819
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας στο βήμα του ΟΗΕ | REUTERS/Eduardo Munoz

Βόρεια Κορέα: «Ο Τραμπ μάς κήρυξε πόλεμο, έχουμε δικαίωμα κατάρριψης αεροσκαφών»

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 18:27
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας στο βήμα του ΟΗΕ
|REUTERS/Eduardo Munoz

Βόρεια Κορέα: «Ο Τραμπ μάς κήρυξε πόλεμο, έχουμε δικαίωμα κατάρριψης αεροσκαφών»

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 18:27

Σε νέα, πρωτοφανή, κλίμακα έντασης περνάει 24ωρο με το 24ωρο η κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα. Το απόγευμα της Δευτέρας, ο υπουργός Εξωτερικών της Πιονγκγιάνγκ, Ρι Γιονγκ Χο, σε ένα πολεμικό παραλήρημα και απαντώντας στη ρητορική Τραμπ που είχε απείλησε τον ίδιο και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ότι «σε λίγο δεν θα υπάρχουν», σημείωσε ότι η χώρα του πλέον διατηρεί το δικαίωμα να καταρρίψει αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη τα οποία πετούν επάνω από την κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με το BBC.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι από τη στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κηρύξει πόλεμο ενάντια στη χώρα του, η Πιονγιάνγκ διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε αντίμετρα, όπως την κατάρριψη αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών, ακόμη και αν αυτά δεν βρίσκονται εντός του εναέριου χώρου της Βόρειας Κορέας.

«Ολος ο κόσμος θα πρέπει να θυμάται ότι ήταν οι ΗΠΑ η χώρα που πρώτη κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στη χώρα μας», τόνισε ο Ρι σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για την ετήσια συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον μας, διατηρούμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε αντίμετρα, όπως να καταρρίψουμε αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ακόμη και αν δεν βρίσκονται εντός του εναέριου χώρου της χώρας μας», είπε ο επικεφαλής της βορειοκορεατικής διπλωματίας.

Ο Ρι είχε δηλώσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Σάββατο ότι η στόχευση του ηπειρωτικού εδάφους των ΗΠΑ με πυραύλους είναι αναπόφευκτη, αφότου ο «κ. Σατανικός Πρόεδρος» Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τον ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ «άνθρωπο-πύραυλο».

«Μόλις άκουσα τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας να μιλά στον ΟΗΕ. Αν απηχεί τις σκέψεις του Μικρού Ανθρώπου-Πυραύλου, δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη!», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ο βορειοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ«διαταραγμένη προσωπικότητα», «μεγαλομανή», «αρχιψεύτη», «γκάνγκστερ», «άνθρωπο που κηλίδωσε αυτόν τον χώρο με βίαια και απερίσκεπτα λόγια», ο οποίος αποτελεί σήμερα «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ειρήνη».

Λευκός Οίκος: «Παράλογα όσα λέει ο βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ»

Στην απάντησή του προς την Πιονγιάνγκ ο  Λευκός Οίκος χαρακτήρισε παράλογες τις αιτιάσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.  «Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα κατά την ομιλία που εκφώνησε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του Βορειοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών… Δεν έχουμε κηρύξει πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα και ειλικρινά αυτός ο ισχυρισμός είναι παράλογος», δήλωσε η εκπρόσωπος Σάρα Σάντερς.

Θέση στην αντιπαράθεση ΗΠΑ – Β. Κορέας έλαβε και η Κίνα, δια του πρεσβευτή της στα Ηνωμένα Έθνη Λιου Τζιεγί. Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Τζιεγί επεσήμανε ότι η κλιμάκωση στη ρητορική μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ γίνεται πολύ επικίνδυνη, για να επαναλάβει ότι η μόνη λύση είναι οι διαπραγματεύσεις.

Αλλά και η Σεούλ, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με την Πιονγιάνγκ, καθώς όπως υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, η Κανγκ Γκιάουνγκ-χα, «δεν πρέπει να εμπλακούμε σε νέο πόλεμο».

«Είναι πολύ πιθανό ότι η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε νέες προκλήσεις», εκτίμησε η επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης διπλωματίας, γι αυτό, τόνισε, «είναι επιτακτικό εμείς, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, μαζί, να μπορέσουμε να χειριστούμε την κατάσταση (…) κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων ή στρατιωτικές συγκρούσεις που θα μπορούσαν να ξεσπάσουν από λάθος και να εκτραπούν ταχύτατα» σε μια γενικευμένη σύρραξη.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο ινστιτούτο μελετών Center for Strategic and International Studies η Κανγκ Γκιάουνγκ-χα αναγνώρισε ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν μοιάζει να έχει επιτύχει προόδους, και μάλιστα αισθητά «ταχύτερες από ό,τι προβλεπόταν», στην προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. «Η Πιονγκγιάνγκ πλησιάζει γοργά τον διακηρυγμένο σκοπό της», την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων ικανών να πλήξουν το έδαφος των ΗΠΑ, συμπλήρωσε η ίδια.

Η νοτιοκορεάτισσα πολιτικός κάλεσε να ασκηθεί η «μέγιστη» πίεση με την εφαρμογή κυρώσεων και την αξιοποίηση κάθε «διπλωματικού εργαλείου» για να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να πραγματωθεί ο σκοπός της «πλήρους, επαληθεύσιμης κι αμετάκλητης αποπυρηνικοποίησης» της κορεατικής χερσονήσου.

Οι δηλώσεις του βορειοκορεάτη υπουργού που προκάλεσαν τις αντιδράσεις της Ουάσινγκτον και της Σεούλ έγιναν λίγες ώρες μετά τις δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν κοντά στη βασική περιοχή πυρηνικών δοκιμών της χώρας οι οποίες προκάλεσαν νέες εικασίες για το ενδεχόμενο η Πιονγκγιάνγκ να προχώρησε σε νέα πυρηνική δοκιμή.

Στο πλαίσιο της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες πρέπει επίσης να προστεθεί και η  επίδειξη δύναμης που έκαναν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά τα οποία πέταξαν κοντά στις ακτές της Βόρειας Κορέας.

Συγκεκριμένα, αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer συνοδευόμενα από μαχητικά πέταξαν στον διεθνή εναέριο χώρο επάνω από τη θάλασσα ανατολικά των ακτών της Βόρειας Κορέας. Το Πεντάγωνο έσπευσε να σημειώσει ότι η ενέργεια αυτή δείχνει το εύρος των στρατιωτικών επιλογών που διαθέτει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι το βορειότερο σημείο από την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη όπου έχει πετάξει μαχητικό ή βομβαρδιστικό των ΗΠΑ ανοικτά των ακτών της Βόρειας Κορέας κατά τον 21ο αιώνα και δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε την απερίσκεπτη συμπεριφορά (της Βόρειας Κορέας)», δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντάνα Γουάιτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...