3688
Φωτογραφίζοντας το νέο έμβλημα της Κεντροαριστεράς, το οποίο παρουσιάστηκε μετά τα μεσάνυχτα | Nikos Libertas / SOOC

«Ωρα ΠΑΣΟΚ» για ένα… ρόδο στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2018, 21:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/03/2018, 00:15
Φωτογραφίζοντας το νέο έμβλημα της Κεντροαριστεράς, το οποίο παρουσιάστηκε μετά τα μεσάνυχτα
|Nikos Libertas / SOOC

«Ωρα ΠΑΣΟΚ» για ένα… ρόδο στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2018, 21:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/03/2018, 00:15

Αν ο όρος «ώρα ΠΑΣΟΚ» ήταν έως τώρα ανέκδοτο, βρήκε την ερμηνεία του στο Κίνημα Αλλαγής και στο συνέδριό του. Η ώρα που θα μιλούσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος το βράδυ του Σαββάτου, ήταν σύμφωνα με το πρόγραμμα 6 μ.μ. — μίλησε μετά τις 7 μ.μ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα μιλούσε στις 8 μ.μ., μετά είπαν στις 9 μ.μ. και τελικά ανέβηκε στο βήμα μετά τις 11 μ.μ. Για τη Φώφη Γεννηματά ας μην το συζητήσουμε. After…

Χαρακτηριστικό των αργών διαδικασιών είναι ότι το έμβλημα του Κινήματος Αλλαγής παρουσιάστηκε στο κατάκοπο σώμα των συνέδρων μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. To ρόδο με τα τρία κόκκινα και το ένα γαλάζιο πέταλο και τον πράσινο μίσχο (κάτω), έγινε δεκτό με χειροκροτήματα. Είχαν προηγηθεί, επί πολλές ώρες, οι ομιλίες των κεντρικών και των περιφερειακών «παικτών» του νέου φορέα.

DYhdAEVX4AIccPG

Οι ομιλίες και τα συνθήματα

Η Φώφη Γεννηματά έκλεισε τις ομιλίες στο ιδρυτικό συνέδριο. Ηταν πια μετά τις 11.30 μ.μ όταν ανέβηκε στο βήμα,  σχεδόν τρέχοντας, για να συντομεύσει τις διαδικασίες.

Η εκλεγμένη αρχηγός του νέου φορέα απηύθυνε γενικό προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας και έθεσε το Κίνημα Αλλαγής σε εκλογική ετοιμότητα. Την ώρα που ξεκινούσε την ομιλία της από τις εξέδρες του ΣΕΦ τής φώναξαν: «Φώφη, γερά και αριστερά». Η Φώφη γέλασε.

img_59161521310403 (5)
H Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της. Εθεσε το Κίνημα Αλλαγής σε εκλογική ετοιμότητα (SOOC)

«Για μας δεν μπορεί να υπάρξει σύγχρονη Κεντροαριστερά που δεν ακουμπά πάνω τους κι εκείνοι δεν νοιώθουν ότι μπορούν να ακουμπήσουν σε μας. Δεν μπορεί να υπάρξει Κεντροαριστερά που δεν συναισθάνεται την απόγνωση του ανέργου. Που δεν κατανοεί το μόχθο και τις καθημερινές δυσκολίες του αγρότη, του μεροκαματιάρη, του εργαζόμενου. Που δεν στηρίζει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας. Που δεν αντιλαμβάνεται ότι η μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Που δεν κατανοεί τις αγωνίες της νέας γενιάς. Ο καθένας και η καθεμιά από όλους αυτούς είναι στο επίκεντρο του δικού μας ενδιαφέροντος. Η δική τους αγωνία και ανάγκη γίνεται η δική μας έγνοια», τόνισε μεταξύ άλλων η κυρία Γεννηματά, για να συμπληρώσει.

«Πάνω σε αυτή τη βάση θα οικοδομήσουμε την πολιτική μας δράση με ενότητα».

