418
Την δημιουργία ενός υπεράνθρωπου στρατιώτη φοβάται ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και ζητά την λήψη δράσεων από την διεθνή κοινότητα για να μην συμβεί κάτι τέτοιο | shutterstock

Τον «Υπεράνθρωπο Στρατιώτη» φοβάται ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2017, 06:01
Την δημιουργία ενός υπεράνθρωπου στρατιώτη φοβάται ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και ζητά την λήψη δράσεων από την διεθνή κοινότητα για να μην συμβεί κάτι τέτοιο
|shutterstock

Τον «Υπεράνθρωπο Στρατιώτη» φοβάται ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2017, 06:01

Την έντονη ανησυχία του για μία από τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει η συνεχώς αναπτυσσόμενη έρευνα πάνω στο ανθρώπινο DNA, εκδήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Daily Mail, o πρόεδρος της Ρωσίας σε φεστιβάλ νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι αναφέρθηκε στις έρευνες παρέμβασης και τροποποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος. Οι έρευνες αυτές τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά την προσπάθεια πρόληψης κληρονομικών και άλλων γενετικών ασθενειών.

Ο Πούτιν φοβάται όμως ότι οι έρευνες αυτές μπορεί να έχουν και αρνητικές πλευρές, όπως την δημιουργία ανθρώπων που θα είναι ασταμάτητες φονικές μηχανές.

«Αν οι επιστήμονες συνεχίσουν να παίζουν με το ανθρώπινο γονιδίωμα οι επιπτώσεις μπορεί να καταστροφικές. Μπορεί σύντομα να είναι σε θέση οι επιστήμονες να σχεδιάζουν ανθρώπους. Μπορεί κάποιος επιστήμονας να δημιουργήσει ένα ιδιοφυή μαθηματικό ή ένα σπουδαίο μουσικό αλλά είναι πιθανό να δημιουργηθεί και ένας υπεράνθρωπος στρατιώτης. Ενας στρατιώτης που δεν θα θα νιώθει πόνο, δεν θα νιώθει φόβο και δεν θα νιώθει κανένα συναίσθημα συμπόνοιας και οίκτου. Οπως είναι ευνόητο η ανθρωπότητα μπορεί να εισέλθει και πιστεύω ότι θα εισέλθει  σύντομα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο όσον αφορά την ύπαρξη της. Αυτό που μόλις περιέγραψα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες μεγαλύτερες και από εκείνες μια πυρηνικής βόμβας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι  πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση από τους ηγέτες του πλανήτη ώστε να εμποδιστεί η δημιουργία τέτοιων ανθρώπων.

«Οτιδήποτε και αν κάνουμε πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου τις ηθικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό που κάνουμε. Πρέπει οι ηγέτες του πλανήτη να συμφωνήσουμε στην λήψη μέτρων που θα εμποδίσουν την μαζική παραγωγή στρατιωτών που θα είναι αδίστακτες φονικές μηχανές» τόνισε ο Πούτιν, ο οποίος πριν από ένα μήνα κατά την διάρκεια επίσκεψης του στα γραφεία μίας μεγάλης ρωσικής εταιρείας παροχής ιντερνετικών υπηρεσιών εκδήλωσε την ανησυχία του και για τις αρνητικές πλευρές της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης είναι το μέλλον όχι μόνο για την Ρωσία αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Ομως μαζί με τις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης κρύβονται και απειλές που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Φοβάμαι ότι μια μέρα τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης θα μας εξοντώσουν. Εύχομαι ότι δεν θα συμβεί αυτό αλλά ήδη οι μηχανές είναι πολύ καλύτερες σε διάφορες εργασίες σε σχέση με τον άνθρωπο» ανέφερε ο Πούτιν που δηλώνει πρόθυμος η Ρωσία να συνεργαστεί με την διεθνή κοινότητα και να  μοιραστεί ότι γνώσεις και εμπειρία έχει η χώρα πάνω σε αυτά τα ζητήματα ώστε να μην αναπτυχθούν τεχνολογικές έριδες με απρόβλεπτες συνέπειες ανάμεσα στα κράτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...