328
Ζάεφ (αριστερά) και Μπορίσοφ στις καθιερωμένες δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης τους στη Σόφια | REUTERS/Stoyan Nenov

Τα Σκόπια φλερτάρουν τη Βουλγαρία με το βλέμμα στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2017, 13:00
Ζάεφ (αριστερά) και Μπορίσοφ στις καθιερωμένες δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης τους στη Σόφια
|REUTERS/Stoyan Nenov

Τα Σκόπια φλερτάρουν τη Βουλγαρία με το βλέμμα στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2017, 13:00

Οι μακροχρόνιες αντιρρήσεις της Ελλάδος σχετιζόμενες με την διεκδικούσα από την ΠΓΔΜ ονομασία «Μακεδονία» αλλά και οι αναθεωρητικές βλέψεις των Σκοπίων -βλέψεις, οι οποίες διατυμπανίζονταν καθ’ όλη την διάρκεια της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του εθνικιστή πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι- είχαν οδηγήσει το 2012, παρά την θετική εισήγηση της Κομισιόν, Βουλγαρία και Ελλάδα να θέσουν βέτο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, έχοντας στους ώμους του αυτό το επιβαρυμένο παρελθόν, επισκέφθηκε τη Σόφια την περασμένη Τρίτη στο πλαίσιο συζητήσεων των δύο χωρών με στόχο την άρση του ενταξιακού αδιεξόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Οπως αναφέρει το Euractiv, ο Ζάεφ προσήλθε στις συζητήσεις με τον βούλγαρο ομόλογο του με πνεύμα συναίνεσης, στοιχείο που ίσως οδηγήσει στο να λειανθούν οι όποιες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Αναμένεται λοιπόν στο αμέσως προσεχές διάστημα μία από κοινού υπογεγραμμένη συνθήκη, η οποία θα άρει κάποια από τα εμπόδια που είχαν τεθεί από την βουλγαρική πλευρά για τις παραπάνω αναφερθείσες ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η πιθανότερη ημερομηνία είναι στις 2 του Αυγούστου, ημέρα που γιορτάζεται ως εθνική επέτειος στη μνήμη της Εξέγερσης του Ίλιντεν, της οργανωμένης επανάστασης εναντίον των Οθωμανών.

Επιπλέον, κύκλοι της πλευράς του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού τονίζουν την διαχέουσα στα Σκόπια πρόθεση επανεκκίνησης των συζητήσεων ένταξης στο ΝΑΤΟ ακόμη και υπό το όνομα FYROM αλλά και την κατ’ αυτόν τον τρόπο επανέναρξη των συζητήσεων για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Ο Ζάεφ στον απόηχο της συνάντησης με τον βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ υπογράμμισε πως η χώρα του δεν έχει κάποια εναλλακτική παρά μόνο την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά και το γεγονός πως οι πρώτες μεταξύ τους συζητήσεις υπήρξαν άκρως εποικοδομητικές.

Από την άλλη μεριά, ο Μπορίσοφ αναφερόμενος στις σχέσεις Αθήνας – Σκοπίων δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να επιλυθούν και τα όποια προβλήματα υπάρχουν με τη γείτονα και φίλη χώρα μας Ελλάδα, καθώς αποσταθεροποίηση με την Ελλάδα σημαίνει αποσταθεροποίηση και των δικών μας συνόρων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...