414
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών | alpha tv

Tσακαλώτος: Θα έχουμε «αρκετά καθαρή» έξοδο αλλά ισχύει αυτό που λέει ο Κοστέλο

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2018, 20:05
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών
|alpha tv

Tσακαλώτος: Θα έχουμε «αρκετά καθαρή» έξοδο αλλά ισχύει αυτό που λέει ο Κοστέλο

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2018, 20:05

Μια «αρκετά καθαρή έξοδο» περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο δελτίο του ALPHA, το βράδυ της Πέμπτης για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018. Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε πως η βασική διαφορά θα είναι η μετάβαση από ένα καθεστώς που η επιτήρηση αφορά και τους στόχους αλλά και το πως επιτυγχάνονται, το «πώς να το κάνετε», σε ένα καθεστώς επιτήρησης που θα αφορά στους στόχους και το πώς θα επιτυγχάνονται θα καθορίζεται με βάση το ελληνικό πρόγραμμα.

«Δεν θα υπάρχει μια κατάσταση που θα έχουμε επιτήρηση και μετά δεν θα έχουμε» τόνισε και πρόσθεσε ότι «σιγά σιγά θα μειώνεται». Σχολιάζοντας τις αναφορές Κοστέλο περί δεκαετούς παρακολούθησης παραδέχτηκε ότι «υπάρχει αυτό που λέει ο Κοστέλο» αλλά ανέφερε πως υπάρχουν και πολλές δυνάμεις μέσα στην «Ευρωζώνη που λένε αρκετά με λιτότητα».

Ερωτηθείς για την υπεροφολόγηση ο υπουργός ανάφερε ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα έχουμε 3,5 δισ. μείωση φόρων παραπέμποντας στο Μεσοπρόθεσμο και στα λεγόμενα αντίμετρα, ή τον «δημοσιονομικό χώρο», που όπως ανέφερε τον δημιούργησε η κυβέρνηση.

Αναφορικά με τις κατηγορίες που ακούγονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση «οικοδομεί» το «μαξιλάρι ασφαλείας» στην Οικονομία ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε: «Το απόθεμα δεν το παίρνουμε από το ΕΣΠΑ, είναι χρήματα από το πρόγραμμα του ESM και από τις εξόδους στις αγορές. Το σημαντικό είναι η χώρα να βγει από την εντατική. Δεν είναι σωστό να μην έχουμε την ωριμότητα και την πίστη πως ολόκληρη η οικονομία μπορεί να κινηθεί χωρίς στήριξη και πρόγραμμα. Είμαστε τυχεροί γιατί τώρα η οικονομία στην Ευρώπη ανακάμπτει. Κάποια στιγμή παίρνεις μία απόφαση. Αλλάξαμε την χώρα. Τώρα πρέπει να μας εμπιστευθούν οι αγορές και τα κράτη μέλη. Και οι αγορές είναι πολύ ευχαριστημένες με την πρόοδό μας. Οι αγορές θέλουν μία κανονικότητα στην Ελλάδα. Ο μόνος λόγος να είσαι σε ένα πρόγραμμα είναι για να βγεις κάποια στιγμή από αυτό. Ούτε η Πορτογαλία είχε γραμμή πίστωσης ούτε η Κύπρος και η Ιρλανδία».

«Λίγο τσαλακωμένος μπορεί να είμαι», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος στο ερώτημα αν αισθάνεται σήμερα λιγότερο Αριστερός.

Για το συλλαλητήριο είπε ότι το θεωρεί «εντελώς νόμιμο».

«Κάποιος είχε πει και από το δικό μου κόμμα ότι δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με τα συλλαλητήρια. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Μίλησε ωστόσο για μια αντίληψη συνανάπτυξης με τον γείτονά μας κάτι που δεν γίνεται χωρίς καλές σχέσεις.

Ερωτηθείς αν έχει μετανιώσει για το γεγονός ότι είχε αποκαλέσει τα Σκόπια «Μακεδονία», ο υπουργός απάντησε μάλλον αφηρημένα λέγοντας ότι αισθάνεται δικαιωμένος για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ την εποχή του 3%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...