590
Σωροί τα σκουπίδια στην περιοχή του Υμηττού και της Ηλιουπολης | Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Βρέθηκε λύση για τα σκουπίδια στην Αθήνα (;)

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2018, 12:59
Σωροί τα σκουπίδια στην περιοχή του Υμηττού και της Ηλιουπολης
|Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Βρέθηκε λύση για τα σκουπίδια στην Αθήνα (;)

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2018, 12:59

Προς ομαλοποίηση βαίνει η απαράδεκτη κατάσταση με τους συσσωρευμένους όγκους σκουπιδιών στην πρωτεύουσα, εν μέσω τουριστικής περιόδου, καθώς όπως έγινε γνωστό, από αργά το απόγευμα της Δευτέρας επετράπη η μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων σε δύο νέες εγκαταστάσεις, στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής, καθώς και η είσοδος των οχημάτων αποκομιδής στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ).

Παράλληλα, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απρόσκοπτα συνεχίζεται η αποκομιδή προς τον Σταθμό Μεταφόρτωσης στο Σχιστό, όπως επίσης και στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης -Κομποστοποιήσης (ΕΜΑΚ).

Η αποκομιδή ωστόσο των σκουπιδιών και η  αποκατάσταση της εικόνας της πρωτεύουσας θα πάρει μέρες, ενώ τόσο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός όσο και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης επιρρίπτουν σοβαρές ευθύνες στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για την κατάσταση που για μία ακόμη φορά προκλήθηκε στους δρόμους του Λεκανοπεδίου εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής.

«Η εναπόθεση των απορριμμάτων στις νέες εγκαταστάσεις μέχρι στιγμής γίνεται κυρίως από οχήματα -πρέσες», διευκρίνισε στο Πρακτορείο η αντιπρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Αφροδίτη Μπιζά, προσθέτοντας ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα η κατάσταση θα εξομαλυνθεί σταδιακά.

«Από χθες το απόγευμα, που άνοιξαν οι δύο εγκαταστάσεις και ο ΧΥΤΑ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς καλύπτεται η ημερήσια απορροφητικότητα των απορριμμάτων καθώς από τους 4.700 τόνους ημερησίως στις δύο εγκαταστάσεις εναποτέθηκαν 3300 τ. και ακόμη 1000 τ. στον ΧΥΤΑ… Αυτή τη στιγμή δημιουργούμε αντιστηρίγματα στους δύο νέους χώρους που ανοίξαμε για την συντομότερη αποφόρτιση της πόλης», σημείωσε  η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, τονίζοντας ότι προτεραιότητα της Διοίκησης αποτελεί η διασφάλιση των συνθηκών εργασίας και της υγείας των εργαζομένων στον χώρο.

Γ. Σγουρός: «Παίζει με τη φωτιά η Δούρου»

Βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση με τους λόφους σκουπιδιών στους δρόμους και τις γειτονιές της πρωτεύουσας καταλόγισε στη περιφερειάρχη Ρένα Δούρου ο Γιάννης Σγουρός.

«Η κυρία Δούρου παίζει με τη φωτιά. Η πολιτική που ακολούθησε στη διαχείριση των απορριμμάτων υπήρξε από την αρχή μέχρι το τέλος καταστροφική και ήδη το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος για τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας είναι τεράστιο», καταγγέλλει ο υποφήφιος Περιφερειάρχης που προειδοποιεί για εφιαλτικό αδιέξοδο στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

«Η συσσώρευση περισσοτέρων από 20.000 τόνων απορριμμάτων στους δρόμους και τις γειτονιές της Αττικής, λόγω τεχνικών προβλημάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας ότι η κατάσταση αργά ή γρήγορα οδεύει σε αδιέξοδο.

» Η Περιφέρεια Αττικής απέτυχε στη διαχείριση αυτής της μίνι κρίσης, που αποτελεί προάγγελο μεγαλύτερης, εάν δεν ληφθούν άμεσα ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα μέτρα για τη διαχείριση των αποβλήτων του λεκανοπεδίου.

» Δυστυχώς η κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας και Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Απορριμμάτων που θα εξέτρεπαν από την ταφή μεγάλες ποσότητες, σε συνδυασμό με τις δράσεις διαλογής στην πηγή που προωθούσαμε, όπως ακριβώς γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, ακυρώθηκαν από τη σημερινή διοίκηση, επειδή ιδεοληπτικά ήταν αντίθετη στη μέθοδο χρηματοδότησης των ΣΔΙΤ, που σήμερα όλοι οι υπουργοί της Κυβέρνησης αποθεώνουν ως χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο.

» Το αποτέλεσμα είναι τη θέση ώριμων σε βάθος 10ετίας σχεδιασμών να έχει πάρει ένας νέος κατά φαντασία κοστοβόρος, ανεφάρμοστος και αόριστος στις χωροθετήσεις, παρά τις προειδοποιήσεις μας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Δυστυχώς εδώ και 4 χρόνια δεν έχει υπάρξει η παραμικρή πρόοδος, οι δε ποσότητες που οδηγούνται προς ταφή όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά, είτε  αυξάνονται, είτε στην καλύτερη περίπτωση παραμένουν σταθερές», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Σγουρός.

Για τραγικές ευθύνες της σημερινής διοίκησης της Περιφέρεια κάνει λόγο και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης που κατηγορεί την κυρία Δούρου ότι θέλησε να ανατρέψει όλο τον σχεδιασμό Σγουρού, στη λογική του “αριστερού τρόπου συλλογής απορριμμάτων”, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί πολύτιμα κονδύλια, να μην έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στην πρόοδο του νέου σχεδιασμού και να κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων της Αττικής.

Σε υγειονομική βόμβα εξελίσσεται η συσσώρευση πάνω από 20.000 τόνων απορριμμάτων στις γειτονιές της Αττικής, λόγω του…

Geplaatst door Γιάννης Μανιάτης op Dinsdag 19 juni 2018

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...