425
Ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα, ιδρυτής της ιστοσελίδας Alibaba, κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός | REUTERS/Ruben Sprich

Τζακ Μα προς ΗΠΑ: «Διαθέστε τους πόρους σας σε υποδομές, όχι σε πολέμους»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2017, 17:30
Ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα, ιδρυτής της ιστοσελίδας Alibaba, κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός
|REUTERS/Ruben Sprich

Τζακ Μα προς ΗΠΑ: «Διαθέστε τους πόρους σας σε υποδομές, όχι σε πολέμους»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2017, 17:30

Στον δρόμο που χάραξε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου έκανε μεν λόγο για «παγκόσμια διακυβέρνηση» πλέκοντας το εγκώμιο της παγκοσμιοποίησης αλλά με βολές κατά του Ντόναλντ Τραμπ, πορεύτηκε και ο Τζακ Μα, κινέζος κροίσος και ιδρυτής της ιστοσελίδας Alibaba, μέσω της οποίας εκτιμάται ότι γίνεται το 80% των διαδικτυακών αγορών στην Κίνα.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Αντριου Ρος Σόρκιν του δικτύου CNBC για την αμερικανική οικονομία σε σχέση με την Κίνα, σχολίασε ότι αν η Αμερική κατηγορεί τη χώρα του για την πορεία της οικονομίας της κάνει λάθος, καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εξαγγείλει νέους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές. «Αν οι ΗΠΑ θέλουν να κατηγορήσουν κάποιον», είπε, «θα πρέπει να κατηγορήσουν τον εαυτό τους».

«Οι άλλες χώρες δεν προσπαθούν να σας κλέψουν θέσεις εργασίας», ανέφερε απευθυνόμενος προς τις ΗΠΑ. «Είναι η στρατηγική σας (που σας στερεί τις θέσεις). Μοιράστε όσα διαθέτετε με τον σωστό τρόπο», παρότρυνε μεταξύ άλλων ο Μα.

Σημείωσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει πάνω από 14 τρισ. δολάρια διεξάγοντας πολέμους τα τελευταία 30 χρόνια, αντί να επενδύουν τα χρήματα αυτά για να ενισχύσουν τις δικές τους υποδομές.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο λόγος που οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί, δεν είναι η Κίνα που κλέβει θέσεις. Αντιθέτως, χαρακτήρισε την εξωτερική ανάθεση (outsourcing) «θαυμάσια και ιδανική στρατηγική».

«Οι αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες κέρδιζαν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων δολάρια από την παγκοσμιοποίηση. Τα τελευταία 30 χρόνια η IBM, η Cisco και η Microsoft έχουν εξασφαλίσει δισεκατομμύρια – κέρδη που ξεπερνούν τα συνολικά κέρδη των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της Κίνας. Αλλά πού πήγαν αυτά τα χρήματα;», διερωτήθηκε.

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν διανέμουν και δεν επενδύουν τα χρήματά τους σωστά και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι στη χώρα αισθάνονται πίεση για τα οικονομικά ζητήματα. Τα περισσότερα χρήματα, εκτίμησε, πηγαίνουν στη Wall Street και στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ. Αντ’ αυτού θα πρέπει η χώρα να στηρίζει τις Μεσοδυτικές Πολιτείες της και να ενισχύσει την εκπαίδευση των Αμερικανών, τομέας που κατά τον Μα υστερούν σημαντικά.

«Θα έπρεπε να διαθέτετε περισσότερα χρήματα για εσάς. Δεν μπορούν όλοι να περάσουν στο Χάρβαρντ, πάρτε εμένα για παράδειγμα», δήλωσε αναφερόμενος σε προηγούμενη συνέντευξή του, όπου είχε δηλώσει ότι το Χάρβαρντ τον είχε απορρίψει δέκα φορές πριν καταφέρει να σπουδάσει εκεί.

«Η παγκοσμιοποίηση έχει ασφαλώς θετική όψη», σχολίασε, θα πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και τα οφέλη της να μην αγγίζουν μόνο λίγους και εκλεκτούς. «Ο κόσμος χρειάζεται νέα ηγεσία, αλλά η νέα ηγεσία αυτή θα πρέπει να είναι πρόθυμη για συνεργασίεςΣαν επιχειρηματίας, θέλω ο κόσμος να μοιράζεται την ευημερία», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...