1271
O Γιώργος Πέτρου διευθύνει τη διεθνή και πολυβραβευμένη Καμεράτα κατά την τελετή των Βραβείων Βιβλίου Public | Σπύρος Κατωπόδης

Βραβεία Public: Οι νικητές που επέλεξαν οι αναγνώστες

O Γιώργος Πέτρου διευθύνει τη διεθνή και πολυβραβευμένη Καμεράτα κατά την τελετή των Βραβείων Βιβλίου Public
|Σπύρος Κατωπόδης

Βραβεία Public: Οι νικητές που επέλεξαν οι αναγνώστες

Δεν είχα την παραμικρή ιδέα ότι είναι τόσοι πολλοί οι αφοσιωμένοι φίλοι του βιβλίου στην Ελλάδα. Αυτό ήταν το πρώτο που σκέφτηκα στρίβοντας στην Βουκουρεστίου το απόγευμα της Τρίτης και βλέποντας εκατοντάδες άτομα να συζητάνε σε μικρές παρέες ή να περιμένουν υπομονετικά να μπουν στο θέατρο Παλλάς. Ολοι εκεί για τα Βραβεία Βιβλίου 2016 των Public.

1055D117255
Κατάμεστο το Παλλάς το βράδυ της Τρίτης κατά την τρίτη απονομή Βραβείων Βιβλίου του Public

Πρόκειται για τα βραβεία των αναγνωστών που έφεραν σε αυτή τη γιορτή για το βιβλίο συγγραφείς, εκδότες, ηθοποιούς, μουσικούς, μάγειρες, επιχειρηματίες, τηλεοπτικές περσόνες. Δηλαδή το πιο αναγνωρίσιμο «πλήθος» της εποχής ανάμεσα σε δεκάδες άλλους που εργάζονται στα άδυτα και στην περιφέρεια αυτής της τόσο γοητευτικής –αλλά και κυνηγημένης- υπόθεσης που ονομάζεται «βιβλίο στην ελληνική αγορά».

Τα Public διοργάνωσαν για τρίτη χρονιά τα βραβεία, που έγιναν ήδη θεσμός και αγαπήθηκαν πολύ, κυρίως διότι είναι τα βραβεία των αναγνωστών. Αδιαμεσολάβητα και δημοκρατικά. Για αυτό και κρύβουν εκπλήξεις. Για αυτό, στα ονόματα που ξεχωρίζουν και βραβεύονται διακρίνει κανείς τους εκλεκτούς των κριτικών πλάι σε ονόματα που κριτικοί και εστέτ της ανάγνωσης απορρίπτουν μετά βδελυγμίας. Είπαμε όμως, απόλυτη δημοκρατία είναι το ζητούμενο σε αυτά τα βραβεία για τα οποία ψήφισαν 110.000 αναγνώστες με 235.000 ψήφους (μεταξύ 150 εκδοτικών οίκων, 1.300 συγγραφέων, 2.000 τίτλων). Και το Public έχει σε αυτή την υπόθεση τον ρόλο του «προξενητή» μεταξύ κοινού και δημιουργών, όπως είπαν από τη σκηνή του Παλλάς o Σπήλιος Λαμπρόπουλος (εμπορικός διευθυντής προϊόντων ψυχαγωγίας) και η Ανθή Tροκούδη (διευθύντρια επικοινωνίας).

1055D117260
Στην καρδιά ενός βιβλίου η Καμεράτα «απογείωσε» τη βραδιά με τη μουσική μεταξύ των βραβεύσεων με επιλογές που είχαν και σχολιαστικό χαρακτήρα για όσα βλέπαμε στην οθόνη εκείνη τη στιγμή

Τρία εκατομμύρια βιβλία πούλησε το Public το 2015. Αποτελεί λοιπόν έναν σαφή παλμογράφο του ελληνικού αναγνωστικού κοινού. Οπως, όμως, από σκηνής ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Xρήστος Καλογεράκης, μάλλον αυθόρμητα, «από την επόμενη χρονιά θα βραβεύεται και το ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο της χρονιάς». Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του εκδότη της Αγρας Σταύρου Πετσόπουλου που πήρε το βραβείο «Εκδοτικό Αποτύπωμα».