Η ίδια έθεσε το Κίνημα Αλλαγής σε εκλογική ετοιμότητα: «είτε γίνουν αύριο το πρωί, είτε το φθινόπωρο, είτε τον Μάιο του 2019, σε κάθε περίπτωση οι εκλογές είναι κοντά! Ουσιαστικά η χώρα είναι σε προεκλογική περίοδο», είπε.

Θεοδωράκης: «Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να γίνει το ρεύμα ανανέωσης»

Ανανέωση με τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού: αυτό ήταν το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος ανέβηκε στο βήμα μετά τις 11 μ.μ. και μάλιστα έκλεισε το μάτι στο κάλεσμα του Νίκου Ανδρουλάκη για ηλικιακή ανανέωση του Κινήματος Αλλαγής.

«Η δημιουργική Ελλάδα, οι νέοι μας, αυτοί που ποτέ δεν τους χαρίστηκε τίποτα, θέλουν σήμερα να αλλάξουν το παιχνίδι. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να γίνει το ρεύμα ανανέωσης. Με τις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας και του πολιτικού Φιλελευθερισμού πρέπει να προχωρήσουμε στα νέα μονοπάτια της σύγχρονης ευρωπαϊκής προοδευτικής σκέψης», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ποταμιού για να συμπληρώσει:

«Οι προσπάθειες του Μακρόν στη Γαλλία και του Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία είναι δύο απο τα μοντέλα που πρέπει να μελετήσουμε. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε όλες τις σύγχρονες μορφές τους, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για το Κίνημα Αλλαγής. Πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια, από την περιγραφή της κατάστασης μέχρι το χρονοδιάγραμμα για τις λύσεις. Χρειάζονται, λοιπόν, ανοιχτές διαδικασίες συμμετοχής. Χρειάζεται διάλογος και εποικοδομητικές αντιπαραθέσεις. Τα ιδρυτικά συνέδρια είναι σημεία συνάντησης των τολμηρών, τα ιδρυτικά συνέδρια είναι τόποι παραγωγής πολιτικής. Τα ιδρυτικά συνέδρια δεν είναι πεδία για ασκήσεις κομματικών μηχανισμών και πίστευα ότι όλοι είχαμε βγάλει συμπεράσματα από τις μάχες χαρακωμάτων από τις λιστομαχίες από όλα αυτά που μικραίνουν και απομονώνουν τα πολιτικά κινήματα.

img_59161521310403
O Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του, που ξεκίνησε μετά τις 11 μ.μ.! (SOOC)

»Εγώ θα επιμείνω. Το νέο Κίνημα δεν θα πρέπει να είναι άθροισμα μηχανισμών, ούτε αρένα φιλοδοξιών. Αλλά μια συμμαχία που σπάει τους κομματικούς μηχανισμούς. Μια συμμαχία χωρίς επετηρίδα. Εγώ το έχω ήδη πει και τολμώ να το πω κι εδώ μπροστά σας. Στην πολιτική μπήκα για 8 χρόνια. Ήδη έχω κλείσει τα 4. Ας δεσμευτούμε λοιπόν Νίκο εμείς οι νεότεροι ότι θα δώσουμε με την προσωπική μας στάση το παράδειγμα της ανανέωσης. Για να νικήσουμε δεν αρκεί να προσθέσουμε τις δυνάμεις μας. Στόχος μας είναι να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ. Υπάρχουν εκεί έξω πολλοί άνθρωποι με τις δικές μας ανησυχίες και πρέπει να τους συναντήσουμε. Το νέο Κίνημα δεν μπορεί να είναι μια νοσταλγική φωτογραφία του παρελθόντος. Πρέπει να είναι μια εικόνα από το μέλλον. Δεν έχουμε χρόνο για στρογγυλά λόγια που κολλάνε παντού. Έχουμε ανάγκη από πολιτικούς που λένε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Η χώρα θέλει δυνατό τιμόνι από ανθρώπους που ξέρουν τι σημαίνει δουλειά και παραγωγή. Κάποιοι, βέβαια, θα συνεχίσουν να δίνουν υποσχέσεις και μόνο υποσχέσεις».

