540
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ (αριστερά) συγχαίρει τον διάδοχό του, Εντουάρ Φιλίπ | REUTERS/Benoit Tessier

Τον δήμαρχο της Χάβρης Εντουάρ Φιλίπ όρισε πρωθυπουργό ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2017, 16:12
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ (αριστερά) συγχαίρει τον διάδοχό του, Εντουάρ Φιλίπ | REUTERS/Benoit Tessier

Τον δήμαρχο της Χάβρης Εντουάρ Φιλίπ όρισε πρωθυπουργό ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2017, 16:12

Ανοιγμα στη Δεξιά έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν διορίζοντας πρωθυπουργό της χώρας τον Εντουάρ Φιλίπ, από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Το όνομα που ανακοινώθηκε επισήμως από τον γενικό γραμματέα του Ελιζέ, Αλέξις Κόλερ, το μεσημέρι της Δευτέρας πρωτοστατούσε ανάμεσα στα φαβορί για το αξίωμα.

Μέχρι πρότινος ο 46χρονος πολιτικός ήταν έντονος επικριτής της υποψηφιότητας του Μακρόν για την προεδρία. Μάλιστα, σε άρθρο του στη Liberation, ο ίδιος είχε αποκαλέσει τον κεντρώο Μακρόν «τεχνοκράτη τραπεζίτη» και τον είχε παρομοιάσει με τον άλλο «Μακρόν», τον Naevius Sutorius Macro, ο οποίος «χάρη σε μια επανάσταση του παλατιού έγινε σύμβουλος του Τιβέριου, τον οποίο τελικά δολοφόνησε»! Ηταν ένας σαφής υπαινιγμός στην «προδοσία» του Μακρόν κατά του Φρανσουά Ολάντ.

Η απόφαση του Μακρόν λοιπόν, ο οποίος έπρεπε να απορρίψει πιο φιλικά πρόσωπα από τον κεντροαριστερό χώρο, δεν ήταν εύκολη. Αλλά ήταν εύλογη αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας πρέπει να διευρύνει την εκλογική του βάση αν θέλει να κερδίσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 11 και 18 Ιουνίου.

Με άλλα λόγια, η επιλογή του δεξιού πολιτικού, έμπιστου του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας προς το στρατόπεδο της Δεξιάς.

Γεννημένος στη Ρουέν το 1970, με πτυχίο από το διακεκριμένο Πανεπιστήμιο Sciences Po και δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Φιλίπ εξελέγη βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 2012 και ανέλαβε τη δημαρχία της Χάβρης το 2014.

Παρότι αναδείχθηκε μέσα από το δεξιό κόμμα, ο ίδιος έχει πιο αριστερό παρελθόν. Στα φοιτητικά του χρόνια ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ είχε στηρίξει ένθερμα τον πρώην πρωθυπουργό Μισέλ Ροκάρ.

Σταδιακά, όμως, εγκατέλειψε την κομματική του ταυτότητα και προσέγγισε τη Δεξιά. Το 2002 κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής στο Σεν Μαριτίμ. Την ίδια χρονιά τον προσέγγισε ο Αλέν Ζιπέ για να συμμετέχει στην ίδρυση του κόμματος UMP, με το οποίο επιδίωκε να συσπειρώσει τις δυνάμεις της Δεξιάς και του Κέντρου σ’ ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα. Από εκείνη τη στιγμή ο Φιλίπ ακολούθησε τον Ζιπέ σε όλη του την πορεία.

Εν τω μεταξύ, παράλληλα με την πολιτική του καριέρα, ο Φιλίπ εξακολουθούσε να ασκεί δικηγορία. Εντάχθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εργάστηκε στο γραφείο Cabinet Debevoise & Plimpton LLP. Ο ίδιος, πατέρας τριών, έγραψε δυο βιβλία, ένα πολιτικό μυθιστόρημα, «Η Ωρα της Αλήθειας» («L’Heure de vérité») και το «Στη Σκιά» («Dans l’ ombre»).

Στις προκριματικές της Δεξιάς που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, ο 46χρονος Φιλίπ υπήρξε εκπρόσωπος του Ζιπέ. Μετά την ήττα του υποψηφίου του, υποστήριξε τον Φρανσουά Φιγιόν. Οταν, όμως, ξέσπασε το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου του (#Penelopegate), ο ίδιος εγκατέλειψε την προεκλογική εκστρατεία της Δεξιάς.

Η πρώτη αποστολή του νέου πρωθυπουργού θα είναι να οδηγήσει την προεδρική παράταξη στις βουλευτικές εκλογές, ώστε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Εάν το κόμμα του Μακρόν, «Δημοκρατία Εμπρός», δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην 577μελή Εθνοσυνέλευση, κατά πάσα πιθανότητα θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Αντιδράσεις

Αμεσα αντέδρασαν τα κόμματα της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, αξιοποιώντας την ευκαιρία να προσελκύσουν ψηφοφόρους του αριστερού χώρου.

«Τώρα είναι σαφές: Με έναν πρωθυπουργό της Δεξιάς, η Βουλή έχει ανάγκη την Αριστερά», έγραψε στο Twitter ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

«Ο παλιός κόσμος επιστρέφει», δήλωσε ο επικεφαλής της κομμουνιστικής αριστεράς, Ζαν-Λουκ Μελανσόν, καλώντας τον λαό να χτυπήσει πρόεδρο στις βουλευτικές εκλογές. «Μην δώστε απόλυτες εξουσίες στον κ. Μακρόν και τον πρωθυπουργό του», είπε.

Ο κ. Ζιπέ έσπευσε να υποστηρίζει τον πρώην προστατευόμενό του, χαρακτηρίζοντας τον ως έναν «άνθρωπο με μεγάλο ταλέντο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...