500
Ο Μπαράκ Ομπάμα στη πρόσφατη ομιλία του στο Σικάγο | REUTERS/Jonathan Ernst

Το τελευταίο αποτύπωμα του Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2017, 10:23
Ο Μπαράκ Ομπάμα στη πρόσφατη ομιλία του στο Σικάγο
|REUTERS/Jonathan Ernst

Το τελευταίο αποτύπωμα του Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2017, 10:23

Τρεις ημέρες προτού παραδώσει την προεδρία των ΗΠΑ στον Ντόναλντ Τραμπ, με ό,τι σημαίνει αυτό, ο Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε στην μείωση της ποινής της Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία το 2010 είχε διοχετεύσει στο Wikileaks εκατοντάδες χιλιάδες διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα.

Η διεμφυλική Μάνινγκ, 29 ετών σήμερα, εξέτιε σε στρατιωτική φυλακή ποινή κάθειρξης 35 ετών. Με την απόφαση του απερχόμενου προέδρου πρακτικά απαλλάσσεται από το υπόλοιπο της ποινής και πρόκειται να αποφυλακιστεί στις 17 Μαΐου.

Είχε επανειλημμένα καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης στις ανδρικές στρατιωτικές φυλακές του Κάνσας όπου είναι έγκλειστη ενώ συνέχιζε την διαδικασία επαναπροσδιορισμού του φύλου. Πριν τη δίκη μάλιστα κρατούνταν σε αυστηρή απομόνωση- ενώ πέρυσι είχε αποπειραθεί δύο φορές να αυτοκτονήσει και είχε αρχίσει και απεργία πείνας.

Η Μάνινγκ (πρώην Μπράντλι Μάνινγκ) υπηρετούσε το 2009-2010 στο Ιράκ σαν στρατιώτης πληροφοριών έχοντας πρόσβαση σε μεγάλο όγκο απόρρητου υλικού. Σταδιακά απέσπασε από τα ηλεκτρονικά δίκτυα εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα και άλλο υλικό που διοχέτευσε στο Wikileaks, τον ιστότοπο αποκαλύψεων που έχει δημιουργήσει ο αυστραλός χάκερ Τζούλιαν Ασάνζ.

Η κίνηση του Μπαράκ Ομπάμα αφήνει ένα σαφώς θετικό σημάδι και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους υποστηρικτές του Μάνινγκ. Σε αυτήν, αναφέρθηκε σε tweet και ο Εντουαρντ Σνοόουντεν, ο οποίος δεν έλαβε χάρη. (Η Ρωσία, όπου ζει ο Σνόουντεν, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παρατείνει την άδεια παραμονής του για άλλα δύο χρόνια).

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα είχαν υπογράψει αίτημα προς τον Λευκό Οίκο για την απελευθέρωση της Μάνινγκ. Ωστόσο για ένα μέρος της αμερικανικής κοινής γνώμης η Μάνινγκ είναι προδότης (αλλά το ίδιο πιστεύουν για τον Τζούλιαν Ασάνζ και ο Εντουαρντ Σνόουντεν).

Ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν μίλησε για «σοβαρό σφάλμα εκ μέρους του προέδρου» και εξέφρασε τους φόβους του ότι η απόφαση «θα ενθαρρύνει και άλλες πράξεις κατασκοπίας». Ο πρόεδρος της Βουλής, Πολ Ράιαν, είπε από την πλευρά του ότι είναι «εξοργιστικό το ότι ένας στρατιώτης έβαλε σε κίνδυνο τόσες ζωές» από τις αποκαλύψεις.

Πέρα από τη Μάνινγκ, ο Ομπάμα απάλλαξε από το υπόλοιπο της ποινής σε άλλα 209 άτομα και έδωσε χάρη σε 64 άτομα. Μεταξύ αυτών που τους απονεμήθηκε χάρη ήταν και ο απόστρατος στρατηγός Τζέιμς Κάρτραιτ που είχε κατονομαστεί σαν η πηγή των πληροφοριών για το «σκουλήκι» των υπολογιστών Stuxnet, το οποίο είχε προκαλέσει καθυστερήσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Μισό δισ. δολάρια υπέρ του περιβάλλοντος

Σε μια παράλληλη κίνηση από την πλευρά των ΗΠΑ, η χώρα κατέθεσε 500 εκατομμύρια δολάρια στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών. Το Ταμείο βοηθά αναπτυσσόμενες χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

Αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει ότι η επένδυση «ήταν προσχεδιασμένη», η χρονική σύμπτωση είναι ενδιαφέρουσα, λίγες μέρες πριν ο Μπαράκ Ομπάμα παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή που οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση «απάτη».

Το 2014 οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να χρηματοδοτήσουν το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα με 3 δισ. δολάρια. Η δόση που καταβλήθηκε την Τρίτη είναι η δεύτερη από τις ΗΠΑ, φέρνοντας το συνολικό ποσό που έχουν δώσει σε 1 δισ. δολάρια.

* Ο Μπαράκ Ομπάμα θα δώσει την τελική συνέντευξη τύπου της θητείας του σήμερα Τετάρτη στις 21:15 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...