505
Παραμονή Πρωτοχρονιάς με χιόνι στο Χαλάνδρι. Ωραία χειμωνιάτικη εικόνα, που πιθανώς να επαναληφθεί. Φυσιολογικό φαινόμενο άλλωστε... | INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ

Winter is coming! Και λοιπόν, τι πιο φυσιολογικό…

Θοδωρής Κολυδάς Θοδωρής Κολυδάς 14 Ιανουαρίου 2016, 23:47
Παραμονή Πρωτοχρονιάς με χιόνι στο Χαλάνδρι. Ωραία χειμωνιάτικη εικόνα, που πιθανώς να επαναληφθεί. Φυσιολογικό φαινόμενο άλλωστε...
|INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ

Winter is coming! Και λοιπόν, τι πιο φυσιολογικό…

Θοδωρής Κολυδάς Θοδωρής Κολυδάς 14 Ιανουαρίου 2016, 23:47

Ο φετινός χειμώνας παρότι μέχρι στιγμής έχει μπεί για τα καλά (ημερολογιακά τουλάχιστον), σχεδόν δεν μας έχει αγγίξει, καθώς και οι βροχές και τα χιόνια είναι λιγοστά ενώ οι θερμοκρασίες διατηρούνται πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την χώρα μας αλλά σχεδόν για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.  Πολύ χαρακτηριστική είναι η γραφική απεικόνιση των ποσών υετού που σημειώθηκαν στην Ευρώπη σύμφωνα με το κλιματικό Κέντρο του ΝΟΑΑ, όπου σχεδόν σε όλα τα νότια της Ευρώπης οι βροχές ήταν τέσσερις φορές λιγότερες από τα κανονικά επίπεδα (κόκκινο χρώμα < 25%)

NOAA_Dec_Precipilation

Ανάλογη ήταν τον Δεκέμβριο και η πορεία της θερμοκρασίας, όπου εκεί σημειώθηκαν τιμές ρεκόρ καθώς στις Κάτω χώρες, τη Γερμανία, σε μεγάλο μέρος της Πολωνίας αλλά και σε όλες τις χώρες της Βαλτικής και της Ρωσίας οι θερμοκρασίες ήταν από πέντε έως και επτά βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα (στον χάρτη που ακολουθεί).

NOAA_Anomaly_Decem

Υστερα από αυτή τη σχεδόν ανοιξιάτικη συμπεριφορά του καιρού (που δεν είναι όμως πρωτοφανής), οι θερμοκρασίες στα βορειοανατολικά της Ευρώπης άρχισαν να «συμπεριφέρονται φυσιολογικά» και παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τιμές πιο κάτω από τα κανονικά επίπεδα (επόμενος χάρτης), κάτι που ήταν και αναμενόμενο καθώς η ίδια η Φύση από μόνη της έχει την τάση να φέρει μια ισορροπία έπειτα από μία μακρά περίοδο ανωμαλιών.

Πολλοί, βλέποντας ότι οι θερμοκρασίες έπεσαν αισθητά και παρατηρώντας ότι υπάρχει η τάση να κρυώσει περαιτέρω ο καιρός στα Βαλκάνια αλλά και στην χώρα μας, βιάστηκαν να αναρτήσουν στο Διαδίκτυο θέματα με «πηχιαίους» τίτλους για τον «βαρύτερο χιονιά» της 20ετίας, για το «Big One» (μεγάλο κύμα ψύχους) και άλλου είδους υπερβολές.

NOAA_Anomaly

 

Η πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες

Weather_Paraskeui copy

Ο καιρός θα αλλάξει από την Κυριακή και μετά στη χώρα μας αλλά και στη Βαλκανική, όμως δεν προβλέπεται κάτι ιδιαίτερα ακραίο, τουλάχιστον από πλευράς θερμοκρασιών αλλά και φαινομένων.

Weather_Triti

Μέσα στο Σαββατοκύριακο πάντως και προτού προηγηθεί αυτή η ψυχρή εισβολή η χώρα μας θα επηρεαστεί από ένα βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο από το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι την Κυριακή το βράδυ θα προκαλέσει έντονες καταιγίδες, πρώτα στη Δυτική Ελλάδα και αργότερα στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και από το μεσημέρι της Κυριακής στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Weather_Kiriaki

Παράλληλα θα έχουμε ενίσχυση των νοτιάδων που τοπικά θα φτάσουν τα οκτώ με εννέα μποφόρ.

Από τη Δευτέρα και καθώς το χαμηλό αυτό θα εισέλθει στην Τουρκία θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες που θα προκαλέσουν χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδος .

Weather_Deytera

Ο καιρός θα διατηρηθεί χειμωνιάτικος έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος ενώ οι χιονοπτώσεις σταδιακά και από τα βόρεια θα αρχίσουν να εξασθενούν. Ο παγετός όμως θα διατηρηθεί σε όλα τα ηπειρωτικά ενώ τοπικά στα βόρεια θα είναι ολικός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...