871
|

Χιονιάς και δριμύ ψύχος από την Πέμπτη, με έξαρση Παρασκευή και Σάββατο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2017, 17:33

Χιονιάς και δριμύ ψύχος από την Πέμπτη, με έξαρση Παρασκευή και Σάββατο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2017, 17:33

Οι τελευταίες ημέρες του 2016 στην Ελλάδα σκεπάστηκαν με λευκό πέπλο χιονιού, αλλά σε όλο αυτό δεν υπήρχε τίποτε το λογοτεχνικό, παρά μόνο προβλήματα. Πολλοί τότε χρησιμοποίησαν το κλασικό κλισέ ότι «το 2016 μάς αποχαιρετά με κρύο», λες και μόλις ξεκινούσε το 2017 θα ξεφεύγαμε από τον κακό μας τον καιρό και θα ξεκινούσε η καλοκαιρία. Ο χειμώνας, όμως, είναι ακόμα εδώ, όπως και οι κρύες ημέρες και νύχτες που θα έρθουν. Αυτό δεν αποτελεί γενίκευση και κάτι αόριστο,. Ο Θοδωρής Κολυδάς μάς ενημερώνει για ένα έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού την οποία θα νιώσουμε στο κορμί μας από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο.

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και οι θυελλώδεις άνεμοι. Φαίνεται πως η σφοδρή κακοκαιρία -η οποία ήδη σαρώνει την Ευρώπη- έρχεται ξανά στη χώρα μας, με τον υδράργυρο αυτή τη φορά να δείχνει ακόμα και υπό του μηδενός.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη οργανώνεται ένα βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο το οποίο κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ενισχυθεί. Στα νότια τμήματά του θα μεταφέρει θερμές και υγρές αέριες μάζες στα κεντρικά και στα βόρεια της χώρας, ενώ παραλλήλως από τα βορειοανατολικά Βαλκάνια θα εισβάλλουν ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης.

13-greece_italy_defterh_mera_copy-552x311

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου

4-europecloudsaposhmera_copy-552x311

Το βαρομετρικό χαμηλό από το Ιόνιο θα κινηθεί ανατολικότερα, θα μπει στο Αιγαίο και έτσι θα ενταθεί η ψυχρή μεταφορά από τα βορειοανατολικά Βαλκάνια. Χιονοπτώσεις σε όλα τα βόρεια (Ηπειρος, Μακεδονία, Θράκη) τοπικά πυκνές, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα. Οι σχετικά πιο θερμές μάζες στα νοτιοανατολικά θα κινηθούν ανατολικότερα οπότε από το μεσημέρι και μετά οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα επηρεάζοντας μέχρι το βράδυ και τα πεδινά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Θα χιονίσει και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ θα ενισχυθούν οι άνεμοι τοπικά στα 8 με 9 μποφόρ.

15-greece_italy_triti_mera-552x311 (1)

Θα χιονίσει και στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής, κυρίως τα ξημερώματα του Σαββάτου. Τα χιόνια θα είναι περισσότερα από τον προηγούμενο χιονιά μέσα στην πόλη. (Ενημερωθείτε για τους θερμαινόμενους χώρους στη περιοχή σας και καθοδηγείστε τυχόν αστέγους εκεί ή όσους δεν έχουν θέρμανση)

Athens

Στη Θεσσαλονίκη θα χιονίσει πολύ την Παρασκευή μέσα στην πόλη, με εξασθένηση από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Thesαλονικι

Σάββατο 7 Ιανουαρίου
Το Σάββατο ο χιονιάς θα επηρεάσει όλη τη χώρα και θα ολοκληρωθεί η έντονη ψυχρή μεταφορά από τα βορειανατολικά Βαλκάνια.

5-europecloudsaposhmera_copy-552x311

Θα έχουμε χιονοπτώσεις στα πεδινά καθώς και σε ορεινά -ημιορεινά της νησιωτικής Ελλάδας. Η τελική θέση του χαμηλού παίζει σημαντικό ρόλο στην ένταση του χιονιά ο οποίος από το απόγευμα,αρχίζοντας από τη Βορειοδυτική Ελλάδα, θα αρχίσει να υποχωρεί.

