485
Στιγμιότυπο από ομιλία της Τερέζα Μέι | REUTERS/Hannah McKay

Αντιμέτωπη με τις επικρίσεις των Εργατικών η Μέι για την επίθεση στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2018, 23:30
Στιγμιότυπο από ομιλία της Τερέζα Μέι
|REUTERS/Hannah McKay

Αντιμέτωπη με τις επικρίσεις των Εργατικών η Μέι για την επίθεση στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2018, 23:30

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Πεδίο αντιπαράθεσης άνοιξε στη Βρετανία το χτύπημα στη Συρία, με τους Εργατικούς να στέκονται επικριτικά απέναντι στη στρατιωτική δράση που ανέπτυξε, το Σάββατο, κατά της Δαμασκού η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν άφησε να εννοηθεί ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός έγινε έρμαιο του Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας πως η απόφαση για επίθεση στη Συρία δεν στηρίχθηκε σε σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία.

Νομικά και ηθικά σωστή χαρακτήρισε, από την πλευρά της, τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο, η Μέι την απόφασή της να συμμετάσχει στις αεροπορικές επιδρομές κατά της Συρίας, λέγοντας πως το έκανε για να μην υποφέρουν και άλλοι άνθρωποι.

«Υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις» δήλωσε σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ στη συριακή πόλη Nτούμα.

«Εξαντλήσαμε κάθε διπλωματικό περιθώριο, είδαμε όμως ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τη στοχευμένη δράση» πρόσθεσε η Μέι, απαντώντας στον αρχηγό των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος αποστασιοποιήθηκε από τους Συντηρητικούς.

Ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης για το Συριακό, ο Κόρμπιν τόνισε ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός «οφείλει να λαμβάνει υπόψη της το Κοινοβούλιο και όχι να συμπεριφέρεται ανάλογα με τα καπρίτσια του αμερικανού προέδρου.

»Η επίθεση με τα χημικά μπορεί και να έγινε από άλλες ομάδες. Μένει να εξακριβωθεί από τους εμπειρογνώμονες» συμπλήρωσε ο Κορμπιν μετά το «περιορισμένο χτύπημα» στο οποίο προχώρησαν Ουάσιγκτον, Βρετανία και Παρίσι.

Οπως προβλέπει η νομοθεσία, αναφέρει το BBC, οι βρετανοί πρωθυπουργοί δεν είναι αναγκασμένοι πριν από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης να συμβουλευτούν το Κοινοβούλιο. Αυτό, ωστόσο, συμβαίνει από την εισβολή στο Ιράκ, το 2003, και έπειτα.

Ενημερώνοντας τη Βουλή για την επίθεση στη Συρία, η Μέι τόνισε ότι δεν πήρε την απόφαση επειδή της το ζήτησε ο Τραμπ, αλλά «γιατί ήταν το σωστό».

ΗΠΑ και Βρετανία διεμήνυσαν ότι οι επιδρομές ήταν επιτυχείς, με τον Τραμπ να προειδοποιεί ότι η χώρα του βρίσκεται σε επιφυλακή για την ανάληψη περαιτέρω δράσης, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη περισσότερων χημικών όπλων.

Η Ρωσία βρίσκεται στην αντίπερα όχθη χωρίς να παραλείπει να εκφράζει, κάθε μέρα που περνά, τη στήριξή της στο καθεστώς Ασαντ. Στο «παιχνίδι» έχει εντάξει την Τουρκία και το Ιράν, στήνοντας νέες συμμαχίες.

Το Συριακό, πάντως, έχει εξελιχθεί σε τρομακτική αναμέτρηση ισχύος όπου οι αντίπαλες ομάδες, επικαλούμενες την ανάγκη επιβολής ειρήνης, βγάζουν τα απωθημένα τους.

Ενδεικτικά είναι τα μηνύματα του Τραμπ προς τον Πούτιν σε ένα ψυχροπολεμικό πλαίσιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να κλείσει με τον τρόπο του το ζήτημα της στρατιωτικής επέμβασης του Σαββάτου με ένα θριαμβευτικό «Αποστολή Εξετελέσθη» ως νέος Τζορτζ Μπους.

«Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε τόσο τέλεια, με τέτοια ακρίβεια, ώστε τα ΜΜΕ των fake news θα μπορούσαν να τη μειώσουν μόνο μέσω της χρήσης του όρου “Αποστολή Εξετελέσθη” από εμένα. Tο αισθάνθηκα σαν στρατιωτικό όρο με πραγματικό μεγαλείο. Θα το χρησιμοποιώ συχνά!» έγραψε στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος.
ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία εκτοξεύοντας συνολικά 105 πυραύλους, έπληξαν τρεις στόχους στα περίχωρα της Δαμασκού και στην πόλη Χομς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει αμετακίνητος στην πολιτική του να περιορίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία και να αποσύρει, όπου είναι δυνατόν, τους 2.000 αμερικανούς στρατιώτες που υπάρχουν εκεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...