Καμίνης: «Επιβάλλεται η αποχώρηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άσκησε ο δήμαρχος της Αθήνας. «Για λόγους εθνικούς και προστασίας του πολιτεύματος επιβάλλεται η αποχώρησή τους από τη διακυβέρνηση της χώρας» τόνισε μιλώντας στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ο Γιώργος Καμίνης.

«Το χειρότερο για μένα», είπε, «είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν κάνουν τίποτε για να απαλλαγούμε από τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος. Το κομματικό κράτος θα είναι πάντα κράτος διεφθαρμένο. Και αυτή η κυβέρνηση στήνει κομματικό κράτος. Η συγκέντρωση εξουσίας παράγει ανομία με την κυβέρνηση να παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη. Φθείρει τους θεσμούς γιατί της είναι εμπόδιο η διάκριση των εξουσιών. Η έλλειψη λογοδοσίας, οι κλειστές δομές οδηγούν σε κατάχρηση εξουσίας. Οι πράξεις τους δείχνουν ότι αποτελούν ατόφιο τμήμα του σάπιου μέρους της μεταπολίτευσης».

«Με τα βοσκοτόπια του ενός, τα κουμπούρια του άλλου, τις στολές παραλλαγής του τρίτου, τις στημένες κατηγορίες, τους διαβλητούς διαγωνισμούς που ακυρώνονται στο ΣτΕ, μολύνεται η δημοκρατία μας» πρόσθεσε ο κ. Καμίνης.

278149
Ο Γιώργος Καμίνης κατά την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής (SOOC)

Επίσης υποστήριξε ότι με την πολιτική της κυβέρνησης χαίρονται οι ισχυροί ενώ οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι υπογραμμίζοντας:

«Πρέπει να συντρίψουμε το παραμύθι της δήθεν κοινωνικής πολιτικής του κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας με την πολιτική του παράγει ανισότητες και κοινωνική αδικία. ”Σκίζει” μνημόνια και μετά υποχρεώνεται να κόψει συντάξεις. Διευρύνει τις ανισότητες, από το 2015 και μετά. Και τώρα με τα φάρμακα δεν ξεσκεπάζει σκάνδαλα, δεν κοιτά την ουσία, πώς δηλαδή θα κατοχυρωθούν τα γενόσημα, πώς θα πέσει η τιμή στο φάρμακο. Συσκοτίζει την πραγματική φύση των κυκλωμάτων, προστατεύει τους ισχυρούς του φαρμάκου, γιατί στρέφει την προσοχή στις εντυπώσεις, στα ονόματα των πολιτικών του αντιπάλων, αυτά που αναρτά σε λίστες προγραφών. Είναι απολύτως φανερό ότι από αυτή την παρωδία της προανακριτικής δεν κερδίζει ούτε ο ασθενής, ούτε ο αδύναμος, ούτε ο φτωχός».

Παράλληλα έκανε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή υποστηρίζοντας ότι «η δημοσιονομική κραιπάλη της διακυβέρνησης Καραμανλή ακόμη συγκαλύπτεται από τη σκοπιμότητα να στιγματιστεί το κυρίαρχο κόμμα της Μεταπολίτευσης, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ».

Ανδρουλάκης: Λάθος ο διορισμός των συνέδρων

Με επευφημίες από νεολαίους που είχαν γεμίσει το ΣΕΦ έγινε δεκτή η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ευρωβουλευτής της Ελιάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία.

Επισήμανε πως υπάρχει απαξίωση των θεσμών και της ευρωπαϊκής ιδέας, που φορτώνεται τα αρνητικά ενώ δεν γίνεται αναφορά στα θετικά της ενοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για θεσμικές λύσεις, καθώς δεν αρκεί ο πολιτικός και κοινωνικός ακτιβισμός. Ήρθε η ώρα με ξεκάθαρο λόγο να μιλήσουμε για την κατάσταση και τις λύσεις, τόνισε.

