1160
Ολοσχερώς καταστράφηκε το ελικόπτερο από την ένταση της πρόσκρουσης | ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIMENEWS

Πώς συνέβη η πολύνεκρη τραγωδία με το στρατιωτικό ελικόπτερο στην Ελασσόνα

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2017, 10:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/04/2017, 10:18
Ολοσχερώς καταστράφηκε το ελικόπτερο από την ένταση της πρόσκρουσης
|ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIMENEWS

Πώς συνέβη η πολύνεκρη τραγωδία με το στρατιωτικό ελικόπτερο στην Ελασσόνα

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2017, 10:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/04/2017, 10:18

Στο πένθος έχουν βυθιστεί οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Ενα στρατιωτικό ελικόπτερο με πέντε επιβαίνοντες και εκτελούσε πτήση από τη Λάρισσα στην Κοζάνη κατέπεσε στην περιοχή του Σαρανταπόρου το πρωί της Τετάρτης με συνέπεια τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Μια γυναίκα, η Βασιλική Πλεξίδα, μηχανικός του ελικοπτέρου, εντοπίστηκε τραυματισμένη και μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή της.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης ο οποίος μαζί με τον συνταγματάρχη Τεθωρακισμένων Θωμά Αδάμου θα επιθεωρούσαν στρατόπεδο στην Κοζάνη, ο Ταγματάρχης Αεροπορίας Στρατού Δημοσθένης Γούλας και ο συγκυβερνήτης, υπολοχαγός Αεροπορίας Στρατού Κωνσταντίνος Χατζής. Η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, η μόνη επιζήσασα, επιβιβάστηκε τελευταία στιγμή στην πτήση. Θα επιθεωρούσε τη Λέσχη του στρατοπέδου…

«Πετούσαμε χαμηλά όταν πέσαμε σε ομίχλη. Η ορατότητα ήταν άκρως περιορισμένη έως μηδενική. Το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ και έχασε την ισορροπία του», αναφέρει η επιζήσασα στην κατάθεσή της. «Ολα έγιναν σε κλάσμα του δευτερολέπτου. Με την πρόσκρουση στο έδαφος έχασα τις αισθήσεις μου και όταν ύστερα από αρκετή ώρα τις ξαναβρήκα ήταν να σαν να ξυπνούσα ύστερα από ένα εφιαλτικό όνειρο, όμως με αφόρητους πόνους σε όλο μου το σώμα».

Αμεσα άρχισαν οι έρευνες για την εξιχνίαση της τραγωδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες επιβεβαιώνονται και από την κατάθεση της αρχιλοχία, το ελικόπτερο πετούσε σε «επιτρεπτό ύψος» ωστόσο λόγω της περιορισμένης ορατότητας ο έλικας μπλέχτηκε στα καλώδια στύλου της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να στροβιλιστεί ανεξέλεγκτα και να πέσει στο έδαφος. Αμέσως πήρε φωτιά με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν τα τέσσερα σώματα των επιβαινόντων.

212730
Μέλη του στρατού έσπευσαν στο σημείο (ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIMENEWS)

Οι σοροί των τεσσάρων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για τη νεκροτομή. Τα στοιχεία που θα προκύψουν θα δώσουν απαντήσεις για τον θάνατό τους και ίσως φωτίσουν πτυχές της τραγωδίας. Στο νοσοκομείο έσπευσε και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της νεκροψίας των σορών.

Τη σημασία του έχει πάντως ότι ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου ήταν εξαιρετικά έμπειρος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος είχε 1.620 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του με το συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου (Huey H-1H) που συνετρίβη, ενώ ο συγκυβερνήτης είχε 405 ώρες πτήσης. Από το υπουργείο Αμυνας κατέστη σαφές ότι το μοιραίο ελικόπτερο ήταν άριστα συντηρημένο. Ωστόσο είναι γεγονός ότι τα Ηuey (Χιούι) είναι ελικόπτερα που μετρούν πάνω από μισό αιώνα ζωής –είχαν πρωτοπετάξει στον Πόλεμο του Βιετνάμ στις αρχές της δεκαετίας του 1960– ενώ στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις το πιο καινούργιο αποκτήθηκε το 1986…

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας αναφέρει τα εξής:

«Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του Στρατού Ξηράς τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

»Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

» Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (Τεθωρακισμένων) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (Αεροπορίας Στρατού) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

» Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.

»Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».

Σημειώνεται ότι ο υποστράτηγος Τζανιδάκης ήταν υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, η οποία εδρεύει στη Λάρισα.

Πώς συνέβη το δυστύχημα

Κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης των συντακτών, ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ Βασίλειος Μπελεσιώτης επισήμανε ότι το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο, με υπόλοιπα ωρών πτήσεως. Στην περιοχή του δυστυχήματος υπήρχε περιορισμένη ορατότητα λόγω χαμηλής νέφωσης.

Ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί ότι το ελικόπτερο προσέκρουσε σε καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ, όπως και ότι τα συντρίμμια εντόπισε συνεργείο της ΔΕΗ που ενημέρωσε τις Αρχές.

Το σήμα του ελικοπτέρου χάθηκε από τα ραντάρ στις 07:38 και τα συντρίμμια εντοπίστηκαν λίγο μετά τις 10 από την αστυνομία και συνεργεία της ΔΕΗ. Το σημείο της συντριβής ήταν ένα χιλιόμετρο από το Σαραντάπορο, 70 με 100 μέτρα από τον επαρχιακό δρόμο Λάρισας – Κοζάνης.

Το ελικόπτερο είχε αναχωρήσει από το Στεφανοβίκειο στον Βόλο με αρχικό προορισμό τη Λάρισα και από εκεί θα συνέχιζε προς την Κοζάνη.

Επρόκειτο να εκτελέσει πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η Πατρίδα και ο Λαός μας εκφράζουν, μαζί με την βαθιά οδύνη, ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς τους ηρωικούς Αξιωματικούς που έπεσαν στον βωμό της θωράκισης της Εθνικής μας Άμυνας και της χαλύβδωσης του φρονήματος των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ας είναι η θυσία τους κορυφαία παρηγοριά για τις οικογένειές τους, προς τις οποίες εκφράζω θερμά συλλυπητήρια αλλά και αμέριστη συμπαράσταση».

Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στις οικογένειες των τεσσάρων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος ενώ εύχεται ταχεία ανάρρωση στην αρχιλοχία που τραυματίστηκε.  «Η σημερινή απώλεια των τεσσάρων αξιωματικών του ελληνικού στρατού, σε ώρα καθήκοντος, προκαλεί βαθιά οδύνη σε όλους μας. Στις οικογένειές τους εκφράζω θερμά συλλυπητήρια, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Στην τραυματία αρχιλοχία της αεροπορίας Στρατού, εύχομαι ταχεία ανάρρωση», αναφέρει ο Πρωθυπουργός.

Τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις

Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος αναφέρει ότι κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις.

«Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας κ. Κώστα Δουζίνα.

» Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας  και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών».

Μηνύματα από τα κόμματα

Tη βαθιά του θλίψη για την απώλεια των τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο εξέφρασε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και εύχεται ταχεία ανάρρωση στην τραυματία αρχιλοχία. «Προσβλέπω στην ταχεία διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος. Οι Έλληνες οφείλουμε πολλά στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Κάτω από αντίξοες συνθήκες, με αυταπάρνηση και περηφάνια, με το αξιόμαχο και το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσής τους, υπηρετούν την ειρήνη και την ασφάλεια της πατρίδας μας» τονίζει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συλλυπητήρια δήλωση εξέδωσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο των αξιωματικών του ελληνικού Στρατού και ζητά «να διερευνηθούν άμεσα όλα τα αίτια για το θανατηφόρο δυστύχημα». Ακόμη, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στην αρχιλοχία που τραυματίστηκε στο δυστύχημα.

«Να υποκλιθούμε στις οικογένειες των στελεχών που έχασαν τη ζωή τους», επισημαίνει στο Twitter o επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...