213
Ο πάστορας κρατείται από τον Δεκέμβριο του 2016 | Depo Photos via REUTERS

Τουρκία: Αρχισε η δίκη του αμερικανού πάστορα Μπράνσον

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2018, 10:34
Ο πάστορας κρατείται από τον Δεκέμβριο του 2016
|Depo Photos via REUTERS

Τουρκία: Αρχισε η δίκη του αμερικανού πάστορα Μπράνσον

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2018, 10:34

Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα η δίκη του αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον με την κατηγορία της «τρομοκρατικής δραστηριότητας».

Η κράτησή του στην Τουρκία τροφοδοτεί εδώ και ενάμιση χρόνο την ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Είναι μια περίπτωση και με ελληνικό ενδιαφέρον γιατί θυμίζει αυτή των ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και 1,5 μήνα σε φυλακές στην Αδριανούπολη.

Ο Μπράνσον διεύθυνε με τη σύζυγό του Νορίν προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη επί περίπου 20 χρόνια προτού συλληφθεί από τις τουρκικές Αρχές τον Οκτώβριο του 2016. Η δίκη του διεξάγεται στην Αλιάγα της Σμύρνης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πάστορας Μπράνσον κατηγορείται «ότι ανήκει και συμμετέχει στη διεύθυνση» του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την Άγκυρα ως εγκέφαλος της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 εναντίον του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι είναι έτοιμος να ανταλλάξει τον Γκιουλέν, που είναι εγκατεστημένος στην Πενσιλβάνια, με τον πάστορα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στις ΗΠΑ έχουν σαφώς επιδεινωθεί μετά το πραξικόπημα, κυρίως εξαιτίας των επανειλημμένων εκκλήσεων της Αγκυρας για έκδοση του Γκιουλέν, που παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς ανταπόκριση.

Ο αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συνάντησε στα τέλη Μαρτίου 2017 στην Αγκυρα τη Νορίν Μπράνσον, σύζυγο του πάστορα, που αρχικά είχε επίσης συλληφθεί αλλά αφέθηκε ελεύθερη. Ο Τίλερσον δήλωσε τον Αύγουστο πως ο Μπράνσον έχει «φυλακιστεί άδικα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...