782
Οι ουρανοί καθαρίζουν αλλά το κέντρο Χιούστον παραμένει πλημμυρισμένο εξαιτίας του Χάρβεϊ | REUTERS/Adrees Latif

Πάνω από 40 νεκροί, στα $100 δισ. το κόστος του Χάρβεϊ

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2017, 08:29
Οι ουρανοί καθαρίζουν αλλά το κέντρο Χιούστον παραμένει πλημμυρισμένο εξαιτίας του Χάρβεϊ
|REUTERS/Adrees Latif

Πάνω από 40 νεκροί, στα $100 δισ. το κόστος του Χάρβεϊ

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2017, 08:29

Μπροστά σε ένα τοπίο ασύλληπτης καταστροφής βρίσκονται οι αρχές στο Τέξας μετά το πέρασμα από την πολιτεία της καταιγίδας Χάρβεϊ, η οποία σταδιακά εξασθενεί, αν και παραμένει ανησυχητική.

Ο ως τώρα απολογισμός μιλά για 39 νεκρούς -όπου οι επίσημες προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμα περισσότερους- και ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ευρύτερη περιοχή του Χιούστον και της παράλιας ζώνης στο νοτιοδυτικό τμήμα της πολιτείας, στον Κόλπο του Μεξικού.

Συγκεκριμένα, ο θάνατος δέκα ανθρώπων σε διάφορες κομητείες του νοτιοανατολικού Τέξας έχει επιβεβαιωθεί ότι συνδέεται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ 23 ακόμη θάνατοι «πιθανόν συνδέονται με τον Χάρβεϊ», όπως ανακοίνωσαν επισήμως οι αρχές.

Oι αρχές της κομητείας Οραντζ, την Πέμπτη, εντόπισαν τις σορούς δύο νέων, 19 και 21 χρόνων, οι οποίοι κατά το CNN έπαθαν ηλεκτροπληξία κοντά στο σπίτι τους.

Την Τρίτη εντοπίστηκαν νεκρά στο φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν έξι μέλη μιας οικογένειας που ήταν αγνοούμενα από την Κυριακή… Πρόκειται για ένα αντρόγυνο και τα τέσσερα δισέγγονά τους, ηλικιών από 6 έως 16 ετών.

2017-08-31T015643Z_847682870_RC186324DFE0_RTRMADP_3_STORM-HARVEY
Μια γυναικά και το μωρό της διασώζονται από ελικόπτερο της Ακτοφυλάκής (U.S. Coast Guard/Petty Officer 3rd Class Brandon Giles/Handout via REUTERS)

Τραγική είναι και η ιστορία ενός κοριτσιού τριών ετών που βρέθηκε πιασμένη από τη νεκρή μητέρα της που είχε πνιγεί στα νερά στο Μπομόντ του Τέξας.

Η αστυνομία, όπως γράφει η Telegraph, βρήκε την μικρή να τρέμει από την υποθερμία σε ένα κανάλι που είχε υπερχειλίσει στα νοτιοανατολικά της πολιτείας. Αυτό που έσωσε το κοριτσάκι φαίνεται ότι ήταν η υπερπροσπάθεια της 41χρονης μητέρας, που λεγόταν Κολέτ Σούλτσερ, να διασώσει την μικρή.

Οι αστυνομικοί βρήκαν το κορίτσι πάνω στην πλάτη της μητέρας της. Τη μετέφεραν στο νοσοκομείο και –σωματικά τουλάχιστον- είναι καλά στην υγεία της.

collette-sulcer
Η Σούλτσερ: η ίδια χάθηκε, αλλά η κόρη της κατάφερε να διασωθεί (facebook.com)

Σε μια πρώτη αποτίμηση για τις υλικές ζημιές του Χάρβεϊ, οι αναφορές μιλούν για ύψος που κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, την Τετάρτη ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκρεγκ Αμποτ τόνισε ότι το Τέξας θα χρειαστεί  περισσότερα από 125 δισ. δολάρια, ενώ πρόσθεσε ότι το πεδίο δράσης του Χάρβεϊ ξεπέρασε αυτό του τυφώνα Κατρίνα, ο οποίος κατέστρεψε την Νέα Ορλεάνη το 2005.

