965
Η χειραψία | REUTERS

Τραμπ και Κιμ: αλληλεγγύη μεταξύ… κληρονόμων στη Σιγκαπούρη

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2018, 17:59
Η χειραψία
|REUTERS

Τραμπ και Κιμ: αλληλεγγύη μεταξύ… κληρονόμων στη Σιγκαπούρη

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2018, 17:59

Η διάσκεψη κορυφής της Σιγκαπούρης ήταν «καταδικασμένη» να στεφθεί με επιτυχία, υποστηρίζει σε άρθρο του ο βρετανικός Guardian και ο ανταποκριτής του στη Σιγκαπούρη Τζούλιαν Μπόργκερ. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει ο Μπόργκερ, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προετοιμάσει την υφήλιο για έναν θρίαμβο. «Και όπως ένα μπαράζ πυροβολισμών την ανατολή, έτσι κι ο αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε μια σειρά tweets στις 6 το πρωί χτυπώντας τους επικριτές του και τους αρνητές και υποσχόμενος στους οπαδούς του: “Μια χαρά θα τα πάμε”» γράφει.

Το προαίσθημα του Τραμπ αποδείχθηκε σωστό και η συνάντησή του με τον Κιμ αποδείχτηκε τόσο επιτυχημένη όσο είχε προβλέψει, κάτι που κατάφερε να επιβεβαιώσει μέσα στα πρώτα 10 λεπτά της συνάντησής του μαζί του.

«Νιώθω πραγματικά υπέροχα. Νομίζω ότι θα είναι πραγματικά μια επιτυχημένη συνάντηση και νομίζω ότι θα έχουμε μια καταπληκτική σχέση», δήλωσε ο Tραμπ, καθισμένος δίπλα στον Κιμ κατά την πρώτη σεσιόν μιας συνόδου κορυφής που είχε περιγράψει νωρίτερα ως «ας -γνωριστούμε- πρώτα».

Το ξενοδοχείο όπου συναντήθηκαν οι δύο άντρες, το Capella, είναι ένας πρώην βρετανικός στρατώνας που λειτουργεί κι ως μια ξεκάθαρη υπενθύμιση για το πόσο ωραία κυλούσε η ζωή των αξιωματικών της Αποικιοκρατίας. Οι κιονοστοιχίες, που θυμίζουν τον Λευκό Οίκο, παρείχαν ένα φωτογενές σκηνικό για τους δύο ηγέτες που περπατούσαν πάνω κάτω συνομιλώντας.

Η προσέγγισή τους έγινε ακόμη πιο ουσιαστική και βαθιά καθώς συνεχιζόταν η μέρα. Επειτα από πέντε ώρες, κι αφού ο Kιμ είχε υπογράψει την κοινή δήλωση και είχε επιστρέψει στην Πιονγκγιάνγκ, ο Tραμπ μιλούσε για έναν «ειδικό δεσμό» μεταξύ τους και φάνηκε έτοιμος να υπερασπιστεί τον Kιμ μέχρις εσχάτων.

Ερωτηθείς για την τάση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας να δολοφονεί τους συγγενείς του και να αφήνει τον λαό του να λιμοκτονεί, ο Tραμπ απάντησε: «Είναι πολύ ταλαντούχος, όπως ο καθένας που αναλαμβάνει μια κατάσταση στη ηλικία των 26 ετών και είναι σε θέση να διοικήσει έστω και σκληρά».

«Δεν λέω ότι ήταν ωραίο», πρόλαβε ο αμερικανός πρόεδρος, προκειμένου να μην δώσει λάθος εντύπωση. «Αλλά λίγοι άνθρωποι σε αυτή την ηλικία μπορούν να διοικήσουν».

Οι παρατηρήσεις αυτές στήριξαν μια υπόνοια ότι το Tραμπ ταυτίζεται με την ιστορία του Κιμ: αμφότεροι ανέλαβαν την οικογενειακή «επιχείρηση» σε νεαρή ηλικία από τους αδίστακτους αλλά «λατρεμένους» πατέρες τους. Μιλάμε για ξεκάθαρη αλληλεγγύη μεταξύ… κληρονόμων.

Διάσκεψη σαν τηλεοπτική εκπομπή

Στο πλάι του, ο Kιμ είπε ελάχιστα πράγματα, εμφανώς ικανοποιημένος με την προοπτική να επιτρέψει στον Τραμπ να ενεργεί ως άτυπος οικοδεσπότης. Με τη διαρκή ροή των μελιστάλαχτων επιθέτων και την προσεκτική σκηνική του παρουσία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεξήγαγε τη διάσκεψη κορυφής σαν να ήταν μια τηλεοπτική εκπομπή όπου ο ίδιος ήταν ταυτόχρονα παρουσιαστής και συνεντευξιαζόμενος.

Καθώς οι δύο αντιπροσωπείες κάθισαν για ένα γεύμα εργασίας, ο Tραμπ κάλεσε τους φωτογράφους λέγοντας τους: «Παίρνετε καλή φωτογραφία όλοι, ώστε να δείχνουμε καλοί και γοητευτικοί και αδύνατοι και τέλειοι». Ο Κιμ, που δεν ακούει συχνά αστεία για χοντρούς στην πατρίδα του, έμοιαζε αποσβολωμένος.