278136
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζεται να ανεβεί στο βήμα

 

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέλυσε και τον κίνδυνο η Γερμανία να συγκεντρώσει το σύνολο των κεφαλαίων της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους των υπόλοιπων χωρών θα αποτρέπει τους επενδυτές να τοποθετούν εκεί τα χρήματά τους. «Ισχυρά συμφέροντα δεν θέλουν την ενοποίηση της Ευρώπης», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα χαρακτήρισε επικίνδυνη την ελαφρότητα με την οποία η κυβέρνηση, με υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Πάνο Καμμένο, αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα. «Από την Κύπρο και το Αιγαίο μέχρι την απαράδεκτη αιχμαλωσία των δύο ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο»….

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη για το στίγμα του Κινήματος Αλλαγής. «Το ερώτημα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ είναι μίζερο», ανέφερε και επανέλαβε ότι στόχος είναι η προγραμματική συμφωνία. «Αν ο λαός δεν μας θέλει μεγάλους πρέπει να είμαστε στην αντιπολίτευση», προσέθεσε με νόημα.

Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε τέσσερις θητείες για βουλευτές και τρεις για ευρωβουλευτές από το 2005, ώστε να γίνει πράξη η ανανέωση. Εθεσε ως έναρξη αυτής της διαδικασίας από το 2021. «Γιατί η πολιτική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του χαρακτήρισε αρρυθμίες τα προβλήματα της προσυνεδριακής περιόδου και πήρε αποστάσεις από την επιλογή του πολυκομματικού φορέα. Η στρατηγική πρέπει να είναι ενιαία, είπε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Πήρε αποστάσεις και από την επιλογή να μην εκλεγεί η νέα Κεντρική Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας λάθος τον διορισμό των συνέδρων και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. «Διαφώνησα αλλά σέβομαι την πλειοψηφία του Πολιτικού Συμβουλίου», επισήμανε.

Για να διορθωθεί το λάθος, όπως είπε, πρότεινε η νέα Κεντρική Επιτροπή να χαρακτηριστεί προσωρινή.

Θεοχαρόπουλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνά με τον Ελληνα Λεπέν»

«Η χώρα έχει ανάγκη μιας διακυβέρνησης με απόλυτη προτεραιότητα στις εθνικές ανάγκες, αντί να εξαντλούμαστε σε συζητήσεις για ενδεχόμενες συνεργασίες με ένα από τα δύο κόμματα του υφιστάμενου κακέκτυπου δικομματισμού. Σε κάθε περίπτωση αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα για το νέο φορέα μας και όχι οι μονομερείς συνεργασίες με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ , Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στην ομιλία του.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλάει στο 1ο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, που πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας 16-17 Μαρτίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην ομιλία του (AΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέρριψε τόσο τη πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για διάλογο ενός αστερισμού-συνασπισμού προοδευτικών δυνάμεων όσο και το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μετεκλογική συνεργασία.

Είπε συγκεκριμένα: «Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ. Δραγασάκης χθες από αυτό εδώ το βήμα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός συνασπισμού προοδευτικών δυνάμεων, αναφέρθηκε σε προοδευτικές συνεργασίες. Συγκυβερνούν με τους ΑΝΕΛ και τολμούν και μιλούν για προοδευτικές συνεργασίες. Μάλλον αυτοκριτική για τις ασκούμενες πολιτικές κάνουν, δεν εξηγείται αλλιώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τις συμμαχίες του με τον εθνικολαϊκισμό και έχει φτάσει στο σημείο να συγκυβερνά τρία χρόνια με τον Ελληνα Λεπέν, με τις ομοφοβικές και ακροδεξιές του θέσεις για το σύμφωνο συμβίωσης, το τζαμί κ.ά.. Και ταυτοχρόνως ο κ. Τσίπρας και ο κ. Δραγασάκης αναζητούν προοδευτικό προσανατολισμό για μετά το τέλος των μνημονίων. Είναι πιθανό με αυτά βέβαια που υπογράφουν, όπως το Υπερταμείο, να εννοούν για μετά από έναν αιώνα, αλλά όπως θα έλεγε και ένα άλλο «προοδευτικό» στέλεχος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Ζουράρις “ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μέχρι τότε;” Ας τον αναζητήσει λοιπόν καλύτερα ο κ. Τσίπρας τον προοδευτικό προσανατολισμό εντός της κυβέρνησης του, στους ΑΝΕΛ, στην καραμανλική πτέρυγα της δεξιάς και στους “γνήσιους αριστερούς” όπως ο Πολάκης» τόνισε με νόημα ο κ. Θεοχαρόπουλος, για να συμπληρώσει:

