433
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάννη Μπουτάρη κατά τις δηλώσεις τους έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης | SΟΟC

Τσίπρας: Στο Σκοπιανό πάμε να πάρουμε πίσω αυτό που κάποιοι άλλοι παρέδωσαν

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2018, 12:45
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάννη Μπουτάρη κατά τις δηλώσεις τους έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης
|SΟΟC

Τσίπρας: Στο Σκοπιανό πάμε να πάρουμε πίσω αυτό που κάποιοι άλλοι παρέδωσαν

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2018, 12:45

Ειδική και εκτενή αναφορά στο ονοματολογικό των Σκοπίων έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Γιάννη Μπουτάρη στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Με τη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση Ζάεφ, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι μία σύνθετη ονομασία που θα βοηθήσει στην αρμονική συνύπαρξη των δύο χωρών.

«Μιας και βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να αναφερθώ και στο ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων. Εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε -όπως λένε κάποιοι-, ειδικά κάτι το οποίο έχει ήδη παραδοθεί εδώ και 70 χρόνια», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Οι γείτονές μας λέγονται ‘Μακεδονία’ εδώ και 70 χρόνια και φέρουν ένα όνομα χωρίς κανέναν προσδιορισμό. Δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, έχουν ρίζες σλαβικές και αλβανικές. Η δική μας Μακεδονία έρχεται από τα αρχαία χρόνια, ενώ των γειτόνων όχι. Εμείς αυτό θέλουμε να αλλάξουμε. Δεν είναι εύκολο», σημείωσε και χαρακτήρισε «ανόητους» όσους λένε ότι «πάμε να δώσουμε κάτι στη διαπραγμάτευση, και όχι να πάρουμε πίσω».

Κατά την εκτίμηση του κ. Τσίπρα, θα είναι μεγάλη νίκη η σύνθετη ονομασία (στην οποία φιλοδοξεί να καταλήξει η διαπραγμάτευση), έτσι ώστε οι δύο χώρες να μπορέσουμε «να συνυπάρχουμε αρμονικά προς όφελος της περιοχής μας».

Παραβλέποντας κατά τα άλλα την αντίθεση του κυβερνητικού του εταίρου, Πάνου Καμμένου, στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο νέο όνομα της γειτονικής χώρας, ο Πρωθυπουργός θέλησε εξάλλου να διαβεβαιώσει ότι «οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019».

Οσοι επιζητούν πρόωρες εκλογές, «ονειρεύονται καρβέλια», ανέφερε χαρακτηριστικά και επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν με την εξάντληση της τετραετίας και αφού έχει βγει η χώρα από τα μνημόνια. «Θα ήμουν ανόητος να μην θέλω να το ζήσω και αυτό: να είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας χωρίς επιτροπεία», παρατήρησε στην αναφορά του για το χρόνο προσφυγής στις κάλπες .

ΝΔ: Εχει θράσος ο κ. Τσίπρας

Σε οξύ τόνο ήρθε η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στα όσα είπε για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Πρωθυπουργός που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έκανε για την Ελλάδα, είχε το θράσος σήμερα να ισχυριστεί ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να πάρει πίσω και όχι να δώσει μια ονομασία στα Σκόπια. Προφανώς θεωρεί νίκη για τη χώρα μας ένα απαράδεκτο όνομα όπως αυτό της ‘Μακεδονίας του Ίλιντεν’ το οποίο συζητά με τον κ. Ζάεφ. 

»Το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα να πάρει, είναι η απάντηση που του αξίζει στις εκλογές για το αχρείαστο τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε, κόβοντας ξανά συντάξεις και μισθούς μετά την υποτιθέμενη καθαρή έξοδο», αναφέρεται στη ανακοίνωση της Πειραιώς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...