Δεν υπάρχουν φωτογραφίες που να καταγράφουν το βλέμμα στο πρόσωπο του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας όταν ο Tραμπ έβγαλε ένα iPad και έδειξε στον Kιμ και στους βοηθούς του ένα ειδικό βίντεο για τα οφέλη της πλήρους και μη αναστρέψιμης αποπυρηνικοποίησης. Σαν μια ταινία δράσης της δεκαετίας του ’80, απεικόνιζε τον Κιμ και τον Tραμπ ως ένα ζεύγος υπερηρώων που αγωνίζονται για να σώσουν τον κόσμο.

2018-06-12T045842Z_691752582_RC1A713ADCF0_RTRMADP_3_NORTHKOREA-USA
Στιγμιότυπο από μία βόλτα… (φωτό: REUTERS)

«Ερχεται μια εποχή που κάποιοι -λίγοι- μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αλλά το ερώτημα είναι τι διαφορά θα κάνουν οι λίγοι;» ρωτούσε ο αφηγητής. «Μια στιγμή. Μια επιλογή. Τι θα συνέβαινε αν; Το μέλλον μένει να γραφτεί».

Ο Tραμπ ήταν τόσο ευχαριστημένος με το βίντεο που το έδειξε στα ΜΜΕ ενώ περίμεναν την άφιξή του. «Το έδειξα στον Κιμ κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Νομίζω ότι το λάτρεψε».

Εχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Tραμπ φάνηκε να είναι τόσο ενθουσιασμένος με κάτι. Ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να πείσει τον Κιμ να κοιτάξει τη χώρα του από «κτηματομεσιτική άποψη», σπεκουλάροντας για το τι τιμή θα μπορούσαν να προσελκύσουν στην ανοιχτή αγορά οι παραλίες που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για… πολεμικά παιχνίδια και πυραυλικές δοκιμές.

Κανένας σκεπτικισμός ή χλεύη από τα ΜΜΕ δεν θα έριχνε τη διάθεση του Tραμπ. Φαινόταν πραγματικά να αγνοεί ότι ανάλογες υποσχέσεις για τη βορειοκορεατική αποπυρηνικοποίηση είχαν δοθεί, σε ακόμη πιο στιβαρή γλώσσα, από τον πατέρα και τον παππού του Κιμ σε προηγούμενες δεκαετίες.Αυτή τη φορά θα ήταν διαφορετικό, υποσχέθηκε ο Tραμπ, επειδή αυτή τη φορά υπήρξε «διαφορετική διοίκηση και διαφορετικός πρόεδρος και ένας διαφορετικός υπουργός Εξωτερικών». Ηταν, κατά κάποιον τρόπο, μια ακόμη εκδήλωση του «δόγματος» του Tραμπ.

Σαν σκηνή ταινίας επιστημονικής φαντασίας

Η αιθέρια, κάπως ιδιόμορφη φύση του χώρου βοήθησε την γενικότερη ατμόσφαιρα. Από νωρίς το πρωί, οι δρόμοι της κεντρικής Σιγκαπούρης αποκλείστηκαν από την αστυνομία καθώς οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν με τις αυτοκινητοπομπές τους από τα ξεχωριστά ξενοδοχεία τους για το νησί Sentosa, ένα όνομα που προέρχεται από τα σανσκριτικά και σημαίνει ειρήνη και ικανοποίηση.

Καθ’ οδόν για τη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες πέρασαν μπροστά από ένα κάστρο που έμοιαζε με αυτά των παραμυθιών της Ντίσνεϊ και ένα τρενάκι λούνα-παρκ, καλυμμένα με πλούσια φυλλωσιά. Το περίεργο αυτό σκηνικό εντυπωσίασε τον Κιμ, ο πατέρας του οποίου ήταν φανατικός σινεφίλ ενώ η οικογένειά του έμεινε στην εξουσία εν μέρει λόγω της… ικανότητάς του να δημιουργήσει μια «εναλλακτική πραγματικότητα» για τον πληθυσμό του.

Σε μια στιγμή, μέσα στα πρώτα λεπτά της συνάντησης, και καθώς περπατούσαν κάτω από την λευκή τοξωτή κιονοστοιχία, ο Kιμ στράφηκε στο Tραμπ και του είπε: «Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο θα σκεφτούν [την συνάντηση μας] σαν μια φανταστική σκηνή από ένα ταινία επιστημονικής φαντασίας».

Δεν θα μπορούσε να γνωρίζει ότι ο Tραμπ είχε πραγματικά δημιουργήσει μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, με πρωταγωνιστές τους δύο τους ως μεσσιανικούς σωτήρες του πλανήτη.
Αν κρίνουμε, ωστόσο, από την έκβαση της συνόδου κορυφής, είναι πιθανό ότι το ένστικτό του για το χειρισμό του Tραμπ να αποδείχθηκε πολύ καλύτερο από την πολυθρύλητη διαίσθησή του Τραμπ ως προς την αντιμετώπιση του Κιμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...