1055D117451
Ο κρουστός Δημήτρης Δεσύλλας παίζει μουσική με όργανο μια γραφομηχανή συνοδεύοντας την Καμεράτα, ενώ δίπλα ο παρουσιαστής της βραδιάς Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος μοιάζει να διευθύνει…

Και ήταν αυτός που πήρε το μεγαλύτερο χειροκρότημα, καθώς πάνω στη σκηνή του Παλλάς – που έμοιαζε με ένα ανοιχτό βιβλίο, με μια μεγάλη φωτογραφία στην κορυφή, όπου αντί για φωτογραφία βρισκόταν η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου-  είπε μεταξύ άλλων: «Οι εκδότες είμαστε αφελείς. Τόσα χρόνια νομίζαμε ότι το κράτος είναι κακό επειδή δεν ασχολείται μαζί μας. Τελικά ήταν πολύ καλύτερα όταν δεν ασχολείτο». Αναφέρθηκε στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης το 2014 να καταργήσει την ενιαία τιμή βιβλίου –ερήμην του υπουργείου Πολιτισμού- στον φόρο 23% που έβαλε το υπουργείο ανάπτυξης του 2015 στο χώρο του βιβλίου και στο νέο φόρο 24% που αναμένεται να φέρει τώρα στους αναγνώστες. Αφιέρωσε το βραβείο στους νέους «παλαβούς εκδότες» που παρά την κρίση βρήκαν το κουράγιο να μπουν στο χώρο και στα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία που εμφανίζονται όλο και περισσότερο εσχάτως. Αυτά για τα οποία τα Public θα δημιουργήσουν ειδικό βραβείο την επόμενη χρονιά.

1055D117362
«Οι εκδότες είμαστε αφελείς», είπε ο καυστικός Σταύρος Πετσόπουλος της Αγρας προκαλώντας γέλια στην αίθουσα. Δεξιά του ο διευθύνων σύμβουλος των Public Xρήστος Καλογεράκης που έκανε μια απρόσμενη και ενδιαφέρουσα ανακοίνωση για τα βραβεία του 2017. Αριστερά τους παρακολουθεί ο παρουσιαστής της βραδιάς Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Η πολύωρη τελετή βράβευσης είχε στοιχεία έκπληξης και σόου, με έμφαση στο χιούμορ όπως το υπηρέτησε με ευφυή, ελεγχόμενο και σχεδόν τρυφερό τρόπο ο παρουσιαστής της βραδιάς ηθοποιός Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος σε σκηνοθεσία Χρίστου Γεωργίου. Οι παρεμβάσεις της Καμεράτα μεταξύ των βραβεύσεων και την ώρα που η γιγαντοθόνη έδειχνε ειδικά βίντεο για τις κατηγορίες βράβευσης ή κατασκευές αναδύονταν στη σκηνή– όπως ο εντυπωσιακός Μόμπι Ντικ- έδωσαν το ιδιαίτερο στίγμα στη βραδιά.

1055D117408
Ο Γιώργος Πέτρου διευθύνει την Καμεράτα, ενώ στοιχεία της ψηφοφορίας που προηγήθηκε της τελετής βράβευσης προβάλλονται στη γιγαντοθόνη της σκηνής

Από «Μισιρλού» ως τραγούδια των Νιρβάνα ερμήνευσαν οι μουσικοί της Καμεράτα ενώ από την σκηνή περνούσαν παρουσιαστές και βραβευμένοι. Εκεί και ο προσφάτως βραβευμένος με Πούλιτζερ Γιάννης Μπεχράκης που έδωσε το βραβείο δοκιμίου στην Ξένια Καλογεροπούλου για το «Γράμμα στον Κωστή» από τις εκδόσεις Πατάκης. Στη γιγαντοοθόνη εμφανίστηκε η εμβληματική φωτογραφία του με τον πατέρα που περπατά υπό βροχή στην Ειδομένη ενώ φιλάει την κόρη του που κρατά στοργικά στην αγκαλιά του.

1055D117341
Η Ξένια Καλογεροπούλου κρατώντας το βραβείο στο χέρι φιλάει την εκδότρια Αννα Πατάκη. Το βραβείο έδωσε ο Γιάννης Μπεχράκης που βλέπουμε δεξιά στη φωτογραφία να χειροκροτεί. Υποδέχθηκε την σπουδαία ηθοποιό με ένα χειροφίλημα

«Τον λέω πατέρα Σούπερμαν. Εμφανίστηκε ξαφνικά από το βάθος του δρόμου, κάτω από την βροχή. Μόλις τον είδα έγινα και εγώ αυτός. Είναι ο universal dad – o παγκόσμιος πατέρας». Πλάι η συγκινημένη Ξένια Καλογεροπούλου εξηγούσε πως «αυτό είναι ένα βιβλίο που μου έκανε δώρο ο Κωστής (Σκαλιόρας, σύντροφος και σύζυγός της επί 37 χρόνια). Και τώρα παίρνω αυτό το δώρο που μου δίνουν οι αναγνώστες».