«Από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης από αυτό εδώ το βήμα χθες μας είπε ότι είναι πολλά τα σημεία που αξίζει να συναντηθούμε. Όχι κ. Μητσοτάκη είναι πολλά τα σημεία για τα οποία δεν μπορούμε να συναντηθούμε. Η παράταξη σας είναι προσκολλημένη στην καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή 2004-2009 που έφερε την κρίση στη χώρα και διόγκωσε τα ελλείμματα. Είναι το σημείο εξάλλου που τα βρίσκει η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ καθημερινά επιβεβαιώνει στην πράξη ότι παραμένει βαθιά συντηρητική δύναμη, δέσμια πολιτικών και πρακτικών της παραδοσιακής δεξιάς, του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων. Το απέδειξε ουκ ολίγες φορές όπως με το Μακεδονικό όπου υποχώρησε στον λαϊκισμό για να κερδοσκοπήσει εκλογικά από τα συλλαλητήρια, με τη φαρμακευτική κάνναβη, με την ανοχή του ρατσιστικού λόγου εναντίων αθίγγανων, με το σύμφωνο συμβίωσης και πολλά άλλα». Όσον αφορά την μετεκλογική στάση, όταν έρθει εκείνη η στιγμή και τεθεί θέμα, πρότεινε να αποφασίσει η βάση όλης της Κεντροαριστεράς με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε κυρίως στις αρχές και τις ρίζες του ΠΑΣΟΚ, ενώ μίλησε και για τη ΔΗΜΑΡ, που συμμετέχει στη ΔΗΣΥ. «Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού είναι πρώην βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς» παρατήρησε με νόημα.

«Δεν δημιουργούμε σήμερα έναν νέο φορέα γιατί ντρεπόμαστε για αυτό που υπήρξαμε, διεκδικούμε μία νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία» τόνισε ο κ. Λοβέρδος, για να συμπληρώσει:

«Είμαστε εκείνοι που σήμερα έχουμε υψώσει το ανάστημά μας ενάντια στην πιο δημαγωγική, ανίκανη και καταστρεπτική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Και θα είμαστε εκείνοι που αύριο θα οδηγήσουμε ξανά τη χώρα στην ανάπτυξη, στην ευημερία και στην κοινωνική δικαιοσύνη».

«Θα είναι λάθος και κρίμα σήμερα από αυτόν εδώ το χώρο να μην προκύψει μία μεγάλη δύναμη του κεντρώου και προοδευτικού, του σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού χώρου, όπως αυτός πρέπει να εξελιχθεί» είπε με νόημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

DSC_8579
Ο Γιώργος Μαυρωτάς στο βήμα του συνεδρίου το βράδυ του Σαββάτου

«Το Ποτάμι δεν είναι ούτε Δούρειος Ίππος της ΝΔ, ούτε ρεζέρβα του ΣΥΡΙΖΑ όπως κατά καιρούς το παρουσιάζουν τα διάφορα παπαγαλάκια», τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, για να δώσει το στίγμα και να απαντήσει στην όλη παραφιλολογία:

«Μιας και αναφέρθηκα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ… χθες, διαπιστώσαμε ένα έντονο φλερτ από δεξιά και από αριστερά. Θέλουν να μας βάλουν στο δίλημμα. Στην παγίδα του ετεροπροσδιορισμού. Δεν τσιμπάμε. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να αυτοπροσδιοριστεί. Να ξανασυστηθεί στον κόσμο στην κοινωνία… όχι μόνο με αντιπολιτευτική στάση αλλά και με κυβερνητική πρόταση όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. Ήδη μια μαγιά έχει φτιαχτεί με το πρόγραμμα των 165 σελίδων.

