791
| REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Οι εκλογές που ίσως βάλουν την Κύπρο σε περιπέτειες

Οι εκλογές που ίσως βάλουν την Κύπρο σε περιπέτειες

Αποχή και πανσπερμία κομμάτων και νέων προσώπων, συνθέτουν σκηνικό εκρηκτικό, μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο την Κυριακή. Παρόλο που το σύστημα είναι προεδρικό, τα καίρια νομοσχέδια πρέπει να ψηφίζονται από την Βουλή, όπου τώρα δεν προκύπτουν, από την νέα κατανομή των εδρών, δεδομένες αριθμητικές πλειοψηφίες.

Τα κουκιά του κυβερνώντος Συναγερμού (ΔΗΣΥ), που έχασε μια έδρα και του κεντρώου Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), που διατήρησε τις δικές του και με το οποίο πέρασε όλα τα μνημονιακά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις, τώρα δεν βγαίνουν.

Πρέπει να αναζητηθούν άλλοι σύμμαχοι, που επί του παρόντος λένε βροντερό «όχι». Και ένας να βρεθεί, που φτάνει οριακά για να ψηφιστούν νέοι νόμοι, θα κηρυχτεί αμέσως ανακόλουθος με όσα ως τώρα διακήρυττε. Στην Κύπρο, αυτό είναι λιγότερο ευκολοχώνευτο απ΄ότι στην Ελλάδα. Μικρούλης τόπος είναι, πού να σταθείς αν χθες έλεγες «δεν» και σήμερα αποφασίζεις «θα»;

Ετσι λοιπόν, η πιο πολυκομματική Βουλή στην ιστορία της Κύπρου, με διάσπαρτα, πολιτικά, 8 κόμματα, ένα από τα οποία είναι και το αδερφάκι της Χρυσής Αυγής (ΕΛΑΜ), με πρώτο αλλά ελαφρώς αποδυναμωμένο το δεξιό κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού και δεύτερο αλλά πολύ αποδυναμωμένο το αριστερό ΑΚΕΛ, ενδέχεται να εμποδίσει την δημιουργία νέων μετώπων ισορροπίας, θέτοντας σαφώς πλέον σε κίνδυνο τόσο την συνέχιση της οικονομικής ανάταξης της Κύπρου, όσο και την προοπτική για επίλυση του Κυπριακού.

Περίπου μισό εκατομμύριο Ελληνοκύπριοι ήταν εγγεγραμμένοι να ψηφίσουν χθες τους 56 εκπροσώπους της Βουλής τους, στην τελευταία ίσως τέτοια εκλογική αναμέτρηση (βουλευτικές) εάν λυθεί το Κυπριακό και η Κύπρος οδηγηθεί σε ομοσπονδιακό πολίτευμα όπως είναι ο στόχος των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, λίγο μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος την Κυριακή, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου πρόβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε νέες εκλογές, για να εκλέξουμε αυτή τη φορά, τον Πρόεδρο της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτό μπορεί να γίνει, εάν Αναστασιάδης και Ακκιντζί καταλήξουν σε συμφωνία και συναποφασισθεί να την θέσουν υπό την κρίση των πολιτών. Η νέα Βουλή όμως στην Λευκωσία, κυριαρχείται πλέον από τα λεγόμενα «απορριπτικά κόμματα». Μόνο τα δύο πρώτα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, στηρίζουν την διαπραγματευτική προσπάθεια των δύο ηγετών και μάλιστα σθεναρά. Ομως, απώλεσαν και οι δύο δυνάμεις. Ο Συναγερμός έπεσε από το 34,39% στο 30,69%, και το ΑΚΕΛ κατρακύλησε 7,1 μονάδες στο 25,67%. Ετσι, ενώ από κοινού είχαν ως τώρα 67,16%, πλέον η δύναμή τους περιορίζεται στο 56,36%. Σε τυχόν δημοψήφισμα, αν και τότε θα είναι άλλα τα δεδομένα και άλλη η ψυχολογία, θεωρείται σίγουρο ότι μια βάση εκκίνησης κάτω από το 60% δεν εξασφαλίζει αφ’ εαυτού το «ναι» στο όποιο σχέδιο λύσης.

