402
Μετανάστες που έχουν διασωθεί από την ιταλική ακτοφυλακή καταφθάνουν σε λιμάνι στη Σικελία. Ενώ Ιταλία και Ελλάδα σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους | REUTERS/Antonio Parrinello

Βρυξέλλες: Τελεσίγραφο σε Ουγγαρία – Πολωνία για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2017, 14:40
Μετανάστες που έχουν διασωθεί από την ιταλική ακτοφυλακή καταφθάνουν σε λιμάνι στη Σικελία. Ενώ Ιταλία και Ελλάδα σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους
|REUTERS/Antonio Parrinello

Βρυξέλλες: Τελεσίγραφο σε Ουγγαρία – Πολωνία για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2017, 14:40

Αυτή τη φορά φαίνεται ότι τα πράγματα είναι σοβαρά. Στις Βρυξέλλες το κλίμα απέναντι σε Ουγγαρία και Πολωνία γίνεται όλο και βαρύτερο. Αιτία, οι συνεχείς αρνήσεις των δύο χωρών να συμμορφωθούν με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις ποσοστώσεις στον αριθμό προσφύγων που κάθε ένα από τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δεχτεί.

Καθώς η υπόθεση φαίνεται να εξελίσσεται σε μία αντιπαράθεση ουσίας για το μέλλον της ίδιας της ΕΕ, η Γερμανία η Γαλλία και άλλες χώρες ετοιμάζονται να στείλουν ως το τέλος του έτους σε Βουδαπέστη και Βαρσοβία τελεσίγραφο: ή συμμορφώνεστε ή φεύγετε.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία θα πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν να είναι εντός του ευρωπαϊκού συστήματος, ανέφεραν ανώτατες διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες τις οποίες επικαλούνται οι Times.

Ουγγαρία και Πολωνία τα τελευταία χρόνια παίρνουν συχνά αποστάσεις από τις επιλογές των Βρυξελλών. Η Ουγγαρία του εθνικιστή Βίκτορ Ορμπάν είναι επικεφαλής της «ανταρσίας» απέναντι στην πολιτική των ποσοστώσεων για τους πρόσφυγες. Οι αυταρχικές επιλογές του ούγγρου ηγέτη σε πολλά ζητήματα βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες που αντιπροσωπεύει η ΕΕ και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει προκαλέσει την οργή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Πολωνία και αυτή στα χέρια ακραίων συντηρητικών έφτασε στο σημείο να θέσει βέτο στην υποψηφιότητα του πολωνού Ντόναλντ Τουσκ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς δεν είναι αρεστός στους λαϊκιστές της Βαρσοβίας.

Η τακτική αυτή έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των υπόλοιπων χωρών που είναι έτοιμες να οδηγήσουν το ζήτημα στα άκρα το Φθινόπωρο, παρότι τότε οι συζητήσεις για τις λεπτομέρειες του Brexit θα βρίσκονται σε κρίσιμη φάση.

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να συνεδριάσει για το ζήτημα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ η απόφασή του αναμένεται ως το τέλος του χρόνου. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η απόφαση θα είναι θετική και απειλούν με οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις τις δύο χώρες αν δεν συμμορφωθούν ούτε τότε.

Το πρόβλημα είναι πάντως ευρύτερο καθώς και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είναι δυσαρεστημένες από την πολιτική για το Προσφυγικό. Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία βολεύονται από την άρνηση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας και καθυστερούν να δεχτούν τους πρόσφυγες που τους αναλογούν. Μέχρις στιγμής μόνο 16.000 από τους 160.000 πρόσφυγες που προβλέπει το σχέδιο των Βρυξελλών έχουν μετακινηθεί από τη Νότια Ευρώπη, ενώ μένουν μόνον έξι μήνες ως τη λήξη του έκτακτου συστήματος των ποσοστώσεων. Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία θέλουν να αλλάξουν το ισχύον σύστημα με ένα καινούργιο, μόνιμο, το οποίο θα περιλαμβάνει μεγάλα πρόστιμα για όσες χώρες δεν συμμορφώνονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...