» Πιστεύω ότι η ΝΔ δεν είναι εχθρός μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εχθρός μας. Είναι απλώς πολιτικοί αντίπαλοι… Εχθρός μας είναι τα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Εχθρός μας είναι ο λαϊκισμός και η συντήρηση. Και επιτρέψτε μου μια προσωπική γνώμη: εχθρός μας είναι η πόλωση που συντηρούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για να φυγοκεντρήσουν το πολιτικό σύστημα… και να λεηλατήσουν τον προοδευτικό μεσαίο χώρο. Τον χώρο μας. Όποτε όμως η πόλωση κερδίζει η Ελλάδα χάνει. Η πόλωση οδηγεί σε διχασμό σε ρητορική μίσους… που δυστυχώς τελευταία την ακούμε και από χείλη από τα οποία θα έπρεπε να βγαίνουν λόγια συμπόνοιας, συγχώρεσης και αγάπης».

Ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχει πλέον συμπόρευση Ποταμιού και Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Βουλή.

«Η σταδιακή σύγκλιση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων είναι σε πολύ καλό δρόμο. Καλύτερο απ’ ότι περίμενα. Υπάρχει συνεργασία, συνεννόηση, ανταλλαγή επιχειρημάτων, σύγκλιση… και πλέον στο 95% των περιπτώσεων ταύτιση (άσχετα αν πολλές φορές προβάλλεται σκόπιμα το 5%). Είμαι ευτυχής λοιπόν που τη σχέση μας στη Βουλή την καθορίζει η δύναμη των επιχειρημάτων και όχι το επιχείρημα της δύναμης. Πρέπει να μεγιστοποιούμε αυτά που μας ενώνουν και να ελαχιστοποιούμε αυτά που μας χωρίζουν. Η ώσμωση των θέσεων, μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις στο Κίνημα Αλλαγής… θα έχει ως στόχο τη διαμόρφωση μιας συντονισμένης κοινοβουλευτικής δράσης. Κάποιοι μιλούν για πλήρη ταύτιση, για ένωση των κοινοβουλευτικών ομάδων. Έτσι πιστεύω ότι μόνο θα χάσουμε. Η μονολιθικότητα σε αυτή τη φάση, θα κάνει πιο εύθραυστο και θα περιορίσει το εγχείρημά μας», παρατήρησε, για να συμπληρώσει:

«Είπα πολλές φορές σήμερα τη λέξης “μαζί”. Προσοχή όμως: “Μαζί” δεν σημαίνει ιδιοκτησιακή αντίληψη, αλαζονεία και επιβολή. Μαζί σημαίνει συνδιαμόρφωση, ώσμωση, ανοχή. Η Φώφη… έχει δείξει, έχει πει και το πιστεύει ότι ο πλουραλισμός είναι δύναμη. Και είναι απαραίτητος για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Το βλέπουμε παντού γύρω μας. Το καινούργιο έρχεται από τον συνδυασμό πραγμάτων και όχι με το να επαναλαμβάνεις ή να περιχαρακώνεις τον εαυτό σου. Έτσι μόνο θα δώσουμε μια ελκυστική επιλογή στο προοδευτικό ψηφοφόρο του μεσαίου χώρου που έχει πλέον απογοητευτεί και από τις συντηρητικές επιλογές της ΝΔ και από τις λαϊκίστικες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ».

Βενιζέλος: «Αυταπάτη οι ίσες αποστάσεις»

«Πρώτος στόχος της Δημοκρατικής παράταξης εν όψει εκλογών θα πρέπει να είναι η στρατηγική και βαθιά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην μπορεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις, πλην όμως θα κληθεί να συμμετέχει στην κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς, πάντως, να μπορεί να την μπλοκάρει ή να την ματαιώσει», υπογράμμισε στην ομιλία του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, που απέρριψε την αυταπάτη, όπως τη χαρακτήρισε, των ίσων αποστάσεων, προκρίνοντας καθαρή πολιτική γραμμ και επισημαίνοντας πως το εθνικό συμφέρον επιβάλλει την προσφυγή στις κάλπες το ταχύτερο δυνατόν.

