330
Ο υπερκορεσμός των Κέντρων Υποδοχής οδηγεί σε συχνότερες εντάσεις και επεισόδια (στιγμιότυπο από τα επεισόδια στη Μόρια της Λέσβου τον περασμένο Ιούλιο) | ΙΝΤΙΜΕnews

Μεταναστευτικό: Χειρότερη του 2015 η κατάσταση στα νησιά του ΒΑ Αγαίου

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2017, 12:36
Ο υπερκορεσμός των Κέντρων Υποδοχής οδηγεί σε συχνότερες εντάσεις και επεισόδια (στιγμιότυπο από τα επεισόδια στη Μόρια της Λέσβου τον περασμένο Ιούλιο)
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μεταναστευτικό: Χειρότερη του 2015 η κατάσταση στα νησιά του ΒΑ Αγαίου

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2017, 12:36

Σήμα SOS εκπέμπουν οι δημοτικές αρχές, τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου μετά την «έκρηξη» των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών τον τρέχοντα μήνα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σάμου όπου ο αριθμός των μεταναστών αγγίζει πια αυτόν των κατοίκων, με αποτέλεσμα να γίνεται ανοικτά λόγος για «επέλαση».

Το τελευταίο τριήμερο (από το πρωί της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το πρωί) στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν περίπου 500 πρόσφυγες-μετανάστες,  ανεβάζοντας σε 2.800 τον συ νολικό αριθμό όσων έχουν φθάσει στις ακτές των ελληνικών νησιών από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, ο μητροπολίτης Σάμου Ικαρίας και Κορσεών, Ευσέβιος, υπογραμμίζει πως η κατάσταση στη Σάμο «έχει ξεφύγει από κάθε δυνατότητα ελέγχου και δύναται ευθαρσώς να χαρακτηρισθεί δραματική». Η «εισροή μεταναστών γίνεται πλέον με τη μορφή επέλασης»με αποτέλεσμα η κατάσταση στο Βαθύ να είναι χειρότερη αυτής του 2015. «Τότε», επισημαίνει στον Πρωθυπουργό ο μητροπολίτης, «οι πρόσφυγες-μετανάστες ἦταν μέν πολλοί, αλλά ήταν διερχόμενοι!».

Όπως αναφέρει στο Βαθύ των 6.000 κατοίκων ζουν 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ ο καταυλισμός τους που βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από την πόλη, μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ 800 ανθρώπους

Την ίδια ώρα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών το τελευταίο τριήμερο καταγράφηκε η άφιξη 214 ατόμων στη Λέσβο, 127 στη Χίο και 89 στη Σάμο, συνολικά δηλαδή 430 προσφύγων και μεταναστών. Από το πρωί της Πέμπτης έχουν φτάσει 35 άτομα στη Λέσβο που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί επίσημα.

Οι τελευταίες αφίξεις ανεβάζουν πολύ ψηλά τον αριθμό όσων πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις πρώτες 20 μέρες του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, χωρίς τις σημερινές νέες αφίξεις, στη Λέσβο πέρασαν 1.619 άτομα, στη Χίο 405 και στη Σάμο 731. Συνολικά δηλαδή 2.755!

Από την πλευρά της, η τουρκική ακτοφυλακή υποστηρίζει σε ανακοινώσεις μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ότι από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου επενέβη σε 51 περιστατικά και επαναπροώθησε στις τουρκικές ακτές 2.132 πρόσφυγες και μετανάστες που με τις πλαστικές βάρκες στις οποίες επέβαιναν δεν είχαν βγει από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...