201
Είναι μια φωτογραφία αρχείου. Διακρίνεται η κλίση που είχε το οικοδόμημα | REUTERS/KHALID AL-MOUSILY

Τζιχαντιστές ανατίναξαν το Μεγάλο Τέμενος αλ Νούρι στη Μοσούλη

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2017, 23:40
Είναι μια φωτογραφία αρχείου. Διακρίνεται η κλίση που είχε το οικοδόμημα
|REUTERS/KHALID AL-MOUSILY

Τζιχαντιστές ανατίναξαν το Μεγάλο Τέμενος αλ Νούρι στη Μοσούλη

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2017, 23:40

Τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανατίναξαν την Τετάρτη το Μεγάλο Τέμενος αλ Νούρι της Μοσούλης και τον μιναρέ του, ιστορικό χώρο λατρείας της πόλης, στο βόρειο Ιράκ.-

Την ανακοίνωση έκανε επίσημα ο ιρακινός στρατός.

Από την πλευρά του, πάντως, το Ισλαμικό Κράτος κατηγόρησε την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ότι κατέστρεψε το εμβληματικό τέμενος και τον μιναρέ του.

Πρόκειται για μία κίνηση η οποία προκαλεί ερωτηματικά, καθώς σε αυτό το σημείο είχε ανακοινώσει την ανάληψη των ηνίων της οργάνωσης ο αλ Μπαγκντάντι και την ανακήρυξή του ως «χαλιφάτο».

Ο σημερινός αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους φημολογείται πως έχει χάσει τη ζωή του ή έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Το βέβαιο είναι ότι η καταστροφή του τεμένους καταγράφηκε την τέταρτη ημέρα της νέας επίθεσης που εξαπέλυσε ο ιρακινός στρατός για να ανακτήσει τον έλεγχο των τελευταίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της πόλης, όπου παραμένουν οχυρωμένοι οι τζιχαντιστές.

Το Μεγάλο Τέμενος υπήρξε ιστορικό στη Μοσούλη του Ιράκ για τον γυρτό του μιναρέ, ο οποίος και έδωσε στην πόλη το προσωνύμιο «καμπούρης». Σύμφωνα με την παράδοση, ο ναός χτίστηκε το 1172 – 3 από τον Νουρεντίν Ζεγκί, της δυναστείας των Τούρκων Ζεγκί και εμίρη της Συρίας της Αυτοκρατορίας των Σελτζούκων. Φημολογείται πως έχτισε το επιβλητικό Τέμενος λίγο πριν πεθάνει, από μόλυνση στον λαιμό, το 1174.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...