532
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ήθελα να ακούσει κάτι παραπάνω από τους ανθρώπους της Κριστίν Λαγκάρντ... |

ΔΝΤ, Τσακαλώτος και Μοσκοβισί δεν ξέρουν πότε θα κλείσει η αξιολόγηση

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2017, 19:05
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ήθελα να ακούσει κάτι παραπάνω από τους ανθρώπους της Κριστίν Λαγκάρντ... |

ΔΝΤ, Τσακαλώτος και Μοσκοβισί δεν ξέρουν πότε θα κλείσει η αξιολόγηση

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2017, 19:05

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει νέο,  από την Ευρώπη και τον ESM. Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε επίσης πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο. Κοινώς απέκλεισε το ελληνικό σχέδιο για συνέχιση του προγράμματος με αποχώρηση του ΔΝΤ.

Tο ΔΝΤ την πλευρά του συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση για την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

Πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα πιεστικές και επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Συμπλήρωσε δε ότι για το λόγο αυτό δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Ράις επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μη χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων. Στην αντίθετη περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα αποφασιστεί ότι πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, υποστήριξε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, παραπέμποντας στο γνωστό άρθρο του Πολ Τόμσεν.

 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί εξέφραζαν –ο ένας τον άλλον– τη βούλησή τους να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το συντομότερο δυνατό και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ωστόσο το παραδέχθηκε και ο κ. Τσακαλώτος: είπε ότι παραμένει ακόμη άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο πλέον δεν είναι απλώς μία συμφωνία επί των εκκρεμοτήτων της αξιολόγησης αλλά μία «συνολική λύση» για την περίοδο μετά τα μνημόνια αλλά και για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού μαζί με τον κ. Μοσκοβισί την Πέμπτη, μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, o κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι υπάρχει «θετική δυναμική» στη διαπραγμάτευση, όμως δεδομένου ότι λαμβάνουν μέρος πολλοί παίκτες και επίκεινται εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη δεν είναι σαφές πότε θα υπάρξει συμφωνία.

Ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές μοιράζονται την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον «στο δρόμο της ανάκαμψης», κάνοντας αναφορά στα τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Οπως είπε, συμφώνησαν με τον ευρωπαίο επίτροπο να συνεργαστούν στενά και με τους υπόλοιπους Θεσμούς προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα σημεία της δεύτερης αξιολόγησης. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα αυτά τα ζητήματα και τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν και η «μεγάλη περίοδος του φαύλου κύκλου για την Ελλάδα» θα γυρίσει σε θετική τροχιά.

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας: «Βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση για την ολοκλήρωση της δεύτερης», τόνισε. Επεσήμανε ότι από τα συνολικά 80 σημεία της αξιολόγησης υπάρχουν μόνο λίγα που είναι ακόμα ανοιχτά και τα οποία συζήτησε με τον έλληνα υπουργό. Ο γάλλος επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι συζητήθηκαν τα μέτρα για το χρέος και η εφαρμογή της απόφασης της 5ης Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντας πολύ θετική τη σημερινή ανταλλαγή απόψεων, ενώ ευχήθηκε «αίσιο τέλος» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Σχετικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, ο επίτροπος Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η παρουσία του Ταμείου στη διαπραγμάτευση είναι απαραίτητη για αρκετά κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...