278106

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε πως το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να ανυψωθεί ως διευθύνουσα πολιτική δύναμη της εθνικής στρατηγικής, όπως το έπραξε την περίοδο 2010 – 2015: «Δεν χαρίζουμε τον αγώνα μας την 5ετία 2010 – 2015 στη Νέα Δημοκρατία, δεν τον χαρίζουμε στη λήθη, δεν ντρεπόμαστε που υπεραμυνθήκαμε της θέσης της χώρας στην ευρωζώνη, ποτέ η παράταξή μας δεν κινήθηκε μικροκομματικά και αμυντικά, άλλοι προσχώρησαν στην δική μας γραμμή».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως δεν αποτελεί λύση για την χώρα μία οριακή αυτοδυναμία της ΝΔ, ενώ σημείωσε πως χρειάζονται ευρύτερες πλειοψηφίες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και την εκλογή του ΠτΔ το 2020. «Η παράταξη μας πρέπει να εκφράσει την δημιουργική Ελλάδα, θα πρέπει να είναι ένας πολιτικός οργανισμός, που λειτουργεί θεσμικά χωρίς εσωστρέφεια και παραγοντισμούς, χωρίς μεταμοντέρνα φέουδα και ψηφιακούς μικροτιμαριούχους, χωρίς το άγχος των ίσων αποστάσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά, ασκώντας έμμεση πλην όμως σαφή κριτική στα όσα προηγήθηκαν μεταξύ των συστατικών στοιχείων του νέου φορέα και δεν επέτρεψαν τελικώς την διενέργεια ψηφοφοριών.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Η πατρίδα μας παραπαίει και βλάπτεται βαθιά σε όλα τα πεδία, η κυβέρνηση εμφορείται από μικροκομματικές στοχεύσεις, επιστρατεύει επιπόλαια και διχαστικά διλήμματα και αντιμετωπίζει τους πολιτικούς της αντιπάλους ως εσωτερικούς εχθρούς». Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ανυπολόγιστη ζημιά στην Οικονομία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ρίχνει στη φωτιά της πόλωσης και του διχασμού τα εθνικά θέματα και τα θέματα Κράτους Δικαίου, που είναι τα τιμαλφή του Έθνους».

Αναφερόμενος στα εθνικά ζητήματα, ο κ. Βενιζέλος εντόπισε στην κυβερνητική λειτουργία κενό στρατηγικής κατά την αντιμετώπιση της Τουρκίας επικαλούμενος αλυσίδα επεισοδίων, όπως τα Ίμια 2, την αποχώρηση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από την Κυπριακή ΑΟΖ και τη σύλληψη και παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών μας στην Αδριανούπολη.

Αναφερόμενος, τέλος, στην υπόθεση της Novartis, ο κ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε πως θα δώσει την μάχη όχι μόνο στο όνομα της παράταξης αλλά και του εθνικού συμφέροντος, μάχη, που, όπως είπε, θα κερδίσουμε, ώστε η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι βαριά.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ ενός μετώπου δημοκρατίας κατά του λαικισμού και διεμήνυσε στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής: «Όταν έχεις τέτοια μέτωπα δεν επιτρέπονται επί μερους διαφοροποιήσεις, άλλο έχω διαφορές και άλλο αντικρούω και αντιπαλεύω τους σχεδιαστές μιας σκευωρίας κατά των θεσμών», σημείωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαρκές πραξικόπημα κατά της Δικαιοσύνης.

