544
Ο Αλ. Τσίπρας χαιρετά τον Κ. Καραμανλή στην τελετή παράδοσης του ΚΠΙΣΝ. Θα ασχοληθεί η Εξεταστική για την Υγεία και με την καραμανλική περίοδο; | Menelaos Myrillas / SOOC

Τσίπρας – Καραμανλής: Το τέλος μίας σχέσης;

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 18 Μαρτίου 2017, 18:01
Ο Αλ. Τσίπρας χαιρετά τον Κ. Καραμανλή στην τελετή παράδοσης του ΚΠΙΣΝ. Θα ασχοληθεί η Εξεταστική για την Υγεία και με την καραμανλική περίοδο;
|Menelaos Myrillas / SOOC

Τσίπρας – Καραμανλής: Το τέλος μίας σχέσης;

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 18 Μαρτίου 2017, 18:01

Οταν τα πράγματα ζορίζουν, η μέθοδος διαφυγής είναι γνωστή: στήνεις μία κοινοβουλευτική παράσταση που ονομάζεται «Εξεταστική Επιτροπή», και προσπαθείς να προσφέρεις θέαμα.

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να ψάχνονται από πού θα τους έρθει το νέο πακέτο που θα πρέπει να ψηφίσουν και να αποχαιρετίσουν μερικές ακόμη δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος κάνουν ό,τι μπορούν για να στρέψουν αλλού την συζήτηση.

Ετσι, ετοιμάζονται για δύο ακόμη κινήσεις που (πιστεύουν ότι) θα αναζωογονήσουν το καταρρακωμένο ηθικό τους πλεονέκτημα: την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα εξοπλιστκά της περιόδου Παπαντωνίου στο υπουργείο Αμυνας και Εξεταστικής Επιτροπής για τις δαπάνες της Υγείας… άγνωστης προς το παρόν περιόδου.

Είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτό ο k. Τσίπρας και η κυβέρνηση επιχειρούν να ανοίξουν διπλό μέτωπο, αφενός προς το ΠΑΣΟΚ «που βρωμάει», όπως λέει και ο Φίλης, και αφετέρου προς την ΝΔ που (για τον ΣΥΡΙΖΑ) ίσως δεν βρωμάει τόσο. Ή τουλάχισtον όχι όλη.

Ομως υπάρχει μία λεπτομέρεια που πρέπει να αποσαφηνίσουν οι νέοι αρχάγγελοι της κάθαρσης.

Ποια ακριβώς περίοδο θα διερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία; Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή μιλούσε με γρίφους για τα όσα έγιναν από το 2009 και μετά. Πλην όμως, η μεγάλη έκρηξη των δαπανών είχε εκτοξευτεί στα ύψη την περίοδο που είχε προηγηθεί του 2009. Θα τα αγγίξει αυτά η έρευνα που θέλουν να κάνουν;

Αν ναι, τότε υπάρχει θέμα: θα είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Αριστεράς θα στραφεί κατά της διακυβέρνησης που οδήγησε την χώρα στον εκτροχιασμό και που έως τώρα είχε πολιτική ασυλία. Είναι η περίοδος Καραμανλή, η περίοδος που για την Αριστερά δεν υπάρχει…

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν την Παρασκευή το μεσημέρι στη Βουλή ότι «θα διερευνηθούν όλα». Μένει να φανεί αν θα είναι όντως όλα που θα θιγούν σε αυτήν την νέα παράσταση.

Γιατί αν είναι, τότε μία πολιτική φιλία που έχει καθηλώσει την χώρα με ιδιότυπους βυζαντινισμούς και παρασκηνιακά παιχνίδια, θα μπει σε κρίση και αυτό θα σημάνει πολλά.

Αν η περίοδος προ του 2009 γίνει αντικείμενο διερεύνησης της Εξεταστικής Επιτροπής, πιθανότατα η σχέση Τσιπρισμού – Καραμανλισμού θα έχει τερματιστεί.

Αν δεν αγγίξει η συζήτηση αυτήν την περίοδο, τότε πάλι υπάρχει θέμα. Θα είναι σαφές ότι για μία ακόμη φορά η Αριστερά κρύβεται (και κρύβει).

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δει κανείς από διαφορετική γωνιά και την πρόσφατη συνάντηση Ντόρας Μπακογιάννη – Κώστα Καραμανλή. Μία συνάντηση που πήρε δημοσιότητα και όπου μεταξύ όλων των άλλων, λέγεται ότι συζητήθηκε και η ανάγκη να σταματήσει το παιχνιδι που παίζει ο Καμμένος, όταν εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του Καραμανλισμού. Σαν να λέμε ότι ο Καραμανλής είναι αυτός που μπορεί και πρέπει να «μαζέψει» το παιχνίδι…

Οι μεθοδεύσεις που θα γίνουν με την Προανακριτική για τα εξοπλιστικά και την Εξεταστική για την Υγεία θα έχουν πρωτίστως μικροπολιτικό χαρακτήρα. Το να είναι οι ιστορικά πρώτες διαδικασίες διερεύνησης, που θα μας αποκαλύψουν κάτι, μπορεί να θεωρηθεί έως και απίθανο.

Το θέμα είναι πόσο θα κλονίσουν τις εύθραυστες συμμαχίες της τελευταίας τριετίας και πόσο θα πυροδοτήσουν άλλες εξελίξεις.

Για αρχή πάντως, το σόου είναι έτοιμο: την Δευτέρα συνεδριάζει το Εurogroup για να πιστοποιήσει την πρόοδο του… ναυαγίου των διαπραγματεύσεων. Την Τρίτη το πρωί όμως η «Αυγή» πιθανότατα θα αφιερώσει το πρωτοσέλιδό της στο «ΠΑΣΟΚ που βρωμάει», αφού για εκείνη την ημέρα έχει προγραμματιστεί η συζήτηση για την Προανακριτική των εξοπλιστικών…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...