16-greece_italy_tetarth_mera-552x311

Κυριακή 8 Ιανουαρίου
Την Κυριακή ο καιρός βελτιώνεται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ως προς τα φαινόμενα αλλά οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ανατολικά και νότια με μικρότερες όμως εντάσεις. Τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ολικός παγετός (αρνητικές θερμοκρασίες ακόμη και τις μεσημβρινές ώρες).  Μην παρασύρεστε από τις πολύ χαμηλότερες “αισθητές θερμοκρασίες” που παρουσιάζονται από ορισμένους για λόγους εντυπωσιασμού.)  

6-europecloudsaposhmera_copy_copy-552x311

17-greece_italy_tetarth_mera_copy-552x311

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου
Τη Δευτέρα το κρύο θα διατηρηθεί και τα χιόνια θα συνεχιστούν στη ζώνη που παρουσιάζεται στον χάρτη. Οι άνεμοι πάντως θα εξασθενήσουν σημαντικά ενώ ο παγετός θα είναι τοπικά ισχυρός .

18-greece_italy_tetarth_mera_copy_copy-552x311


Γιατί έχουμε τόσες πολλές ψυχρές εισβολές το τελευταίο χρονικό διάστημα
Οι ψυχρές εισβολές συμβαίνουν διότι υπάρχουν δύο καθοριστικοί ατμοσφαιρικοί δείκτες οι οποίοι βρίσκονται σε αρνητική φάση. Ο ένας δείκτης είναι ο Arctic Oscillation (AO) και ο άλλος ο δείκτης North Atlantic Oscillation. Οι δείκτες αυτοί σχετίζονται με τις διαφορές των πιέσεων στα συστήματα του Ατλαντικού και των πολικών περιοχών που βρίσκονται σε τιμές χαμηλότερες της μέσης τιμής. Ο δείκτης ΑΟ (Arctic osscilation) ή, δείκτης αρκτικής ταλάντωσης, σχετίζεται με τις διακυμάνσεις της επιφανειακής βαρομετρικής πίεσης σε γεωγραφικά πλάτη βορειότερα των 20 μοιρών Ν. Χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες βαρομετρικές ανωμαλίες στον αρκτικό κύκλο και τις ακριβώς αντίθετες στα γεωγραφικά πλάτη 37-45Ν. Επί της ουσίας ο δείκτης αυτός καθορίζει την επίδραση του Βορείου Πόλου στο κλίμα του βορείου ημισφαιρίου. Ο δείκτης ΝΑΟ ορίζεται ως η διαφορά επιφανειακής πίεσης μεταξύ δύο μετεωρολογικών σταθμών, όπου ο ένας είναι τοποθετημένος κοντά στο χαμηλό της Ισλανδίας και ο άλλος κοντά στο υψηλό των Αζορών (Αζορικός αντικυκλώνας.

Όταν οι δυτικοί άνεμοι της Τροπόσφαιρας εξασθενούν οι αρκτικές αέριες μάζες βρίσκουν δίοδο να ξεχυθούν προς τα μέσα γεωγραφικά πλάτη.  Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως μεσημβρινή κυκλοφορία στο Βόρειο Ημισφαίριο. Συνήθως για να υπάρξει κάποια σημαντική ψυχρή εισβολή στην Ευρώπη γενικότερα, θα πρέπει και οι δύο δείκτες να λάβουν αρνητικές τιμές. Σε αυτή τη περίπτωση η συνήθης ζωνική κυκλοφορία με τους ενισχυμένους δυτικούς ανέμους στα διάφορα τροποσφαιρικά στρώματα καταρρέει και μέρος του αεροχειμμάρου του πολικού μετώπου κινείται νοτιότερα με αποτέλεσμα την μεταφορά πολικών αερίων μαζών από τον αρκτικό κύκλο προς τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...