697
Η Αννα Μπάουερ, υποψήφια του Die Partie. Χωρίς σχόλια... | Twitter

Το σατιρικό κόμμα των «σοβαρών λαϊκιστών» προκαλεί τη Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 07:00
Η Αννα Μπάουερ, υποψήφια του Die Partie. Χωρίς σχόλια...
|Twitter

Το σατιρικό κόμμα των «σοβαρών λαϊκιστών» προκαλεί τη Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 07:00

Μπορεί να είναι ο απρόβλεπτος μεγάλος αντίπαλος της Ανγκελα Μέρκελ και η μεγάλη πολιτική έκπληξη στις εκλογές της επόμενης Κυριακής; Για να είμαστε σοβαροί δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. αλλά δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί η σοβαρότητα δεν έχει θέση στο κόμμα του Νίκο Σέμσροτ. Ο πολιτικός σχηματισμός με τον οποίο είναι υποψήφιος ονομάζεται απλώς «Το Κόμμα» και κατά δήλωσή του αντιπροσωπεύει και τις ελίτ αλλά και τις χαμηλές τάξεις ενώ καλύπτει το χώρο του… «ακραίου Κέντρου».

Το Die Partei ιδρύθηκε από μέλη του σατιρικού περιοδικού«Titanic» και τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, όταν στις ευρωεκλογές του 2014 κατάφερε προς έκπληξη όλων να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή, τον Μάρτιν Σόνεμπορν, ο οποίος είναι και επικεφαλής του κόμματος.

Τους τελευταίους μήνες η δημοτικότητά του ανεβαίνει εντυπωσιακά. Εφτασε να έχει 25.000 εγγεγραμμένα μέλη την ώρα που το ξενοφοβικό κόμμα Alternative fur Deutschland (AfD) – το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα μπει στη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή – έχει 26.000.

Clipboard01
«Δίνουμε πρόσωπο στην κρίση» αναγράφει η αφίσα του Die Partei στην οποία εικονίζεται ο Νίκο Σέμσροτ (twitter)

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «The Independent» ο Σέμσροτ, υποψήφιος του κόμματος στο Βερολίνο, αναφέρει ότι τα παραδοσιακά κόμματα αφήνουν ένα κενό σε ό,τι αφορά τους νέους.

Ο 31χρονος Σέμσροτ, σατιρικός ποιητής και κωμικός, λέει ότι ο μέσος όρος ηλικίας των μελών του «Die Partei» είναι τα 34 έτη, κάτι που καθιστά το κόμμα «το μέλλον του γερμανικού πολιτικού συστήματος».

«Αν μπορούσαν να ψηφίζουν οι νέοι από τα 16 τους το κόμμα μας θα έπαιρνε 20%» ισχυρίζεται, ενώ εκτιμά ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να μπουν στην Μπούντεσταγκ, «αν όχι σε τέσσερα, σίγουρα σε οκτώ χρόνια».

Martin_Sonneborn_2012
Επικεφαλής του Dei Partie είναι ο Μάρτιν Σόνεμπορν, ο οποίος το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής (Wikipedia)

Καθώς μιλά στους συγκεντρωμένους, αρκετοί περαστικοί παρακινημένοι από περιέργεια σταματούν να τον ακούσουν. Ισως τον αναγνωρίζουν από τις αφίσες του Die Partei στο Βερολίνο, στις οποίες αναγράφεται το σύνθημα «δίνουμε πρόσωπο στην κρίση» και ο ίδιος εικονίζεται φορώντας μία κουκούλα.

Ο νεαρός υποψήφιος, αφού στο παρελθόν πάλεψε με την κατάθλιψη, κατέφυγε στο μαύρο χιούμορ ως ένα μέσο για να τραβά την προσοχή του κόσμου και ως «βαλβίδα ασφαλείας» απέναντι στη ρητορική του AfD. «Το AfD οικοδομήθηκε πάνω στο μίσος. Μίσος και γέλιο είναι το ακριβώς αντίθετο. Εμείς είμαστε οι καλοί, οι σοβαροί λαϊκιστές» λέει με γενναία δόση αυτοσαρκασμού. «Θέλω να είμαι η φωνή των ευφυών και των απελπισμένων. Πιστεύω ότι τα παραδοσιακά κόμματα είναι πολύ παλιά, πολύ ανιαρά και δεν μπορούν να εκπέμψουν σαφές μήνυμα», προσθέτει.

«Μπορούμε να πετύχουμε πολλά με το χιούμορ και την πρόκληση. Είναι σημαντικό να μπορούμε να γελάμε με τους εαυτούς μας», λέει μία οπαδός που παρακολουθεί την ομιλία του Σέμσροτ.

Το πολιτικό μανιφέστο του κόμματος κοροϊδεύει τη στάση των παραδοσιακών κομμάτων σε σχέση με κοινωνικά ζητήματα στα οποία έχουν αποτύχει να δώσουν λύσεις. Για παράδειγμα, στο θέμα της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων στην αγορά εργασίας προτείνει να τελειώνει αυτή η «άσκοπη συζήτηση και όλοι οι μάνατζερ να πληρώνονται με βάση το μέγεθος του σουτιέν τους».

«Είμαστε απογοητευμένοι ιδεαλιστές που δεν θέλουν να παραιτηθούν από τα όνειρά τους. Μολονότι μερικές από τις επιδιώξεις μας, μπορεί να μην είναι ρεαλιστικές, αντί να λυπόμαστε τους εαυτούς μας αστειευόμαστε με αυτές» λέει ο Σέμσροτ στον Independent.

Την περασμένη εβδομάδα το Die Partei έκανε την πιο αισθητή και σοκαριστική παρέμβασή του ως σήμερα στις εκλογές, με μία αφίσα που επέκρινε την στροφή της Ανγκελα Μέρκελ στο Προσφυγικό και σατίριζε το προεκλογικό της σύνθημα «για μία Γερμανία στην οποία θέλουμε να ζούμε καλά». Η αφίσα δείχνει το άψυχο σώμα του μικρού Αϊλάν Κουρντί, που έχασε τη ζωή του στο Αιγαίο επιχειρώντας να περάσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να κείτεται στην παραλία και γράφει: «για μία παραλία όπου ευχαρίστως θα ξαπλώναμε».

«Οι αφίσες του κόμματος προκαλούν την αντίδραση του κόσμου» λέει ο ένας οπαδός. «Μπορεί να κάποιοι να συμφωνούν και άλλοι να διαφωνούν, αλλά τουλάχιστον αναγκάζονται να σκεφτούν τα ζητήματα που θέτουμε» λέει.

Παρότι η πιθανότητα να καταφέρουν να ξεπεράσουν το απαραίτητο όριο του 5% για  να μπουν στο Κοινοβούλιο είναι πολύ μικρή, ο Σέμσροτ παραμένει αισιόδοξος και δηλώνει με χιούμορ: «Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε έναν εξαιρετικό συνασπισμό με το κόμμα της Μέρκελ. Και εκείνη θα μπορούσε να είναι αντικαγκελάριος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...