632
Αστυνομικές δυνάμεις πριν από το ματς που πραγματοποιήθηκε τελικά μία ημέρα μετά την επίθεση | Reuters / Kai Pfaffenbach Livepic

Τρεις επιστολές, δύο ύποπτοι για την επίθεση στην Ντόρτμουντ

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2017, 11:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/04/17 12:10
Αστυνομικές δυνάμεις πριν από το ματς που πραγματοποιήθηκε τελικά μία ημέρα μετά την επίθεση
|Reuters / Kai Pfaffenbach Livepic

Τρεις επιστολές, δύο ύποπτοι για την επίθεση στην Ντόρτμουντ

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2017, 11:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/04/17 12:10

Η επίθεση που συγκλόνισε την γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα Μπορούσια Ντόρτμουντ, λίγα λεπτά πριν από ένα πολυαναμενόμενο ματς -το οποίο τελικά πραγματοποιήθηκε σε πολύ φορτισμένο κλίμα την Τετάρτη- είχε πιθανότατα ισλαμιστικό υπόβαθρο. Οι γερμανικές Αρχές που ερευνούν την επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη, στο Ντόρτμουντ, όταν ενεργοποιήθηκαν τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί στον δρόμο την ώρα που περνούσε το πούλμαν της αποστολής, δεν έχουν κάνει πολύ πρόοδο στις έρευνές τους -σύμφωνα τουλάχιστον με όσα γνωρίζουμε εμείς. Αυτά που έχουν στην κατοχή τους είναι τρεις επιστολές, με σαφές περιεχόμενο αλλά άγνωστης προέλευσης και δύο ύποπτοι τους οποίους δεν μπορούσαν να συλλάβουν λόγω ανεπαρκών στοιχείων. Ωστόσο, φαίνεται ότι ανακάλυψαν ότι ένας εξ αυτών, ήταν μέλος του ISIS.

Οι ύποπτοι

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης οι δύο ύποπτοι προέρχονται από τον ισλαμιστικό χώρο στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ο ένας, ο οποίος προσήχθη την Τετάρτη, έχει κατονομαστεί ως Αμπντούλ Μπεσέτ Α., είναι ένας 26χρονος Ιρακινός ο οποίος έφτασε στη Γερμανία το 2016, ταξιδεύοντας μέσω Τουρκίας, και ζούσε στο Βούπερταλ. Κρατείται προσωρινά με την υποψία ότι σχετίζεται με το ISIS καθώς διαπιστώθηκε ότι στην πατρίδα του ήταν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τη γερμανική Bild, οι Αρχές έχουν διατάξει την έκδοση εντάλματος για τη σύλληψη και παράταση της κράτησής του, καθώς διαπιστώθηκε

Πάντως, φαίνεται ότι ο Αμπντούλ Μπεσέτ Α. βρισκόταν εδώ και καιρό στο στόχαστρο των Αρχών, οι οποίες, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της Bild, υποψιάζονταν ότι είχε στο διαμέρισμά του εκρηκτικά. Σε υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία άγνωστος φέρεται να του είχε πει «τα εκρηκτικά είναι έτοιμα». Αλλά στο σπίτι του δεν βρέθηκε τίποτε, ούτε οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι της αντιτρομοκρατικής ανακάλυψαν κάτι.

Ο δεύτερος ύποπτος, ο οποίος βρίσκεται υπό αστυνομική έρευνα, είναι ένας 28χρονος που ζει στο Φρέντενμπεργκ της περιφέρειας Ούνα. Οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη του καθώς, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, είχε στην κατοχή του μια ομπρέλα με το έμβλημα του ξενοδοχείου όπου κατέλυε η αποστολή της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Στην έφοδο που έγινε στο σπίτι του οι αστυνομικοί τον βρήκαν να κοιμάται αγκαλιά με το παιδί του και τελικά ο ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος.

Το σενάριο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας ενισχύουν και τρία αντίτυπα μίας επιστολής που βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης. Το κείμενο της επιστολής συνδέει το χτύπημα με το ISIS ενώ αναφέρεται συγκεκριμένα στη γερμανίδα καγκελάριο και στα αιτήματα των δραστών. Σύμφωνα με ειδικούς, από τον τρόπο γραφής της επιστολής φαίνεται ότι ο συντάκτης δεν γνωρίζει καλά τη γερμανική γλώσσα ή ότι προσποιείται ότι δεν γνωρίζει καλά τη γλώσσα.

Οπως σχολίασε ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας, ο Πέτερ Νόιμαν από το King’s College του Λονδίνου, δεν είναι συνηθισμένη πρακτική η ανάληψη ευθύνης μέσα από επιστολές σε περιπτώσεις ισλαμιστικής τρομοκρατίας. «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει σε ισλαμιστικές επιθέσεις», είπε ο ίδιος. Οσο για το δεύτερο μήνυμα που αναρτήθηκε σε αντιφασιστικό πόρταλ με περιεχόμενο κατά των νεοναζί, περιπλέκοντας τις έρευνες, ο ειδικός σχολίασε ότι είναι άνευ σημασίας. «Θυμίζει έντονα την επιστολή ανάληψης ευθύνης που αναρτήθηκε στην ίδια πλατφόρμα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις μπροστά από ένα τέμενος και το Συνεδριακό Κέντρο της Δρέσδης τον Δεκέμβριο του 2016. Είχε αποδειχθεί τότε ότι ήταν ψεύτικη, ενώ τα ίχνη οδήγησαν στον ακροδεξιό χώρο», τόνισε.

epistoli1
Φωτογραφία μίας από τις τρεις επιστολές που βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης
Το κείμενο των τριών επιστολών που βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης

«Στο όνομα του πανάγαθου φιλεύσπλαχνου Αλλάχ, 12 άπιστοι σκοτώθηκαν στη Γερμανία (σ.σ. στην αγορά του Βερολίνου) από τα ευλογημένα αδέρφια μας. Αλλά προφανώς, Μέρκελ, ούτε που νοιάζεσαι για τους μικρούς, βρόμικους υποτελείς σου. Τα Tornados σου πετούν ακόμη πάνω απ’ τα εδάφη του Χαλιφάτου για να σκοτώνουν Μουσουλμάνους.

Αλλά εμείς παραμένουμε ακλόνητοι χάρις στο έλεος του Αλλάχ. Απ’ αυτή τη στιγμή όλοι οι άπιστοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητές και όλοι οι επώνυμοι στη Γερμανία κι άλλες χώρες σταυροφόρων περιλαμβάνονται στη λίστα του Ισλαμικού Κράτους. Κι αυτό μέχρι να εκπληρωθούν οι ακόλουθες απαιτήσεις: να αποσυρθούν τα Tornados από τη Συρία, να κλείσει η αεροπορική βάση του Ramstein»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...