413
Η Τζέιν Οστιν φιλοξενείται στο νέο χαρτονόμισμα των δέκα λιρών που θα κυκλοφορήσει στη Βρετανία |

Η Τζέιν Οστιν και η «ευτυχία της ανάγνωσης» στο νέο 10λιρο των Βρετανών

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2017, 17:33
Η Τζέιν Οστιν φιλοξενείται στο νέο χαρτονόμισμα των δέκα λιρών που θα κυκλοφορήσει στη Βρετανία
|

Η Τζέιν Οστιν και η «ευτυχία της ανάγνωσης» στο νέο 10λιρο των Βρετανών

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2017, 17:33

Η μοναδική γυναίκα που απεικονίζεται σήμερα στα χαρτονομίσματα της Βρετανίας είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ. Οχι για πολύ. Τον Σεπτέμβριο θα εμφανιστεί ένα νέο γυναικείο πρόσωπο στην καθημερινότητα των Βρετανών. Η κορυφαία συγγραφέας, εκπρόσωπος της αγγλικής κλασικής Λογοτεχνίας, Τζέιν Οστιν (1775-1817).

Η συγκυρία είναι ιδανική. Η χώρα ήδη έχει αρχίσει να αντικαθιστά τα παραδοσιακά χαρτονομίσματα με νέα, πιο πλαστικά, φτιαγμένα από πολυμερές, πιο ανθεκτικά. Και η κυκλοφορία του νέου χαρτονομίσματος θα συμπέσει με την 200ή «μαύρη» επέτειο του θανάτου της συγγραφέως, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2017.

Το χαρτονόμισμα αποκαλύφθηκε σε δημοσιογράφους την Τρίτη. Εμφανίζεται η Οστιν, με ένα μαντίλι, μπούκλες στο μέτωπο και ατάραχο βλέμμα και μειλίχιο ύφος, όπως αποτυπώθηκε σε πορτρέτο που σχεδιάστηκε αφού πέθανε -πιο ωραιοποιημένη, όπως έσπευσαν να επικρίνουν πολλοί- σε ηλικία μόλις 41 χρονών η συγγραφέας.

Τιμής ένεκεν, στο χαρτονόμισμα βρίσκεται επιγραφή με μία ξεχωριστή φράση της Οστιν: «Δηλώνω ότι δεν υπάρχει άλλη ευχαρίστηση από την ανάγνωση!».

coin
Η σιλουέτα της Τζέιν Οστιν σε νέο νόμισμα των δύο λιρών

Επιπλέον θα κυκλοφορήσει μία συλλογή νομισμάτων των δύο λιρών που ανέλαβε η σχεδιάστρια Ντομινλικ Εβανς. «Φαντάστηκα πώς θα ήταν η σιλουέτα της Οστιν αν βρισκόταν μέσα σε ένα από τα σπίτια που περιγράφονται στα βιβλία της, κολλημένη στον τοίχο την ώρα που περνούσαν επισκέπτες για να συμμετέχουν στον χορό, ίσως στο “Περηφάνια και Προκατάληψη” ή στον τοίχο στο σπίτι της Εμα», εξήγησε η σχεδιάστρια.

Η επιλογή της Οστιν για το νέο χαρτονόμισμα είχε ανακοινωθεί από τον Μαρκ Κάρνεϊ, όταν ο ίδιος ανέλαβε διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας. «Η Τζέιν Οστιν αξίζει χωρίς αμφιβολία μία θέση στην επίλεκτη ομάδα ιστορικών προσώπων που εμφανίζονται στα χαρτονομίσματα», είχε πει. «Με την ένταξή της στην ομάδα των Ανταμ Σμιθ, του Μάθιου Μπόυλτον, του Τζέιμς Βατ και του… Ουίνστον Τσόρτσιλ, τα χαρτονομίσματα τιμούν την ποικιλομορφία ατόμων που έχουν συνεισφέρει σε ένα εύρος τομέων»

Το πρώτο νέο χαρτονόμισμα, με το πρόσωπο του ιστορικού ηγέτη της Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ, κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2016. Το χαρτονόμισμα των 20 λιρών θα φιλοξενεί πορτρέτο του κορυφαίου βρετανού ζωγράφου Τζ. Μ. Τέρνερ και θα δοθεί στην κυκλοφορία το 2020.

Τα νέα τραπεζογραμμάτια παράγονται από πολυμερές υλικό, το θεωρείται λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον και πιο δύσκολο να πλαστογραφηθεί. Ωστόσο, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων έχουν επισημάνει ότι για την παραγωγή των νέων ανθεκτικών χαρτονομισμάτων χρησιμοποιείται ζωικό λίπος και ζητούν να αντικατασταθεί από τη χρήση φοινικέλαιου. Πάνω από 136.000 άτομα έχουν υπογράψει τη σχετική διαδικτυακή εκστρατεία. Η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να αλλάξει τον τρόπο παραγωγής του επόμενου χαρτονομίσματος των 20 λιρών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...