772
|

Ο Τσίπρας για «την Ευρώπη που ονειρευόμαστε»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2017, 14:20

Ο Τσίπρας για «την Ευρώπη που ονειρευόμαστε»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2017, 14:20

Την ημέρα της γιορτής των 60 χρόνων της ΕΕ, ημέρα που ορίστηκε η επανεκκίνησή της με την υπογραφή της Διακήρυξης της Ρώμης για το μέλλον της Ενωσης των «27» ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε», κάλεσε σε αγώνα για την επανίδρυση του κοινωνικού μοντέλου, ενώ, παράλληλα, επιτέθηκε κατά των ελληνικών συνδικαλιστικών ενώσεων.

«Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε και θέλουμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε εντός της για να την αλλάξουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της τελετής υπογραφής της διακήρυξης, στο Καπιτώλιο της Ρώμης, το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη της καθημερινής υπεράσπισης των κατακτήσεων της Ευρώπης.

208113
Ο Πρωθυπουργός υπογράφει τη Διακήρυξη της Ρώμης (ANDREA BONETTI/INTIMENEWS)

Οπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έθεσε το κρίσιμο ερώτημα αν ισχύει το κοινωνικό κεκτημένο για όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Πήρα καταφατική απάντηση αλλά μένει να αποδειχθεί στην πράξη», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. «Δεν μπορούμε να ονειρευτούμε το μέλλον της ΕΕ χωρίς τα κοινωνικά δικαιώματα. Απαραίτητη η επανίδρυση του κοινωνικού μοντέλου» είπε ο κ. Τσίπρας.

Υστερα επιτέθηκε κατά των συνδικαλιστικών ενώσεων κάνοντας λόγο για μία αντίφαση: «Είμαστε εδώ στην Ρώμη και δίνουμε μια μάχη για λογαριασμό των εργαζομένων, σε Ελλάδα και Ευρώπη, χωρίς την υποστήριξη από τα εργατικά συνδικάτα, τα οποία αντί να είναι στην πρώτη γραμμή, έχουν παραμείνει στην οπισθοφυλακή».

208120
Ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (ANDREA BONETTI/INTIMENEWS)

Συνέχισε τονίζοντας: «Δίνουμε έναν αγώνα για την προστασία τόσο των ευρωπαϊκών αξίων, όσο και του κοινωνικού κεκτημένου και της πολιτικής αξιοπιστίας, αλλά και του συνδικαλισμού».

Τέλος, κάνοντας και μια σύνδεση με την 25η Μαρτίου που είναι η εθνική μας επέτειος, ο ίδιος είπε ότι «όπως το 1821, έτσι και σήμερα είναι κυρίαρχος ο αγώνας για την εθνική μας κυριαρχία».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο πρώτος εχθρός της EE είναι οι νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις που έχουμε πάρει τα τελευταία χρόνια». Τόνισε ότι «πρέπει να ξανασκεφτούμε και να επαναθεωρήσουμε τις ιδρυτικές μας αρχές, τα κοινωνικά δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να επανιδρύσουμε το κοινωνικό μοντέλο».

Και υπογράμμισε: «Ο λαϊκισμός της άκρας δεξιάς είναι το πιο επικίνδυνο».

2017-03-25T104923Z_568759220_LR1ED3P0U20AJ_RTRMADP_3_EU-SUMMIT (1)
Προβληματισμένος ο κ. Τσίπρας με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις τους (REUTERS/Tony Gentile)
Απάντηση του Τουσκ στην επιστολή Τσίπρα

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την υπογραφή της Διακήρυξης, ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απάντησε και δημόσια στην επιστολή του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τα εργασιακά. Σημείωσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι θέση που ασπάζονται όλοι στην ΕΕ.

«Ο έλληνας πρωθυπουργός, στην επιστολή του, μου ανέφερε ότι θεωρεί ότι ως κοινωνικοί εταίροι πρέπει να συνεχίσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και ότι τα εργασιακά δικαιώματα θα αφορούν όλη την Ευρώπη και θα εντάσσονται στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου. Αυτά συζητήθηκαν και αποτελεί θέση που μοιραζόμαστε όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Σχόλιο από κυβερνητικές πηγές

Οπως αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης, «με την επιστολή που απέστειλε (ο Πρωθυπουργός) στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και τους 26 αρχηγούς κρατών-μελών της ΕΕ , το επίμαχο ζήτημα ξαναμπήκε στην ατζέντα». Επισημαίνουν ότι ιδίως ο Ντόναλντ Τουσκ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιστολή για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «κύκλοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνιζαν πως η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού απέσπασε την υποστήριξη του Ντόναλντ Τουσκ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι αμφότεροι επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα της ευρωπαϊκής ηγεσίας να παραμείνει προτεραιότητα της Ευρώπης της επόμενης δεκαετίας το κοινωνικό κεκτημένο, κυρίως σε ό,τι αφορά στην προστασία των εργασιακών σχέσεων και υπογράμμιζαν ότι ο Τουσκ ήταν σε στενή επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του για υποστήριξη». 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί μίλησαν στο τηλέφωνο την Τρίτη, οπότε ο κ. Τσίπρας έθεσε στον κ. Τουσκ το ζήτημα της κωλυσιεργίας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση με αιχμή τα εργασιακά και συγκεκριμένα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ακολούθησε η επιστολή του πρωθυπουργού και η σημερινή απάντηση του προέδρου Τουσκ.

Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι «το τελικό κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης έχει πολύ έντονες αναφορές στο κοινωνικό κεκτημένο, αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία που απασχολούν τις χώρες του Νότου, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας και η προστασία του ρόλου των κοινωνικών εταίρων» και σημειώνει ότι «αυτές οι αναφορές ήρθαν ως αποτέλεσμα ολόκληρης της διεργασίας που ξεκίνησε στη Μπρατισλάβα τον περασμένο Σεπτέμβριο και του πολιτικού διαλόγου που ακολούθησε». Επιπλέον, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μια πιο συγκεκριμένη δέσμευση δεν ήταν δυνατό να υπάρξει λόγω «νομικών περιορισμών», καθώς σε ορισμένες χώρες τα κοινωνικά συστήματα δεν εμπίπτουν σε ευρωπαϊκή αρμοδιότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...