646
Η βόμβα ως σταρ... | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μήπως ξέρεις από βόμβα;

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 12 Φεβρουαρίου 2017, 14:36
Η βόμβα ως σταρ...
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μήπως ξέρεις από βόμβα;

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 12 Φεβρουαρίου 2017, 14:36

«Εγώ πυροτεχνουργός δεν είμαι, αλλά ξέρω ότι όλο αυτό που έγινε είναι υπερβολικό». Όπως επίσης, «εγώ νομικός δεν είμαι, αλλά ξέρω ότι η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη». Ή ακόμη, «εγώ πολιτικός δεν είμαι, αλλά ξέρω τη λύση για το Ασφαλιστικό».

Στην περίπτωση της βόμβας του Κορδελιού  και της επιχείρησης απομάκρυνσης των 70τόσων χιλιάδων κατοίκων από τα σπίτια τους, ακούσαμε τα πάντα. Από ατάκες με πολύ χαβαλέ και καλής ποιότητας χιούμορ μέχρι μεγάλους αφορισμούς και θεωρίες συνωμοσίας.

Οι ειδικοί του Στρατού σχεδιάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουν τη βομβα
Οι ειδικοί του Στρατού σχεδιάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουν τη βομβα

Η επιχείρηση ξεκίνησε καλά. Και ήταν απαιτητική. Διότι όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Στρατού συνταγματάρχης Νικόλαος Φανιός, ο σχεδιασμός έγινε με βάση τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας, εξετάζοντας το πιο δυσμενές σενάριο. Από νωρίς το πρωί, οι αρχές άρχισαν να απομακρύνουν τους κατοίκους, με στόχο ως τις 10.00 να έχει ολοκληρωθεί αυτή η φάση. Τους είχαν προειδοποιήσει από μέρες, άλλωστε. Ωστόσο, δεν έλειψαν τα απρόοπτα. Οι αρχές βρήκαν μια γυναίκα να τριγυρνά μόνη στους δρόμους, χωρίς να έχει ακούσει για τη βόμβα. Πρέπει να είναι τρομακτικό, πάντως, να περπατάς σε άδειους δρόμους μιας άδειας πόλης, μόνος εσύ και κάποιοι που φορούν στολές. Κάπως σαν να ζεις την αρχή του τέλους του κόσμου. Μου τηλεφώνησε φίλος από την Αθήνα, ο οποίος είχε δει στις ειδήσεις κάποια κάτοικο να λέει ότι δεν είναι σίγουρη αν θα φύγει. «Μην πιστεύεις όσα λενe στις κάμερες», κατέληξε. «Μη δουν κάμερα, κατευθείαν να δείξουν αντίσταση, να τονίσουν ότι είναι διαφορετικοί…» Κάποιοι λίγοι αρνήθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους, πάντως, επικαλούμενοι το φόβο τους μήπως τυχόν μπουν διαρρήκτες. Σε κάθε γωνιά, πάντως, της επίμαχης περιοχής, οι αστυνομικοί ήταν παρόντες.

Το Κορδελιό για μερικές ώρες ήταν αποκλεισμένη περιοχή
Το Κορδελιό για μερικές ώρες ήταν αποκλεισμένη περιοχή

Από την Αμερική, γνωστοί και φίλοι εξέφραζαν την ανησυχία τους, ακούγοντας στο CNN για την επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη. «Όλλλα καλλλά», παιδιά, «μη μασάτε», τους λέγαμε. Η απρέπεια της ημέρας έγινε από site το οποίο αποφάσισε ότι λόγω ονόματος (newsbomb) διαθέτει λίγα παραπάνω δικαιώματα στη βόμβα από εμάς τους υπόλοιπους. Έτσι, τοποθέτησε κάμερα σε μπαλκόνι πολυκατοικίας που βλέπει στο βενζινάδικο και μετέδιδε την εικόνα live. Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου ανακοίνωσε γύρω στις 11.00 ότι η επιχείρηση δεν θα αρχίσει εάν δεν απομακρυνθεί η κάμερα και ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα. Τελικά η κάμερα με κάποιον τρόπο απενεργοποιήθηκε, ώστε να αρχίσει και η απενεργοποίηση της βόμβας.

Στριμωγμένοι στο λεωφορείο του ΟΑΣΘ...
Στριμωγμένοι στο λεωφορείο του ΟΑΣΘ απομακρύνονται από την «επικίνδυνη ζώνη»…

Στις 12.00, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι η πρώτη φάση της επιχείρησης, δηλαδή η απενεργοποίηση, ολοκληρώθηκε. Γύρω στις 12.45 μάθαμε ότι αφαιρέθηκε ο πυροκροτητής κι ότι η βόμβα ετοιμάζεται να φορτωθεί και να αρχίσει μέσα στην επόμενη ώρα η διαδικασία μεταφοράς της από το Κορδελιό προς το πεδίο βολής του Στρατού, στον Ασκό. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας μας ενημέρωσε για την πορεία που αναμενόταν να ακολουθήσει η πομπή με τη βόμβα, ώστε να ξέρουμε πού μπορούν να στηθούν οι κάμερες. Και στο τέλος ο Απόστολος Τζιτζικώστας μας θύμισε το αυτονόητο: με σχέδιο και συστηματική συνεργασία μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Οι συνάδερφοι που δίνουν ανταποκρίσεις σε αθηναϊκά μέσα προσπαθούσαν να εξηγήσουν πώς ακριβώς προφέρεται το Κορδελιό, τι είναι το Δερβένι, ότι άλλο η περιφερειακή κι άλλο η εξωτερική περιφερειακή… Για πολλούς, Ελλάδα είναι μόνον η Αθήνα κι ο,τιδήποτε άλλο είναι απλώς γραφικό. Α, μια και λέμε γραφικό, πέρασε κι ο Ηλίας Ψινάκης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που έχει την ευθύνη του συντονισμού, προκειμένου να ενημερωθεί για την επιχείρηση. Ο Ψινάκης είχε ξεμείνει στη Θεσσαλονίκη από την προηγουμένη. Είχε έρθει για να ανοίξει τις εκδηλώσεις της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς κι είπε να μείνει στην πόλη και για τη βόμβα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...