2016-05-22T143036Z_2014452006_S1BETFNHDKAA_RTRMADP_3_CYPRUS-ELECTION
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ψηφίζει στη Λεμεσσό (Reuters)

Στις κάλπες της Κυριακής, προσήλθαν μόνο 362.000 από τους 542.915 εγγεγραμμένους. Οι υπόλοιποι, κατ’ ακρίβεια, 180.645 πολίτες, δεν πήγαν να ψηφίσουν. Ποσοστό 33,26%. Αν ήταν κόμμα η αποχή, θα ήταν πρώτο. Η εφημερίδα «Αλήθεια» είχε σήμερα (Δευτέρα 23/5) πρωτοσέλιδο τίτλο της «Η Βουλή της αποχής», αφού λόγω ακριβώς αυτής της αποχής, μπόρεσαν να μπουν στο κοινοβούλιο περισσότερα κόμματα, συνολικά 8. Ετσι που σήμερα να έχει η Κύπρος την πιο πολυκομματική βουλή στην ιστορία της.

Ενα από τα νέα της μέλη, είναι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), αδελφάκι της Χρυσής Αυγής. Πέρασε κατά 0,5% το όριο του 3,5 που απαιτείτο να μπει κόμμα στην Βουλή και έχει τώρα 2 βουλευτές στο 56 εδρών σώμα. Στις 6 το απόγευμα Κυριακής, ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ανακοίνωσε στην Βουλή των Ελλήνων ότι «οι Κύπριοι αδελφοί εθνικιστές του ΕΛΑΜ, είναι τώρα στην κυπριακή Βουλή». Το αυγό του φιδιού επωάστηκε και στη Κύπρο. Δεν παίζει με τον φόβο των μεταναστών, αφού είναι λίγοι στο νησί. Αλλά παίζει δυνατά στο αντιμνημονιακό μέτωπο -άσχετα αν η Κύπρος έχει βγει από την επιτήρηση!- ζητεί «τιμωρία των ενόχων» και επιστροφή των χρημάτων των κουρεμένων. Και παίζει ακόμα πιο δυνατά στο λεγόμενο πατριωτικό μέτωπο, όπου ο Τούρκος είναι εχθρός, δεν συνομιλούμε μαζί του, και η Κύπρος είναι μόνο ελληνική.

Εναντίον της λύσης του Κυπριακού, όπως αυτή συζητείται τώρα στο διαπραγματευτικό τραπέζι μεταξύ Αναστασιάδη και Ακκιντζί, είναι το ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου (γιου του Τάσσου, που πρωτοστάτησε στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004), ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επί Τάσσου, Γιώργος Λιλλήκας, που μπήκε στη Βουλή με το νέο του κόμμα Συμμαχία Πολιτών, το σοσιαλιστικό ΕΔΕΚ του άλλοτε κραταιού Βάσου Λυσσαρίδη, η Αλληλεγγύη της Ελένης Θεοχάρους που αποσκίρτησε από τον ΔΗΣΥ ακριβώς επειδή διαφωνεί με την τωρινή διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, οι Οικολόγοι και το ΕΛΑΜ.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, που από σήμερα είναι στην Κωνσταντινούπολη στην Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για το Προσφυγικό, και μεθαύριο θα βρεθεί στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για το Κυπριακό, δήλωσε μετά το όχι ικανοποιητικό αποτέλεσμα για το κόμμα του, ΔΗΣΥ, ότι εκ του ρόλου του ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, θα αναλάβει πρωτοβουλία για να δημιουργήσει «κλίμα ενότητας και συναίνεσης». Κλίμα, που πλέον φαίνεται να μην υπάρχει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...