20001
Ο «παγκόσμιος πατέρας», ο σύρος πρόσφυγας που περπατούσε υπό βροχή με την κόρη του αγκαλιά στην Ειδομένη, όπως τον φωτογράφισε ο Γιάννης Μπεχράκης. Η φωτογραφία παρουσιάστηκε στην τελετή των Βραβείων Βιβλίου Public

Η στιγμή όμως που όλο το Παλλάς αρχικά ανατρίχιασε και στη συνέχεια σείστηκε από τα χειροκροτήματα ήταν όταν εμφανίστηκαν στην οθόνη τα μηνύματα και στη συνέχεια ζωγραφιές μαθητών του 13ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης για το προσφυγικό. Ο ευθύς, απροσχημάτιστος τρόπος με τον οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται και εκφράζουν αυτό που συμβαίνει ήταν ισχυρός και αληθινός. Και έτσι όταν τα μικρά, φορώντας «τα καλά τους» ανέβηκαν μετά στη σκηνή τα χειροκροτήματα ήταν δυνατά και παρατεταμένα.

1055D117317
Οι μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης επί σκηνής. Από τις πιο τρυφερές στιγμές της βραδιάς, αφού τα μηνύματά τους για τους πρόσφυγες προκάλεσαν συγκίνηση αλλά και χαμόγελα

Αναλυτικά, τα βραβεία που δόθηκαν ανά κατηγορία –και με την σειρά που απονεμήθηκαν- είναι τα ακόλουθα:

  • Βραβείο Ευ Ζην στον Βασίλη Καλλίδη και τις εκδόσεις Πατάκης για το «Αθενς σπέσιαλ 2 – Λε τουρ».
  • Βραβείο Παιδικής λογοτεχνίας στην Λίζα Βάρβογλη και τις εκδόσεις Mamaya για «Το μυστήριο του σοκολατένιου γλυκού».
  • Βραβείο «Ευ Ζην» στον Βασίλη Καλλίδη, για το βιβλίο του ‘Άθενς σπέσιαλ 2 –Λε τουρ, εκδόσεις Πατάκη.
  • Βραβείο εφηβικής λογοτεχνίας στην Μαίρη Σάββα-Ρουμπάτη και τις εκδόσεις Μίνωας για το «Δεν είσαι η αδελφή μου».
  • Βραβείο δοκιμίου στην Ξένια Καλογεροπούλου και τις εκδόσεις Πατάκης για το «Γράμμα στον Κωστή».
  • Βραβείο μεταφρασμένου μυθιστορήματος στην μεταφράστρια Αργυρώ Μαντόγλου και τις εκδόσεις Ψυχογιός για το μυθιστόρημα του Χαρούκι Μουρακάμι «Ο Κάφκα στην ακτή».
  • Ειδικό Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα στις εκδόσεις Αγρα
  • Ειδικό Βραβείο Καλύτερο Εξώφυλλο της Χρονιάς στη Liliana Porter για το βιβλίο «Νότος» των εκδόσεων Μανδραγόρας.
  • Ειδικό Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου στην Κλαίρη Γεωργέλλη και τις εκδόσεις Μεταίχμιο για το «Αλέξη μην φοβάσαι».
  • Βραβείο Ηρωίδα – Εμπνευση στη Λένα Μαντά για το βιβλίο «Μια συγνώμη για το τέλος» των εκδόσεων Ψυχογιός.
  • Βραβείο Ποίησης στο «Τα ποιήματα» του Κ.Π.Καβάφη από τις εκδόσεις Gutenberg
  • Bραβείο Ελληνικού Μυθιστορήματος στον Γιάννη Ξανθούλη και τις εκδόσεις Διόπτρα για το «την Κυριακή έχουμε γάμο.
  • Ειδικό Βραβείο βιβλιοπωλείων Public – Eνηλίκων στην Ιωάννα Καρυστιάνη για «Το φαράγγι» από τις εκδόσεις Καστανιώτης
  • Ειδικό βραβείο βιβλιοπωλείων Public – Παιδικό στον Θοδωρή Παπαϊωάννου για το «Απέναντι» των εκδόσεων Ικαρος
  • Τιμώμενη χώρα ήταν η Γαλλία με Ειδικό Βραβείο στον Phillipe Jaccottet για το βιβλίο «Τετράδιο της Χλόης» από τις εκδόσεις Αγρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...