759
Στιγμιότυπο από την Ολομέλεια και ενώ είχε αρχίζει ήδη η αποχώρηση κομμάτων από την αίθουσα | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / InTimeNews

Υπόθεση Novartis: Μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2018, 00:32
Στιγμιότυπο από την Ολομέλεια και ενώ είχε αρχίζει ήδη η αποχώρηση κομμάτων από την αίθουσα
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / InTimeNews

Υπόθεση Novartis: Μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2018, 00:32

Μόνη, με τη Χρυσή Αυγή, βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην αίθουσα της Ολομέλειας η δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία να συγγράφει τον επίλογο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αναφορικά με την υπόθεση «Novartis»: το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης, κατήγγειλε από το πρωί της ίδιας ημέρας μεθοδεύσεις και σκευωρία εκ μέρους της κυβέρνησης, και το ένα μετά το άλλο τα κόμματα αποχωρούσαν από τη διαδικασία, δηλώνοντας πως δεν ήθελαν να τη νομιμοποιήσουν με τα χαρακτηριστικά που της είχε προσδώσει η συγκυβέρνηση.

Τελικά, τη μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα αποφάσισε η Βουλή, κατά την ονομαστική ψηφοφορία. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής, καθώς και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η μαραθώνια συνεδρίαση εξελίχθηκε από το πρωί εν μέσω εντάσεων και με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει κατά κύματα σφοδρή την κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης για χειρισμούς και παραλείψεις κατά την –τελικά- σύντομη διάρκεια κοινοβουλευτικής της επεξεργασίας, μέσω της ειδικής προκαταρκτικής Επιτροπής. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ξέσπασαν μετωπικές συγκρούσεις ακόμα και για τον αριθμό των ψηφοδόχων ή και το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, καθώς η πλειοψηφία είχε επιβάλει την απόφασή της να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο και ειδικότερα κάτω από «Οχι» η εξήγηση πως η θέση αυτή οφείλεται στην άποψη ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να διερευνήσει την επίμαχη υπόθεση. Ειδικά αυτό το τελευταίο, αποτέλεσε και την αφορμή για τις μετέπειτα αποχωρήσεις, «ώστε να μην νομιμοποιηθεί η αυθαιρεσία».

Τελικώς, οι δέκα κάλπες στήθηκαν και τα ψηφοδέλτια με το αμφιλεγόμενο περιεχόμενο μοιράστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους παρόντες βουλευτές των δύο κυβερνητικών εταίρων και του κόμματος του Ν.Μιχαλολιάκου, με τους πρώτους να επιλέγουν το «Οχι» και τους χρυσαυγίτες να επιλέγουν το «Ναι».

Είχαν προηγηθεί κατά σειρά οι τοποθετήσεις εκπροσώπων των οκτώ κομμάτων, οι παρεμβάσεις των δέκα πολιτικών προσώπων που το όνομά τους αναφέρεται στην «παραπεμπτική» πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και στο τέλος οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Ο Πρωθυπουργός ΑλέξηςΤσίπρας, έχοντας να αντιμετωπίσει τη σφοδρότατη κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης, απέρριψε την κατηγορία περί σκευωρίας εκ μέρους της κυβερνώσας πλειοψηφίας, ενώ παράλληλα επανέφερε στο προσκήνιο την διαχωριστική γραμμή παλαιού και νέου πολιτικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι επέδειξε ένα «ρεσιτάλ αμηχανίας» ως προς το χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης, για να συμπληρώσει: «Το πανελλήνιο παρακολουθεί ένα πρωτοφανές ρεσιτάλ αμοραλισμού από τα πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με την κατάρρευση της χώρας, το όργιο διαπλοκής και την παράδοση της εθνικής της κυριαρχίας. Τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ την χωρίζει ένα απέραντο χάσμα σε επίπεδο ηθικής».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του άσκησε δριμύτατη κριτική στον Πρωθυπουργό –ακόμα και για τη σχεδόν ολοκληρωτική απουσία του από τη συνεδρίαση (ο κ. Τσίπρας προσήλθε λίγο πριν την ομιλία του στο τέλος της διαδικασίας), έκανε λόγο για «παρακράτος που πάει να στηθεί στη Δικαιοσύνη» και τόνισε ότι για τις επιλογές της η δικομματική πλειοψηφία θα έπρεπε να ντρέπεται: για την ωμή παραβίαση αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου, για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις, για το γεγονός –όπως σημείωσε- ότι συκοφαντήθηκαν και στοχοποιήθηκαν δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά με τη σειρά της είπε απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα: «Πήγατε να στήσετε δίκες άλλων εποχών και σας βγήκε πολιτική επιθεώρηση. Αφού πρώτα διασύρατε κάποια πρόσωπα με εμφανή πολιτικά κριτήρια στέλνετε τώρα την υπόθεση στη Δικαιοσύνη». Δεν απέφυγε να ασκήσει κριτική και ως προς το Σκοπιανό.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Συνεχίζονται οι διαδικασίες-παρωδία που συνεχίζονται σήμερα από πλειοψηφία. Δεν τις νομιμοποιούμε. Μνημείο εκφυλισμού η πορεία και ο σύντομος βίος της Επιτροπής. Ξεπεράστηκαν όλα τα όρια. Αστεία επιχειρηματολογία από πλειοψηφία. Επιχειρήματα που δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά».

Για «προανακριτική-«ντεκόρ» που με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θέλησε να ψάξει έστω και στο ελάχιστο αν δέκα πολιτικά πρόσωπα διέπραξαν όσα λένε οι τρεις «προστατευόμενοι μάρτυρες», μίλησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης και επέκρινε την κυβέρνηση για τις επιλογές της στο σύνολο των μεγάλων θεμάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Στο περιθώριο της κόντρας για την υπόθεση «Novartis», έγινε συνοπτικά συζήτηση και για άλλα κεντρικά ζητήματα πολιτικής, και στο πλαίσιο αυτό Τσίπρας και Μητσοτάκης άνοιξαν ζήτημα θεσμοθέτησης δικαιώματος ψήφου σε Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό για εξ αποστάσεως συμμετοχή στις εθνικές εκλογές. Το πώς θα εξελιχθεί αυτό το ζήτημα, θα φανεί το προσεχές διάστημα.

Τούτων δοθέντων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η επόμενη σύγκρουση κορυφής: αυτή έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη. Για εκείνη την ημέρα προγραμματίστηκε η διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την οποία είχε ζητήσει η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φωτεινή Γεννηματά, με το αίτημα να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία για το «περιεχόμενο των κρίσιμων συζητήσεων που η Κυβέρνηση ερήμην του Κοινοβουλίου και του λαού διεξάγει με τους εταίρους και δανειστές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...