513
O Στάνλεϊ Κιούμπρικ σκηνοθετεί το «Μπάρι Λίντον», 1975 | Peregrine/Hawk Films/Warner Bros.

Βρέθηκε χαμένο σενάριο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 07:45
O Στάνλεϊ Κιούμπρικ σκηνοθετεί το «Μπάρι Λίντον», 1975
|Peregrine/Hawk Films/Warner Bros.

Βρέθηκε χαμένο σενάριο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 07:45

Ένα σενάριο του διάσημου σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ, αποκαλύφθηκε έπειτα από σχεδόν 60 χρόνια στα ράφια και περίπου 20 μετά τον θάνατό του, το 1999.

Το σενάριο, με τίτλο «Burning Secret», ανακαλύφθηκε από έναν καθηγητή κινηματογράφου, κατά τη διάρκεια της έρευνάς του για ένα βιβλίο που αφορά το τελευταίο πρότζεκτ του αείμνηστου σκηνοθέτη.

Το «Burning Secret» απορρίφθηκε στα τέλη του 1950, εν μέσω υπαινιγμών ότι ήταν πολύ αμφιλεγόμενο για τους παραγωγούς των κινηματογραφικών στούντιο. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μπάνγκορ στην Ουαλία, Νέιθαν Έιμπραμς, δήλωσε ότι το νέο αυτό εύρημα είναι, «φανταστικό».

Ο καθηγητής Έιμπραμς έκανε έρευνα πάνω στην τελευταία ταινία του Κιούμπρικ, «Μάτια Ερμητικά Κλειστά», όταν ανακάλυψε το χαμένο αυτό σενάριο.

Το «Burning Secret» ήταν μια προσαρμογή ενός μυθιστορήματος του 1913 από τον αυστριακό συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ, που γράφτηκε από τον διάσημο σκηνοθέτη το 1956 από κοινού με τον συγγραφέα Κόντερ Βίλινγκχαμ.

Αναφέρεται στην ιστορία ενός ασφαλιστή που δημιουργεί μία φιλική σχέση με ένα 10χρονο αγόρι, ώστε να μπορέσει να προσεγγίσει και να αποπλανήσει τη μητέρα του.

MV5BMTU4OTc1MTk4Nl5BMl5BanBnXkFtZTcwNjMxMTQyNw@@._V1_SY1000_CR0,0,1536,1000_AL_
Τομ Κρουζ και Νικόλ Κίντμαν στη ταινία «Μάτια Ερμητικά Κλειστά», 1999

Ο καθηγητής Έιμπραμς είπε ότι το σενάριο παίρνει ένα πρωτότυπο βιεννέζικο εβραϊκό μυθιστόρημα και το μεταφέρει στη σύγχρονη Αμερική του Κιούμπρικ. «Θα μπορούσα να πω ότι αυτό που μπορούμε να δούμε είναι ότι δημιουργεί μία άμεση σχέση ανάμεσα σε αυτήν την ταινία και την “Λολίτα”, το “Μπάρι Λίντον”, την “Λάμψη” και κορυφώνεται με το “Μάτια Ερμητικά Κλειστά”», είπε ο καθηγητής.

«Ο γιος ενός συνεργάτη του Κιούμπρικ, ο οποίος επιθυμεί για την ώρα να παραμείνει ανώνυμος, μου έδειξε ένα αντίγραφο», είπε ο Έιμπραμς.

«Είναι πολύ πιθανόν ότι ο συγκεκριμένος συνεργάτης επρόκειτο να δουλέψει πάνω σε αυτό το σενάριο για μία ταινία, εάν είχε πάρει το πράσινο φως», ανέφερε.

Ο καθηγητής, που ειδικεύεται στην διατλαντική ιστορία, τον πολιτισμό και την πολιτική του εβραϊκού κινηματογράφου, ανέφερε ότι οι βιογραφίες και τα αρχεία για τον Κιούμπρικ κάνουν αναφορά στο συγκεκριμένο σενάριο.

«Αυτό που κανείς δεν ήξερε ήταν εάν πραγματικά είχε γραφτεί και το είχαν ολοκληρώσει. Και τώρα ξέρουμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα και έχουμε ένα ολοκληρωμένο σενάριο», δήλωσε ο καθηγητής.

MV5BMTg0MzkzODUwNV5BMl5BanBnXkFtZTgwODM1MjEwNDI@._V1_SX1252_CR0,0,1252,999_AL_
Ο Τζακ Νίκολσον στη θρυλική σκηνή από η «Λάμψη», το 1980. Η νέα ταινία που βρέθηκε δημιουργεί μία άμεση σχέση ανάμεσα σε αυτήν και υπόλοιπες ταινίες του Κιούμπρικ, σύμφωνα με τον καθηγητή Έιμπραμς

«Το να κάνει κανείς μία νέα ανακάλυψη σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ δύσκολο, παρόλο που το αρχείο του στο Λονδίνο έχει ανοίξει, το μεγαλύτερο μέρος αυτού ερμηνεύεται εκ νέου, ανακαλύπτοντας ένα έγγραφο εδώ ή εκεί», ανέφερε.

«Στοιχεία αυτής την ταινίας, παρόλο που δεν κατάφερε να γυριστεί, υπάρχουν στις υπόλοιπες ταινίες του σκηνοθέτη. Μπορούμε να εντοπίσουμε τη σκέψη του για πάνω από 40 χρόνια», δήλωσε.

Θυμίζουμε πως ήδη μέσα στο 2018 είχαμε την νέα επετειακή κόπια του σπουδαίου «2001: Α Space Odyssey» για τα 50 χρόνια της ταινίας, η οποία προβλήθηκε εορταστικά στις φετινές Κάννες με πρόλογο του Κρίστοφερ Νόλαν, ενώ πριν λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε μια χαμένη συνέντευξή του από το 1980 που μοιάζει να εξηγεί με ακρίβεια τι συμβαίνει στο θρυλικό φινάλε της «Οδύσσειας του Διαστήματος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...