351
Ο μεγιστάνας Τζορτζ Σόρος φτάνει στο Open Russia Club στο Λονδίνο, στις 20 Ιουνίου 2016 | Luke MacGregor / REUTERS

Τζορτζ Σόρος/ «Αναπόφευκτη» η αποσύνθεση της ΕΕ αν δεν αντιδράσουμε άμεσα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2016, 10:59
Ο μεγιστάνας Τζορτζ Σόρος φτάνει στο Open Russia Club στο Λονδίνο, στις 20 Ιουνίου 2016
|Luke MacGregor / REUTERS

Τζορτζ Σόρος/ «Αναπόφευκτη» η αποσύνθεση της ΕΕ αν δεν αντιδράσουμε άμεσα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2016, 10:59

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος είχε προσθέσει από νωρίς τη φωνή του στο στρατόπεδο εκείνων που έβλεπαν το Brexit ως καταστροφικό για την ΕΕ. «Η απoχώρηση της Βρετανίας θα μπορούσε να προκαλέσει μια γενική έξοδο, κάτι που θα έκανε τη διάλυση της ΕΕ αναπόδραστη», είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα, λίγες εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Και δεν άργησε να επαληθευτεί: το Σάββατο 25 Ιουνίου, λίγες ημέρες μετά την επικράτηση του Brexit, δήλωσε πως η ψήφος της Μεγάλης Βρετανίας για αποχώρηση από την ΕΕ «άνοιξε τον δρόμο αποσύνθεσης της Ενωσης χωρίς επιστροφή».

Με τις παρεμβάσεις του, που δεν έχουν αποκλειστικά οικονομική χροιά, ο Σόρος τονίζει τις επιπτώσεις που κρίνει πως θα δούμε μακροπρόθεσμα στην παγκόσμια οικονομία.

Σε άρθρο του στο πρακτορείο Project Syndicate, χαρακτήρισε την απόφαση των Βρετανών καταστροφική και για την ίδια τη χώρα. «Η Μεγάλη Βρετανία μπορεί τελικά να είναι ή να μην είναι καλύτερα με την αποχώρησή της από την ΕΕ, ωστόσο είναι βέβαιο πως βραχυπρόθεσμα και για τα αμέσως επόμενα χρόνια ο λαός και η χώρα θα υποφέρουν», τόνισε.

Προβλέπει πως οι συνέπειες του Brexit για την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσαν να είναι συγκρίσιμες με την οικονομική κρίση του 2007-2008

Ο Τζορτζ Σόρος είχε εξασφαλίσει μεγάλα κέρδη ποντάροντας ενάντια στη στερλίνα το 1992, όταν το βρετανικό νόμισμα αποσυνδεόταν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ισοτιμιών, που οδήγησε τελικώς στο ευρώ, τη γνωστή για τις αγορές ως «μαύρη Τετάρτη».

Κατά την εκτίμησή του, το καταστροφικό αυτό σενάριο έχει σχεδόν υλοποιηθεί, οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν αναταραχή, όσο τελείται η μακρά και περίπλοκη διαδικασία του διαζυγίου –πολιτικού και οικονομικού– μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Μάλιστα προβλέπει πως οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα είναι συγκρίσιμες με την οικονομική κρίση του 2007-2008!

«Η ΕΕ έχει καταρρεύσει και έπαψε να ικανοποιεί τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών της», συμπλήρωσε στο σχόλιό του, καλώντας ωστόσο σε στήριξη για να ξαναστηθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

«Μετά το Brexit, όλοι εμείς που πιστεύουμε στις αξίες και τις αρχές της ΕΕ, πρέπει να συνασπιστούμε για να την ανακατασκευάσουμε. Είμαι πεπεισμένος πως όσο οι συνέπειες γίνονται ορατές, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, θα έχουμε όλο και περισσότερους υποστηρικτές», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...