Οι μετεωρολόγοι λένε πλέον ότι ο όγκος των υδάτων που έπεσε στην περιοχή είναι μεγαλύτερος από άλλους –πολύ πιο ισχυρούς τυφώνες- που έχουν πλήξει τις ΗΠΑ. Υπολογίζουν ότι γύρω στα 41 τρισεκατομμύρια λίτρα έχουν πέσει σε διάστημα πέντε ημερών στην πολιτεία του Τέξας.

Ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία αυτή τη στιγμή είναι το εργοστάσιο χημικών της γαλλικής εταιρείας Arkema που βρίσκεται στο Κρόσμπι.

Η περιοχή έχει κατακλυστεί από νερά σε ύψος που φτάνει το ένα μέτρο. Τα χημικά που παράγει το εργοστάσιο πρέπει να ψύχονται, αλλά λόγω της πλημμύρας το εργοστάσιο δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί με ρεύμα ή να λειτουργήσουν οι γεννήτριες. Ετσι ενδέχεται ακόμη και να ξεσπάσει πυρκαγιά εξαιτίας των πλημμυρών. Από τη γύρω περιοχή έχουν απομακρυνθεί προληπτικά οι κάτοικοι.

Παράλληλα το Τέξας, που βασίζεται στην παραγωγή πετρελαίου, φοβάται ότι η οικονομία του θα έχει δεχθεί σφοδρό πλήγμα, καθώς τα 15 διυλιστήρια της περιοχής, που αντιστοιχούν περίπου στο 20% της συνολικής δυνατότητας διύλισης των ΗΠΑ, έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους ή ετοιμάζονταν να σταματήσουν το βράδυ της Τετάρτης.

epa06172877 A man carries family photo albums from a flooded neighborhood in the aftermath of Hurricane Harvey in Houston, Texas, USA, 30 August 2017. Hurricane Harvey made landfall on the south coast of Texas as a major hurricane category 4. The last time a major hurricane of this size hit the United States was in 2005. EPA/TANNEN MAURY
Αυτός ο άνδρας επέλεξε να διασώσει άλμπουμ με οικογενειακές φωτογραφίες (EPA/TANNEN MAURY)

Ο Χάρβεϊ έχει πλέον εξασθενήσει από τροπική θύελλα σε χαμηλό βαρομετρικό και πλέον βρίσκεται κοντά στην πόλη Αλεξάντρια, στην Λουιζιάνα, με μέγιστη ταχύτητα ανέμων στα 55 χλμ.

Ενώ οι καταστροφικές πλημμύρες συνεχίζονται στο Τέξας και τμήματα της νοτιοδυτικής Λουιζιάνα, οι μετεωρολόγοι προσθέτουν ότι δεν υπάρχει πια πρόγνωση για καταρρακτώδεις βροχές στην ευρύτερη περιοχή του Χιούστον και του Γκάλβεστον που πλήττονται από το Σαββατοκύριακο.

Παρόλη την κατάσταση, η πόλη του Χιούστον προσπαθεί να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς. Το μετρό και η αποκομιδή των απορριμμάτων θα ξεκινήσουν και πάλι σε πολλές συνοικίες, ενώ κάποιοι κάτοικοι έχουν αρχίσει να φεύγουν από τα καταφύγια και να επιστρέφουν σπίτια τους. Ο αριθμός των νοικοκυριών χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μειώθηκε πλέον και βρίσκεται στα 59.000.

Εν τω μεταξύ, τα λιμάνια της περιοχής, αυτά του Χιούστον, του Τέξας Σίτι, του Γκάλβεστον και του Φρίπορτ, άνοιξαν και πάλι με περιορισμούς στην κυκλοφορία πλοίων, η οποία επιτρέπεται μόνο μεταξύ της ανατολής και της δύσης του ηλίου. Επίσης έχουν ανοίξει στην κυκλοφορία αρκετοί δρόμοι, όπως και τα δύο βασικά αεροδρόμια της πόλης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...