623
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Επιτροπή της Βουλής την Πέμπτη, συμβουλεύεται το κινητό του... | George Vitsaras / SOOC

«Τρολιές» Τσακαλώτου για προϋπολογισμό: «Θα έπρεπε να τον καταψηφίσουμε»

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2017, 18:36
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Επιτροπή της Βουλής την Πέμπτη, συμβουλεύεται το κινητό του...
|George Vitsaras / SOOC

«Τρολιές» Τσακαλώτου για προϋπολογισμό: «Θα έπρεπε να τον καταψηφίσουμε»

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2017, 18:36

Φαίνεται ότι στην  κυβέρνηση το έχουν ρίξει στην… πλάκα ή μας τρολάρουν κανονικά (σύμφωνα με τον νεολογισμό που συνηθίζεται τελευταίως με «καταγωγή» από τα social media). Και πρωταγωνιστής σε αυτή την επιδημία χιούμορ (όχι ιδιαίτερα επιτυχημένου είναι αλήθεια) που έχει πλήξει τα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής, είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μετά τη «φυματική σαρανταποδαρούσα με μηνίσκο στα 25 πόδια» που είχε επινοήσει, προσπαθώντας την Πέμπτη να μετριάσει τις εντυπώσεις από τον φορομπηχτικό προϋπολογισμό που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και θα σαρώσει όλα τα στρώματα πολιτών για το 2018, επιχείρησε να βγει από τα… αριστερά καταγγέλλοντας τον προϋπολογισμό (που αυτός κατάρτισε) αλλά χρησιμοποιώντας (σαν μία ξαφνική… επιφοίτηση) και παραδείγματα από την Αγία Γραφή!.

Τι ακριβώς συνέβη;

Ο κ. Τσακαλώτος από το βήμα της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων παραδέχτηκε ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε για συζήτηση και ψήφιση η κυβέρνηση στην Ολομέλεια δεν είναι… δίκαιος.

Απευθυνόμενος μάλιστα στους βουλευτές αναρωτήθηκε, στηρίζοντας τον συλλογισμό του:

«Είναι δίκαιος ο προϋπολογισμός; Δίκαιος με απόλυτο τρόπο, όχι δεν είναι. Είναι ένας προϋπολογισμός μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες. Είναι ένας προϋπολογισμός που ανοίγει το δρόμο να βγούμε από τα Μνημόνια. Είναι τόσο δίκαιος όσο επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες. Προσπαθούμε να τις αλλάξουμε και εντός και εκτός Ελλάδας».

Ο κ. Τσακαλώτος άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένοι από τα πράγματα να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό διότι η άλλη επιλογή θα ήταν να μην τον ψηφίσουν, να προκηρυχθούν εκλογές και να έρθει στα πράγματα ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

«Θα μπορούσαμε να πούμε και εμείς δεν είναι δίκαιος, δεν τον ψηφίζουμε, πάμε σε εκλογές, να έρθει να κυβερνήσει ο συνασπισμός της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουμε επιλέξει όμως αυτόν τον δρόμο» είπε χαρακτηριστικά.

Φυσικά αυτή η αναφορά του εκλήφθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης ως έμμεση παραδοχή ότι όποτε γίνουν οι εκλογές θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έχει επιβάλει υπερβολική φορολογία, σημειώνοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών από πλευράς φορολογίας

«Είμαστε λίγο πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης στη φορολογία. Υπάρχουν χώρες που έχουν πολύ περισσότερα φορολογικά βάρη» (σ.σ. φυσικά ο κ. Τσακαλώτος δεν αναφέρθηκε στο βιοτικό επίπεδο, τις συνθήκες απασχόλησης, το επίπεδο της παρεχόμενης δωρεάν Παιδείας και περίθαλψης σε αυτές τις χώρες).

Ο  υπουργός επανέλαβε το γνωστό μοτίβο του αντιπερισπασμού που χρησιμοποιεί ως τακτική η κυβερνητική πλειοψηφία και, επαναφέροντας τον «μπαμπούλα» των απολύσεων στο Δημόσιο, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι, με βάση το πρόγραμμα της για την μείωση των δαπανών του κράτους, θα προχωρήσει είτε σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είτε σε οριζόντια μείωση μισθών.

Ανοιγμα και στο ΠΑΣΟΚ

Επιχειρώντας να «θολώσει τα νερά» και να αλλάξει την ατζέντα (καθώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ο βαρύς φορολογικός πέλεκυς που θα προκύψει) ο κ. Τσακαλώτος έκανε άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ καλώντας να συνασπιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και να μην συντηρεί τα σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.

«Αν όντως λέτε ότι πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα που μας έχουν επιβληθεί, αν λέτε ότι πρέπει να μειώσουμε αυτούς τους στόχους, να ενωθείτε με τον κορμό της σοσιαλδημοκρατίας μαζί μας. Από τους εννέα υποψήφιούς σας μόνο ένας είπε ότι δεν πάει με τη ΝΔ και το κατάλαβε. Εμείς υποστηρίζουμε αλλαγές που αλλάζουν το μείγμα της πολιτικής. Βάζουμε τα θέματα στο Eurogroup».

Η φοροδιαφυγή και η Αγία Γραφή

Τέλος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της απώλειας εσόδων μέσω φοροδιαφυγής, λέγοντας: «Ο Κύριός μας στην Αγία Γραφή είπε πολλά και σοβαρά για την φτώχεια και την αγάπη. Έκανε όμως ένα λάθος. Είπε ότι είναι πιο εύκολο να περάσει η καμήλα από το μάτι της βελόνας, από το να μπει ένας πλούσιος στον Παράδεισο. Εσείς στη ΝΔ τον διαψεύσατε. Βάλατε τους πλουσίους στους φορολογικούς παραδείσους. Όταν συζητάμε για πλουσίους και καμήλες, οι δικοί σας πλούσιοι κερδίζουν, διαψεύδοντας με επιτυχία τον Κύριό σας».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...