Επικριτικός για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ μιλώντας στο συνέδριο τυ Κινήματος Αλλαγής τονίζοντας: «Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του Γ. Δραγασάκη για την ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος για το νέο συνασπισμό πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Ηχεί όμως τελείως παράταιρα με την κυβερνητική πρακτική 3 χρόνων. Δεν βρίσκει καν σημείο επαφής για να φαίνεται ότι πρόκειται για κομματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αυτή εκφράζεται με τη στάση του απέναντι στον όμορο πολιτικά χώρο. Το τελευταίο δείγμα άλλωστε είναι συμπεριφορά πολεμικής στάσης. Πως αλλιώς παρά unfair ή πολιτικά κομπλεξική στάση θα μπορούσε να εκληφθεί η επιλογή της ταυτόχρονης με το ιδρυτικό συνέδριο διήμερης διεθνούς συνάντησης για την Ευρώπη. Την ώρα που θα κλείνει τις εργασίες η Φώφη Γεννηματά επέλεξαν ομιλία του Τσίπρα;»

Την αναγκαιότητα της ενότητας όλων των δυνάμεων σε κοινή πορεία επεσήμανε από τη πλευρά του ο Θόδωρος Μαργαρίτης λέγοντας: «Ενα καθήκον έχουμε να προχωρήσουμε μπροστά, να γίνει η προοδευτική παράταξη πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα»

«Εφεραν τη χώρα πίσω στις χειρότερες στιγμές της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν καμία σχέση με το καινούργιο και ελπίζουμε να αποτελέσουν το οριστικό τέλος του παλιού. Αυτό εξαρτάται από εμάς», τόνισε ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Μίλησε για την ήττα της σοσιαλδημοκρατίας, την υποχώρηση των προοδευτικών δυνάμεων και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και σημείωσε ότι «αν θέλουμε να εκφράσουμε το αίτημα της προόδου πρέπει να πάρουμε οριστικά την απόφαση: δεν υπερασπιζόμαστε το σύστημα συμφερόντων που κυριαρχεί θέλουμε δημοκρατικά και προοδευτικά να το αλλάξουμε. Δεν απεμπολούμε τη δυνατότητά μας να κυβερνάμε θέλουμε να καθορίσουμε τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας μετά τις εκλογές. Θέλουμε να είμαστε ταυτόχρονα δύναμη ανατροπής και νέας αλλαγής και δύναμη προοδευτικής διακυβέρνησης».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει τεράστια απόσταση που έχει να κάνει με τη δημοκρατία, με τη ΝΔ μας χωρίζει η κοινωνική δικαιοσύνη. Εμείς θέλουμε τη δική μας αυτόνομη πορεία” και πρόσθεσε “ο νέος φορέας ιδρύεται στην πορεία για την κρισιμότερη εκλογή για τη χώρα. Ο δρόμος που χαράξαμε δεν έχει επιστροφή ή νικάμε ή χάνουμε και σκορπίζουμε».

278096

«Θέλουμε ένα Κίνημα Αλλαγής που θα είναι ένα αυθεντικό λαϊκό και πατριωτικό κίνημα», τόνισε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε: «Λαϊκό είναι οτιδήποτε αναδεικνύει τον πολίτη σε πρωταγωνιστή και πατριωτικό είναι οτιδήποτε κάνει την πατρίδα μεγάλη, όχι ως πληθυσμό και έκταση, αλλά υπηρετεί μεγάλες αρχές και ιδανικά».

Χαρακτήρισε το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής «συνέδριο μνήμης και συνέδριο προσδοκίας” και υπογράμμισε ότι “δεν θα αποκοπούμε από τις ρίζες μας. Να δώσουμε μάχη υπερασπιζόμενοι το κόμμα μας απέναντι στην προπαγάνδα που προσπάθησε να το διαλύσει».

278081

Ο κ. Ρέππας μιλώντας για το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είπε ότι άκουσε τους εκπροσώπους τους στο συνέδριο να μιλούν με καλά λόγια για το Κίνημα Αλλαγής και τόνισε «προφανώς ήταν ματιασμένοι. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς αυτή τη μεταμφίεσή τους. Μας ζητούν συνεργασία για την εξουσία, εμείς τους ζητήσαμε συνεννόηση για την πατρίδα και την αρνήθηκαν. Εμείς δεν έχουμε γνώμονα την εξουσία έχουμε γνώμονα την πατρίδα». Τέλος ο πρώην υπουργός αφού υπερασπίστηκε την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδα διότι καθοδηγούνται από τις δημοσκοπήσεις. Η ΝΔ είναι το παλαιότερο παλιό και ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο παλιό», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...