589
Ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Εθνική Τράπεζα για το πρόγραμμα Act 4 Greece | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Τον αλλάζουν πριν… βουλιάξουν

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 8 Φεβρουαρίου 2016, 11:49
Ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Εθνική Τράπεζα για το πρόγραμμα Act 4 Greece
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Τον αλλάζουν πριν… βουλιάξουν

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 8 Φεβρουαρίου 2016, 11:49

Διάφορα κυβερνητικά παπαγαλάκια  προαναγγέλλουν νέες εκλογές πριν καν συμπληρωθούν δυο μήνες από τις προηγούμενες! Από κοντά και ο Πάνος Καμμένος  απειλεί την… τρόικα με νέες εκλογές! Ταυτόχρονα, οι συν-αρμόδιοι υπουργοί τα διαψεύδουν! Πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι του αποπροσανατολισμού, που με επιτυχία έπαιξε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι και επιχειρεί τώρα να το ξαναπαίξει. Φυσικά χωρίς κανένα ίχνος αξιοπιστίας. Αλλωστε, ποιος να πιστέψει έναν πολιτικό που πριν από μερικούς μήνες έλεγε αυτό;

Ποια είναι η πραγματικότητα; Πρώτον, η κυβέρνηση δεν έχει καμιά αληθινή διάθεση να ξανακάνει εκλογές. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουν να της προσφέρουν τίποτα. Ο κίνδυνος να τις χάσει είναι μεγάλος. Όμως,  ακόμα και αν τις ξανακερδίσει, τι θα αλλάξει την επομένη; Πάλι τα ίδια θα βρει μπροστά της με την τρόικα. Δεύτερον, η κυβέρνηση επείγεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Και, κυρίως, θέλει πάση θυσία ο νέος να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή τουλάχιστον με 200 ψήφους, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές. Και αυτό για δύο λόγους:

1.   Αν, παρά τους υπολογισμούς τους ότι τα μέτρα θα περάσουν, συμβεί κάποιο «ατύχημα» στη Βουλή και προκύψουν αναγκαστικά πρόωρες εκλογές, θέλουν να γίνουν με το νέο νόμο, ο οποίος(θεωρούν ότι) θα τους συμφέρει.
2.   Αν οι εκλογές γίνουν  προς το τέλος τη τετραετίας,  βασική επιδίωξη θα είναι να αποτραπεί ο σχηματισμός κυβέρνησης της ΝΔ.
Εχοντας συνειδητοποιήσει ότι η εκλογική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει και θα μεγαλώνει διαρκώς, θεωρούν ότι και στις δύο περιπτώσεις ο εκλογικός νόμος είναι το κλειδί των εξελίξεων.
Για να δελεάσει τα μικρά κόμματα της  αντιπολίτευσης να τον ψηφίσουν, θα τον κάνει πιο  αναλογικό, περιορίζοντας το μπόνους των 50 εδρών. Με αυτόν τον τρόπο τα μικρότερα κόμματα θα κερδίσουν λίγες έδρες παραπάνω, αλλά το πρώτο κόμμα θα χάσει αρκετές(και αν είναι η ΝΔ, θα δυσκολευθεί πολύ να βρει πλειοψηφία των 151 εδρών). Επιπλέον, εξετάζεται να δίνεται το μπόνους και σε συνασπισμούς κομμάτων, πιστεύοντας ότι έτσι ευνοείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΝΔ δεν έχει κόμμα να συμμαχήσει.

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να υπολογίζει σε αλλαγή στάσης κυρίως του ΠΑΣΟΚ, εξ ου και η αναφορά του στις «προοδευτικές δυνάμεις», κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την Φώφη Γεννηματά

Σε όλες τις περιπτώσεις, βασική επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ρυθμιστής των εξελίξεων και να αποτραπεί ο σχηματισμός κυβέρνησης από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακόμα κι αν έρθει πρώτο κόμμα. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας φαίνεται να υπολογίζει σε αλλαγή στάσης κυρίως του ΠΑΣΟΚ, εξ ου και η αναφορά του στις «προοδευτικές δυνάμεις», κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την Φώφη Γεννηματά. Από το ΠΑΣΟΚ διαψεύδουν  ότι υπήρξε συζήτηση για όλα αυτά, αλλά βλέπουν θετικά την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Η πολυπλοκότητα με το Ποτάμι

Περισσότερο πολύπλοκα είναι τα πράγματα στο Ποτάμι, καθώς η εκλογική του βάση έχει αλλεργία σε οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βασίλης Λεβέντης  έχει υψώσει εσχάτως του τόνους κατά του Πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο κυβερνητικό επιτελείο πιστεύουν ότι θα ψηφίσει τον εκλογικό νόμο και, αν χρειαστεί, θα βάλει πλάτη σε μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ(και όχι οικουμενική, όπως επιμένει). Να ψηφίσει το ΚΚΕ το νέο εκλογικό νόμο ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Επικεφαλής ο Ηλίας Νικολακόπουλος 

Ολοι οι σχεδιασμοί, λοιπόν, περιστρέφονται γύρω από τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, τις οποίες σχεδιάζει ένα επιτελείο με επικεφαλής τον καθηγητή πανεπιστημίου και εκλογικό αναλυτή Ηλία Νικολακόπουλο. Εχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και μπορεί να είναι το επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή. Πρωτεύων στόχος: σε περίπτωση εκλογών, πρόωρων ή μη, να μείνει εκτός εξουσίας η ΝΔ. Ή, αλλιώς, ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει την πρωτοβουλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...