ήταν συνέχεια του σμήνους των μικροσεισμών της προηγούμενης εβδομάδας στην περιοχή της Πεντέλης. Εκτίμησε ωστόσο ότι η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται μεγάλη δόνηση.

C5TJs4NWAAAuUf9
Το επίκεντρο της δόνησης και κάποιοι μικρότεροι σεισμοί που έγιναν τη Δευτέρα

Η δόνηση το βράδυ της Δευτέρας είχε μικρό εστιακό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα, και επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα σε Νέα Μάκρη και Διόνυσο, περίπου 23 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.

Αυτά τα χαρακτηριστικά -η μικρή απόσταση, το μικρό βάθος και το επίκεντρο στην ξηρά- την έκαναν ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι είχε περίπου το ίδιο μέγεθος με τη δόνηση της 31ης Δεκεμβρίου στις Αλκυονίδες, η οποία πάντως έγινε λιγότερο αισθητή λόγω και της μεγαλύτερης απόστασης.

Δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά για ζημιές από τη δόνηση της Δευτέρας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Η Πυροσβεστική ανέφερε και αυτή ότι δεν υπήρξε κάποια κλήση για βοήθεια.

Δονήσεις σε Δωδεκάνησα και Σαντορίνη

Εν τω μεταξύ, άλλες τρεις ασθενείς δονήσεις καταγράφηκαν το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη.

Η πρώτη σημειώθηκε στις 01:23 στις σε θαλάσσια περιοχή νότια της Καρπάθου.

Στη Σαντορίνη σημειώθηκαν δύο σεισμοί, ο πρώτος 3,7 βαθμών στις 23:14 το βράδυ και ένας ακόμη 3,5 βαθμών στη 01:36 της Τρίτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...